PDA

Zobacz pełną wersję : D15Z8 - odpowietrzanie ukl. chlodzenia

teg
25-04-11, 15:14
Moze i bylo wiele razy, ale nie o D15Z8. Jak wiadomo, odpowietrznik jest nie blisko pokrywy zaworow jak np. bywa w 1.4, ale z tylu silnika, niedaleko filtra oleju - kto wpadl na tak genialny pomysl:/ (jak nie wierzycie - zapraszam do lektury manuala).

Nie mam kanalu i nie moge tego odpowietrzyc po wymianie termostatu... Przez troche jest dobrze, potem sie grzeje i wywala plyn przez korek od zbiorniczka wyrownawczego i ubywa w chlodnicy. Dolewam do chlodnicy, usuwam nadmiar plynu ze zbiorniczka, znowu jest troche ok a potem od nowa sie grzeje...

Jak to porzadnie odpowietrzyc bez dostepu do odpowietrznika? I bezpiecznie, zeby w oczy plynem nie dostac ;)

smsh
28-04-11, 20:45
Też miałem problemy ze swoim D15Z8. Po wymianie termostatu układ został uzupełniony i teoretycznie odpowietrzony (gdzieś przeczytałem, że w tym modelu nie ma odpowietrznika i że on się sam odpowietrza?) Po jakimś czasie w upalny dzień wywaliło płyn do wyrównawczego i znowu się podniosła temp. Uzupełniłem płyn w chłodnicy po przestudzeniu i nadal to samo. Stwierdziłem, że nie będą dolewał do chłodnicy, a z wyrównawczego wybrałem płyn tak, żeby był w połowie między min i max. Od tego czasu jest ok. Podpinam się do pytania, bo może są lepsze patenty na tę przypadłość.