Zobacz pełną wersję : pomocy znikajacy olej w d16z6
witam wszystkich!! otoz mam taki problem, odpalilem autko i zapalil mi sie check engine :( podnioslem maske i zaczelem wszystko sprawdzac po kolei...sprawdzam poziom oleju a tam prawie sahara !! ogladam spod auta czy nie mam zadnego wycieku i nic, dolalem olej i odpalilem wygladalo na to ze wszystko jest wporzadku check juz sie nie zapalil przejechalem jakies 4 kilometry i na bagnecie ubylo juz jakies 3 milimetry oleju :coo2: a w okolicach kolektora wydechowego jest czuc jakis dziwny zapach...check zapala sie jedynie na zimnym silniku, zaznaczam ze autko nie kopci na niebiesko i spala ok 1l oleju na 10tys.km jutro zrobie samodiagnostyke i dam znac co mi wyszlo, autko to civic eg5 d16z6
check engine nie zapala sie przy braku oleju, moze zapalic sie kontrolka cisnienia oleju ale zwykle juz jest za pozno :D
check engine nie zapala sie przy braku oleju, moze zapalic sie kontrolka cisnienia oleju ale zwykle juz jest za pozno :D
Czy są wogóle samochody, które mają wskaźnik poziomu oleju na pulpicie, analogia do paliwa? Przecież to takie proste i pomocne. A taka kontrolka co pokazuje za późno jest bez sensu.
odpalilem autko i zapalil mi sie check engine podnioslem maske i zaczelem wszystko sprawdzac po kolei...sprawdzam poziom oleju a tam prawie sahara
po odpaleniu to normalne ze na bagnecie nic nie ma.. no prawie nic..
i na bagnecie ubylo juz jakies 3 milimetry oleju
na poczatek zacznij od prawidlowego pomiaru stanu oleju
czyli:
pomiar rano lub conajmniej godzine po wylaczeniu silnika.. nie 20 minut jak niektorzy twierdza
pomiar na rownej nawierzchni
auto stoi w tym samym miejscu przy kazdym pomiarze
wyciagasz bagnet, wycierasz i dopiero wkladasz i mierzysz.
wtedy mozesz mowic ze ci ubylo 3 milimetry
Wieshaq ma racje. A check engine moze sie palic z powodu 100 roznych innych pierdul, ktore w tym momencie nie maja nic wspolnego z olejem. Jak brakuje oleju to pali sie lampka od smarowania.
a jak czujesz dziwny zapach to moze olej ci kapie wlasnie nakolektor. masz gdzies wyciek, albo jak sprawdzales olej to nakapalo ci na kolektor z bagnetu
Czy są wogóle samochody, które mają wskaźnik poziomu oleju na pulpicie, analogia do paliwa? Przecież to takie proste i pomocne. A taka kontrolka co pokazuje za późno jest bez sensu.
Niektore Mercedesy maja cos ala...
Też ostatnio zauważyłem taki wskaźnik oleju w taksówce, i to był Mercedes
zapalil przejechalem jakies 4 kilometry i na bagnecie ubylo juz jakies 3 milimetry oleju :coo2: a w okolicach kolektora wydechowego jest czuc jakis dziwny zapach...check zapala sie jedynie na zimnym silniku, zaznaczam ze autko nie kopci na
Skoro miales naprawde sucho to olej "rozlał" sie po silniku (filtr oloeju itp) i te 3mm to naprawde nic ....
trzaba porzadnie pomierzyc (jak opisali wyzej) i dopiero wtedy mowic o ubytkach
jeżeli dobrze pamietam to taka kontrolke ma..... POLONEZ :aloha:
a nowy type R, albo SI nie ma czasem kontrolki procentowego zuzycia oleju. cos mi sie wydawalo ze gdzies bylo pisane o tym. sorry za OT
zrobilem dzisiaj samodiagnostyke, nie mam zadnego bledu (check pali sie caly czas), jednak podejzenie moje padlo teraz na sonde lambda ktora zle szczytuje, komputer podaje inna dawke paliwa a skutkiem czego moze byc wieksza temp. spalin i z tad moglby byc dziwny zapach dochodzacy z kolektroa wydechowego...co o tym myslicie ?? jesli chodzi o olej to Lcfr, miales racje podobnie jak i zreszta przedmowcy ;) musze teraz poprostu bardziej obserwowac poziom oleju aha a jesli jest nisk stan oleju w silniku to vtec moze sie nie wlaczac i czy komputer moze to oczytywac jako blad vtec-a i wywalac checka??
jestes pewien ze zle zrobiles ta diagnostyke?
pytam bo nie slyszalem o sytuacji zeby check sie swiecil i nie podawal bledu... to co powoduje zapalanie sie checka to wlasnie odczyty z czujnikow i obwodow elektrycznych
tak jestem pewien ze ja dobrze zrobilem bo sprawdzal dodatkowo to jeszcze moj kolo...a dla potwierdzenia przeczytalem jeszcze raz manuala i powtorzylem caly proces od nowa z tym samym skutkiem...znalazlem w naszej sprytnej szukajce pare takich sytlacji ze check nie wywalal zadnego bledu a sonda byla walnieta...
Sprawdź jeszcze, czy nie masz walniętego bezpiecznika "back up" pod maską, bo wtedy komp nie zapamiętuje błędów.