Zobacz pełną wersję : Wymiana kierownicy bez poduchy na z poduchą
Chcę wymienić kierownicę 3 ramienną w 6gen 5d MB 96r. bez poduszki na 6 gen 4 ramienną z poduszką (zaślepką)ewentualnie 3 ramienną z 7 gen czy będą pasowały.
Przecież poduszka to cały system, nie tylko sama "kierownica".
Na pewno jest kilka (naście) czujników co ją odpalają.
Może wypowie się ktoś mądrzejszy, bo jak dla mnie to chyba za duże ryzyko, żeby zakładać poduchę do auta które opuściło fabrykę bez niej.
Swoją drogą nie wiedziałem, że były modele bez poduszek. (?)
I tak z innej beczki, w Oplu przykładowo jest inny wieloklin dla kierownic z poduchą i bez... więc powodzenia ;)
czujnik jest jeden, do tego dochodzi jeszcze sterownik i taśma noi oczywiście jakaś instalacja, wydaje mi się że montaż poduchy w samochodzie bez, jest wykonalny jednak napewno dużym nakładem kosztów i czasu, ale dla bezpieczeństwa...
jednak z tego co rozumiem to koledze chyba bardziej chodzi o wygląd niż o samo działanie, więc myśle, że montaż samej kierownicy z poduchą nie powinien się niczym róznić, ale pewny nie jestem bo nie sprawdzałem
Po co skoro kierownica bez poduchy jest o niebo ładniejsza jeszcze ładnie obszyta to juz wogule :]
Po co skoro kierownica bez poduchy jest o niebo ładniejsza jeszcze ładnie obszyta to juz wogule :]
Dokladnie, Tomi jak zwykle ma racje ;)
http://images21.fotosik.pl/32/7b5aacbc8b391d2e.jpg
Chodzi tylko o wygląd .Bardziej podoba mi się 4 ramienna.W skórze jak najbardziej.
Szymon Septic
28-02-07, 00:03
Montaz nie jest az tak skomplikowany potrzebna kierownica z poduszka tasma airbagu i sensor...zamontowac i dziala :aloha:
Witam,
Podepne sie pod temat. Mam kierownice bez oduchy ale jest strasznie odwarstwiona i wytarta. Tzn odkleila sie od tego chyba pretu. Da sie cos z tym zrobic ?
Pozdrawiam
G-Hud
oczywiście że się da:
dwie opcje:
- owiń ją izolacją i jeździj dalej :)
- wymień kierownice...
g-hud, jak byś był z Lublina to bym Ci dał namiary na świetnego fachowca co profesjonalnie obszywa kierownice... i to za rozsądną kasę (120zł). Pewnie na to odklejenie też by coś poradził.
ps. a wiecie skąd ma najwięcej klientów? Jak czekałem jak mi obszywał skórą (około 3h) to w "międzyczasie" było 3 kolesi z autokomisów, każdy po kilka kierownic w ręku.
...a później w autokomisie:
-eeee, Panie nie kręcony na 100%, nawet kierownica jak nowa ;)
to ja może odkurzę temacik, będę wymieniał kierownice na tą z vti muszę przełożyć poduszkę i nie za bardzo wiem jak sie za to zabrać tzn gdzie szukać śrub mocujących taśm itd , może jakieś bezcenne rady? :D na co zwrócić uwagę przy odpinaniu i wymianie.?
1. Wyciągasz kluczyk ze stacyjki
2. Blokujesz kierownice w pozycji zbliżonej do prostych kół zapamiętujesz w którą stronę masz przechyloną
3. Ściągasz dwie zaślepki z prawej i lewej strony kierownicy
4. Odkręcasz dwie śruby na klucz torx (bodajże rozmiar T25)
5. Wyciągasz poduszkę i odpinasz ją.
6. Odpinasz wtyczkę od klaksonu
7. Odkręcasz kierownicę kluczem nasadowym 19mm
8. Ściągasz kierownicę i uważasz, aby nie kręcić taśmą od SRS
9. Zakładasz nową kierę w zapamiętanej pozycji i przykręcasz ją (NIE ZAPOMNIJ!!!)
10. Podpinasz klakson oraz airbag i skręcasz wszystko do kupy.
11. Przekręcasz stacyjkę, srs powininen normalnie zgasnąć.
pozdro
A z doświadczenia wiem też że pasuje od "UFO", ładnie wygląda i jest mniejsza od oryginału.
ps. a wiecie skąd ma najwięcej klientów?
Tak samo jest z praniem tapicerki ;)
A z doświadczenia wiem też że pasuje od "UFO", ładnie wygląda i jest mniejsza od orygin
jesteś pewien ze do 5D MB2 podejdzie kiera od ufo? strasznie mi się podoba ta kierownica ale gość który ja sprzedawał mówił ze nie ma szans żeby podeszła.
Kolega mial w sedanie taka kiere, zresztą już sprzedal samochód. Zanim wsadzil do swojej to byla u mnie przez jakis czas bo robilem mu zaślepkę i wieloklin pasowal idealnie. Co prawda, nie mialem obudowy pod kiera wtedy, ale on jakos w sedanie sobie poradzil.
Jak chcesz to skoluje od niego zdjecia, tyle ze z jego sedana?
no właśnie nie wiem jak to się ma sedan do MB2. Poki co zaloze tą od vti.
Pytanie bo widziałem kierownice taka sama jak od vti tylko z dwoma wybrzuszeniami po obu stronach kiery na 9 i 15 godzinie. jakby troszkę mniejsza i te wybrzuszenia rewelacyjnie wyglądały czy taka kiera jest od VTIs?
Od poliftowego Vti pewnie widziales.