Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Kumulacja dwóch problemów:(

dantetdh
27-02-07, 08:54
Witam serdecznie!
Szukałem i szukałem, a jak na razie nie znalazłem odpowiedzi na dwa nurtujące mnie pytania. No ok, znalazłem, ale odpowiedzi mocno zdawkowe, a mi zależy na szczegółach leczenia :)

1. od początku, jak tylko kupiłem Hanię, mam problem z wbijaniem wstecznego biegu. Tzn, dźwignia blokuje się w miejscu i za nic nie mogę jej "dobić". W tym momencie wystarczy, że puszczę pedał sprzęgła, znów go wcisnę i w tym momencie bieg wsteczny wchodzi, ale ze zgrzytnięciem. Mocnym :(. Nauczyłem się po tym rozsprzęgleniu wbijać najpierw jedynkę, a dopiero później wsteczny i wtedy zgrzyt się nie wydobywa.
Czy ma ktoś pomysł, co to może być i jak to naprawić? :(
2. po odebraniu auta od mechanika (wymieniał filtry, pasek, świece oraz olej) okazało się, że oleju jest ponad maksymalną wartość na wskaźniku. Ponad centymetr. Na którymś z postów wyłapałem info, że za dużo oleju w silniku może mu zaszkodzić. Od znajomego byłego mechanika (jest na emeryturze :) ) dowiedziałem się, że to niedobrze, ale w tym momencie lepiej dojechać do 10000 kilometrów i wtedy wylać cały olej, po czym napełnić poprawną ilość. Bo jeśli zacznę teraz spuszczać olej, to odpowiedniej ilości nie odleję (poprzez śrubę w zaworze odprowadzającym); w ostateczności polecił mi "odessanie" oleju wężykiem poprzez otwór bagnetu.
Co o tym myślicie?
Proszę bardzo o odpowiedzi!
Pozdrawiam!

TENCIO
27-02-07, 09:03
co do wstecznego to sie tym nie przejmuj, ta doleglosc maja nawet autka wyjezdzajace z fabryki.mialy tak dwa angliki mojejgo ojca, oba kupione jako nowe, to samo mam juz w drugiej mojej coupe. TEN TYP TAK MA. co do oleju to (he,he,he) bezstresowo upusc sobie pol litra, bo miedzy min a max na bagnecie w zaleznosci od egzemplarzu jest 0.7-1litra. proponuje spuszczac do garnuszka o odpowiedniej ppjemnosci bys wiedzial ile tego oleju ci splynelo. w kazdym razie mialem tak raz i spuscilem na oko.bez kombinowania specjalnego i bylo dobrze. jak nie masz kanalu to kup sobie wieksza strzykawke + wezyk i mozesz sciagnac olej od gory. tekst z czekaniem do 1000km i wymiana calego oleju to (sorry) jakies nieporozumienie

wieshaq
27-02-07, 10:49
1. od początku, jak tylko kupiłem Hanię, mam problem z wbijaniem wstecznego biegu. Tzn, dźwignia blokuje się w miejscu i za nic nie mogę jej "dobić". W tym momencie wystarczy, że puszczę pedał sprzęgła, znów go wcisnę i w tym momencie bieg wsteczny wchodzi, ale ze zgrzytnięciem. Mocnym . Nauczyłem się po tym rozsprzęgleniu wbijać najpierw jedynkę, a dopiero później wsteczny i wtedy zgrzyt się nie wydobywa.
Czy ma ktoś pomysł, co to może być i jak to naprawić?

tak jak pisal tencio nie jest to zadna awaria... rob tak jak robisz, najpierw inny bieg jak nie wchodzi wsteczny

2. po odebraniu auta od mechanika (wymieniał filtry, pasek, świece oraz olej) okazało się, że oleju jest ponad maksymalną wartość na wskaźniku. Ponad centymetr. Na którymś z postów wyłapałem info, że za dużo oleju w silniku może mu zaszkodzić. Od znajomego byłego mechanika (jest na emeryturze ) dowiedziałem się, że to niedobrze, ale w tym momencie lepiej dojechać do 10000 kilometrów i wtedy wylać cały olej, po czym napełnić poprawną ilość. Bo jeśli zacznę teraz spuszczać olej, to odpowiedniej ilości nie odleję (poprzez śrubę w zaworze odprowadzającym); w ostateczności polecił mi "odessanie" oleju

przez srube nie bardzo. wiekszosc zakladow w ktorych mozna wymienic ojel ma sprzet do odsysania... centymetr to duzo ale nie wiem o ile.. mysle ze te pol litra jak wyzej bedzie ok na poczatek pozniej sprzwdz jeszcze raz

tencio miedzy kreskami jest 1litr ;)

TENCIO
27-02-07, 10:54
nie koniecznie jest 1 litr. u mnie jest wlasnie 0.8 ale mowie o sytuacji gdy dolne oczko jest przykryte olejem i dolewam tak by gornego nie zaslanialo, czyli po sama krawedz oczka

wieshaq
27-02-07, 11:14
tencio jest 1litr... na pewno nie rowno litr ale przyjeto ze litr. to info powtarza sie w znanej nam ksiazce "sam naprawiam..." i w manualu dla 5gen

chociaz wg wszelkich danych do dojego silnika wchodzilo chyba okolo 3,2 litra a po zalaniu w NORAUTO 2,8 litra wyszlo ponad gorna kreske... ale to raczej wina licznika przeplywu ktory byl zamontowany na dystrybutorze oleju bo lali z beczki

skolopendra
27-02-07, 11:47
co do wstecznego to sie tym nie przejmuj, ta doleglosc maja nawet autka wyjezdzajace z fabryki
potwierdzam

TEN TYP TAK MA :aloha:

dantetdh
27-02-07, 11:55
Kocham to forum - rano pytanie, w południe odpowiedź :)
Ze sprzęgłem to od razu mi lepiej ;)
A co do oleju, to dziś zakupię strzykawę i rurkę i zaciągnę olej przez miernik (bagnet) - bo bezpośrednio z wlewu nie da rady, prawda?
Pozdrawiam!!
P.S. A jakie mogą być realne konsekwencje za dużej ilości oleju w silniku?

tuszok3
27-02-07, 12:03
jak jest za dużo oleju to może zacząć go brać :(

wieshaq
27-02-07, 18:12
i wyrzucac przez odme do dolotu. w przypadku odmy w d13 zapcha sie filetek odmy