Zaloguj siê

Zobacz pe³n± wersjê : nowa ch³odnica

zieloo007
27-02-07, 14:26
Witam serdecznie.
Wczoraj jecha³em moja hani± ze ¦l±ska do Poznania. Odby³em 3/4 drogi i pad³a mi ch³odnica, powsta³ du¿y ubytek, którym zacz±³ laæ siê p³yn ch³odniczy i wydobywaæ du¿e k³êby dymu. Jako¶ sobie poradzi³em i w koñcu dojecha³em do Poznania. Ale nie w tym rzecz.
Zamówi³em juz now± ch³odnicê i jutro bêdê zak³adaæ t± ch³odnicê.Sprawa wygl±da tak, ¿e nigdy wczesniej nie montowa³em nowej ch³odnicy i nie wiem jakie s± procedury.Wiem, ¿e trzeba zalaæ p³ynu na full chyba przez korek na ch³odnicy i pó¼niej do wyrównawczego.Ale ile i gdzie najpierw, i czy mozna wodê destylowan± czy musi byc tylko p³yn ch³odniczy? w koñcu to nowa ch³odnica.
A swoj± drog± kupi³em nowy p³yn BORYGO 5L specjalnie do nowych ch³odnic aluminiowych.
Pomó¿cie bo nie chcê czego¶ zepsuæ.

Lcfr
27-02-07, 16:23
temat jest prosty i zajmuje jakies 30minut(sprawdzone bo w³asnie tydzien temu awaryjnie wymienialem chlodnice na... parkingu :agent: )
- otwierasz centralne ogrzewanie
- spuszczasz p³yn/wode(korek na dole chlodnicy)
- demontujesz stara chlodnice (zaczep od góry-klucz 10tka/góry i dolny w±¿)
- rozpinasz kostke wentylatora
- wyjmujesz (po dolaczeniu wezyków)zbiorniczek wyrównawczy(mocno do góry)
- wyjmujesz chlodnice
- przek³adasz wentylator na nowa chlodnice(2albo 4 sruby 8ki-zaleznie od wersji)
- wkladasz nowa chclodnice i wszystko pod³aczasz
- odkrecasz odpowietrznik i lejesz plyn (np. borygo) do pelna do chclodnicy-az sie pojawi w odpowietrzniku(potem odpowietrznik zakrecasz ;) )
- lejesz na max do wyrównawczego
- nagrzewasz
- opowietrzasz
nastepnego dnia rano (na zimnym silniku) dolewasz do wyrównawczego na polowe miedzy min a max...
i to wszystko..

zieloo007
27-02-07, 16:39
Wielkie dziêki za dok³adn± instrukcjê. Mam nadziejê, ¿e wszystko pójdzie g³adko :-)

llukas
22-05-07, 15:36
Witam.A powiedzcie mi gdzie jest ten odpowietrznik od ch³odnicy?

Lcfr
22-05-07, 15:44

odpowietrznik jest w bloku silnika (a dok³adnie w na wejsciu górnego przewodu p³ynu w g³owice)

llukas
22-05-07, 15:46

odpowietrznik jest w bloku silnika (a dok³adnie w na wejsciu górnego przewodu p³ynu w g³owice)
I jak przeczyta³em odkrecam s go jak bede nalewa³ P³yn do ch³odnicy ?

Lcfr
22-05-07, 16:04
wszystko tak jak napisa³em powyzej

llukas
22-05-07, 16:18
wszystko tak jak napisa³em powyzej
chodzi mi oten fragment
" lejesz na max do wyrównawczego
- nagrzewasz
- opowietrzasz
nastepnego dnia rano (na zimnym silniku) dolewasz do wyrównawczego na polowe miedzy min a max...
i to wszystko.."
Odpowietrzam odkrêcaj±c ten odpowietrznik w bloku silnika?

Lcfr
22-05-07, 18:24
Odpowietrzam odkrêcaj±c ten odpowietrznik w bloku silnika?
tak

zieloo007
22-05-07, 19:20
Prosta sprawa, 15 min roboty i ch³odnica za³o¿ona ;)

Jacobs34
10-01-09, 14:34
Chcia³em zapytaæ, bo te¿ zmuszony jestem do wymiany ch³odnicy i mo¿e zrobiê jaki¶ temat ze zdjêciami i opisem jak to wygl±da;) Chodzi mi o to na czym polega "otwierasz centralne ogrzewanie"? ¯eby zlaæ p³yn nagrzewam silnik czy robiê to na zimnym silniku? Zreszt± nie wiem czy jeszcze jaki¶ p³yn w ch³odnicy jest:D Jak kupowa³em ch³odnicê to powiedziano mi ¿ebym na pocz±tku jak za³o¿ê now± ch³odnicê to ¿ebym zala³ j± wod± nagrza³ silnik i zla³ j±( podobno ma to wyczy¶ciæ now± ch³odnicê) i tak mam robiæ a¿ do momentu kiedy przy zlewaniu bêdzie lecia³a czysta woda i tu moje pytanie czy to jest potrzebne? Dalej tak jak napisa³ "Lcfr". Z góry wielkie dziêki za pomoc