Zobacz pełną wersję : Mechanizm cd Alpine 9855r
jozek_marek
22-04-11, 21:27
Witam,
Dziś padł mi mechanizm cd w moje Alpinie. Może ktoś mi pomoże i podpowie ile może mnie taka przyjemność kosztować? Gdzie mogę takiej części szukać?
tzn nie czyta plyt czy nie mozesz plyty wyciagnac ?
jozek_marek
23-04-11, 16:20
połknął płytę i umarł. Teraz ani jej nie czyta, ani nie oddaje. Przy próbie wyjęcia cd winda zjeżdża i na tym się kończy.
mhm ,to ci nie podpowiem - ja miałem tak że winda nie zjeżdzała - w serwisie alpine orzekli zużycie jakiegoś sprzegiełka ,naprawa kosztowała 180 pln jakies 2 lata temu , takze tanio nie bedzie
jozek_marek
24-04-11, 01:10
Kontaktowałem się z człowiekiem, który w moim mieście naprawia takie rzeczy (chciałem umówić się na wymianę całego mechanizmu). Sprawdził dostępność części i niestety nie produkują już tych mechanizmów. Muszę szukać dawcy.
Niech jakiś rozgarnięty elektronik do tego zajrzy, bo może nie trzeba odrazu wymieniać całego napędu. Poszukaj informacji na forum elektroda.pl tam siedzą takie głowy, że napewno ktoś Ci coś doradzi.
Myślę, że w twoim modelu jest tak jak w większości, tzn jeden silnik napędza i laser i podajnik płyty. Te silniczki nie są zbyt wytrzymałe i często ulegają zużyciu. Pomaga wymiana ... sam silnik nie powinien przekroczyć 20 zł. Do zdobycia w każdym dobrym elektronicznym - najlepiej stary weź na wzór, ale jest to jak najbardziej znormalizowany model.
Trochę rozbierania i ciut precyzyjnej roboty ale na spokojnie dasz radę. Możesz go przeczyścić i nasmarować ale nie wiem czy jest sens jak koszta i tak - nieduże.
jozek_marek
25-04-11, 14:59
Rozbierałem ten mechanizm i faktycznie z instrukcją serwisową nie stanowi żadnych problemów. Jednak płytki i delikatność kostek itp mnie przeraża. Generalnie nie mam już co w nim popsuć więc mogę spróbować (oczywiście w mechanizmie :) ). Największy problemem będą wlutowane taśmy.
Zauważyłem, że po odpięciu mechanizmu od płyty głównej nie słychać radia fm w głośnikach. Czy te mechanizmy współpracują ze sobą, tworzą jedną całość?
Kolejny problem który zauważyłem to przy włączeniu cd, próbie wyjęcia płyty, zdjęciu panela w trakcie pracy radia również cichnie radio fm. Pomaga odpięcie kostki zasilającej (nie sprawdzałem dłuższej przerwy przy wyłączonym radio bez odpinania zasilenia) - głos powraca.
przeciez w tym modelu to normnalne jak wyjmujesz plyte nawet na radiu fm to radio sie wylacza - wiec chyba tak powinno byc - tyle ze sam emchanizm nie dziala , ale radio probuje zrobic tak jak zawsze ... z tym silniczkiem , jezeli juz rozbierzesz radio i dokupisz rzeczywiscie silniczek to idz do leektronika jakiegos jezeli boisz sie lutowania - wylutowanie i wlutowanie powinno ksoztowac pojedyncze zlotowki i powinno byc zrobione od reki ...