Zobacz pełną wersję : pytanie o postojówki
djhubertusss
22-04-11, 19:23
Witam. Czy w civicu mb3 można załączyć światła postojowe tak by świeciła lewa lub prawa strona?
Nie.
(Ale jak wyjmiesz żarówki z jednej strony auta.....)
Podepnę się pod ten temat żeby nie tworzyć nowego. Wiem, że najpierw powinienem wszystko przemierzyć i sam znaleźć przyczynę, ale może ktoś mi wskaże od czego zacząć żeby nie szukać po omacku.
Pytanie brzmi: jak są podłączone światła postojowe w naszych Hondach? już spieszę z wyjaśnieniem o co chodzi: czy to możliwe że brak styku w kostce przy żarówce od strony pasażera skutkuje brakiem postoju od strony kierowcy?
Jakiś czas temu mi się przepaliła żarówka i po wymianie okazało się że nie świeci postój kierowcy. Zamieniłem żarówki stronami i znów nie świecił od kierowcy. Czyli żarówka OK. przeczyściłem kostkę, dalej nie świeciło, aż nagle pod domem sprawdzam - wszystko gra. Wczoraj zauważyłem że żarówka pasażera była krzywo włożona, poprawiłem (tej od strony kierowcy nie dotykałem) - i znów nie mam postoju od strony kierowcy. Pozostałem świecą cacy. Tylko postoju nie ma. Możliwe zatem że kabel do reflektora po stronie kierowcy jest podpięty jakoś pod kostkę od pasażera?
Civic nie ma świateł postojowych. Są tylko pozycje(a to nie jest to samo).
Civic nie ma świateł postojowych. Są tylko pozycje(a to nie jest to samo).
A możesz wyjaśnić różnice?
Bo z innych źródeł wynika, że to jednak to samo...
http://www.instruktor.osk.org.pl/html/swiatla.html
EDIT:
Ja jestem na bieżąco, ponieważ w tamtym tygodniu ukończyłam kurs teoretyczny (podpis jest Tomasz ale korzystam z jego nazwy użytkownika bo jako Kasieńka jakoś nie mogę się tu zalogować;).
Różńica jest taka:
Pozycyjne są obowiązujące 2 z przodu dwa z tyłu, od zmierzchu do świtu w WARUNKACH NIEDOSTATECZNEJ WIDOCZNOŚCI podczas zatrzymania niewynikajacego z warunków ruchu lub przepisów ruchu drogowego oraz podczas postoju na jezdni, poboczu. W zatoczce postojowej, na chodniku nie musi być oswietlony, nie musi być oświetlony na pasie jeżeli przed nim STOJĄ inne pojazdy.
Natomiast postojowe-używasz w NOCY, W WARUNKACH NORMALNEJ PRZEJRZYSTOŚCI, widoczność musi być na conajmniej 300 m.
Tak więc oba rodzaje świateł są zarezerwowane dla postoju i zatrzymania. Z wyjątkiem: 1.holowanego, który w okresie niedostatecznej widoczności ma właczone swiatła pozycyjne,2. kiedy po wypadku na autostradzie lub drodze ekspresowej musisz stać a nie masz awaryjnych, 3 powypadku na pozostałych drogach jeśli nie masz awaryjnych to trójkąt ostrzegawczy i także pozycyjne w zastępstwie.
Namęczyłam się, ale wystarczy czytać kodeks, tam wszystko jest.
Przepisy się zmieniąją i dlatego starzy kierowcy mnie pytają o aktualności, ja ich nigdy. Tak po prostu jest lepiej.
Już znam różnicę:D
Text zapożyczony z forum prawojazdy.pl:o