Zobacz pełną wersję : Lambda 5-cio przewodowa..?? civic 5 gen 1995 r.
Witam, mam takie małe pytanie czy spotkał się ktoś z sonda lamda 5-cio kablowa...bo taka mam.? i nie wiem gdzie kupić ??
skolopendra
26-02-07, 21:06
w niej były chyba dwie masy
więc da sie pominąć jedna
czyli kupujesz ,wszędzie bez problemu czteroprzewodowa,
tylko trzeba pomierzyć i odpowiednio połączyć
;)
Wiesz sugerując sie kolorami kabli ,to każdy jest innego koloru...
czerwony,czarny,biały,zółty, pomarańczowy..... nie wiem czy to odgrywa role ..?
a i prawda jest że na mierniku napiecie powinno skakać między 0,1 -,08 ???
skolopendra
26-02-07, 21:43
wiem bo widziałem schemat( a moja jest 1 przewodowa)
skok napięcia powinien mieścić się w zakresie ok. 0,2 i 0,8 V. Czas, jaki potrzebny jest do wzrostu z 0,2 V do 0,8 V (czas reakcji "mieszanka uboga-bogata"), powinien wynosić ok. 300mili
:d
Skydiverek
26-02-07, 22:27
nie da sie zamienic sondy 4 przewodowej na 5 przewodowa...to jest wogole inny rodzaj sondy. Sonda 5 przewodowa jest sonda szerokopasmowa i nie pokazuje komputerowi (tak jak normalne sondy) czy jest mieszanka uboga-bogata. Pokazuje dokłady stosunek powietrza do paliwa i nie działa skokowoo tylko liniowo.
PS
W opisie masz D14...a tam chyba nie bylo takich sond. Byly tylko w D15Z1 i Z3
A w ASO dostaniesz bez problemu :)
skolopendra
26-02-07, 22:39
Pokazuje dokłady stosunek powietrza do paliwa i nie działa skokowoo tylko liniowo.
PS
no to ja się z taka sonda nie spotkałem :piwo2:
We wszystkich VTEC-E sa sondy 5-przewodowe czyli szerokopasmowe i działają w zakresie 0-5V
skolopendra
27-02-07, 11:55
sonda lamda 5-cio kablowa...bo taka mam.?
to z skąd mu się wzieła taka sonda w d14a1(pewnie samoróbka) :d `
We wszystkich VTEC-E sa sondy 5-przewodowe
hm.. :piwo: może kiedyś się dorobię vtec,to wiedział będę więcej na temat :d
Panowie fakt aktem,że mam 5-cio przewodową.Teraz pytanie jaka może być :afro: cena takie sondy?? i cz gdzieś indziej niż ASO ja kupie...???
a skąd u mnie wzięła się 5-cio przewodowa to pytanie do poprzedniego właściciela...:-)
skolopendra
27-02-07, 13:41
cena takie sondy?? i cz gdzieś indziej niż ASO ja kupie...???
mysle sie ze nie
moze jedynie używki,ale czy warto??
a aso,obawiam się ze cena porazi Cie
Pytanie skad u Ciebie silnik D14A1 w 5gen? Moim zdaniem mogles miec wczesniej D15Z1, silnik padl i ktos zrobil swapa na D14A1 zostawiajac stara sonde...
Skydiverek
27-02-07, 16:56
a jaki numer silnika masz wpisany na podszybiu przy numerze nadwozia?
co do sondy to albo uzywka...albo ASO...cena 800-1000pln :)
inne nie podejda oraz zamienniki bosha tez nie podejda :(
zapodaj zdjecie komory silnika
gutini jak mierzyłeś sonde? bo mam identyczna w silniku d15z3 i nie wiem jak ja zmierzyc a diagnoza wskazuje wlasnie na uszkodzenie sondy
A próbował ktoś sondy NGK/NTK (klik (http://www.ngkntk.pl/index.php?id=1319&pd=1320&t=lambdaneu&lmf=Honda&h=Honda&m=Civic+IV))?
Mi diagnosta też wspomniał, że lambda może byc walnięta bo spalinki trochę przekroczyły normę. Mówił też, że spalanie jest też zapewne wyższe ale mi pali 4.7/7.2 (trasa/miasto) więc spalanie wg mnie niskie.
Czy przekroczone wartości dopuszczalne w spalinach jednoznacznie wskazują na uszkodzenie lambdy?
Mi powiedzieli, że to wina kata, jak przekroczone.
Mi pokazało błąd 41 po samodiagnostyce czyli prawdopodobnie grzałka sondy lub grzałka czujnika liniowego przepływu powietrza(ale nie mam pojecia co to jest).
Z tego co czytam na innych tematach to akurat nie ma zamiennika takiej sondy:/ Jest błąd w katalogu i wszyscy zamiast 5 maja 3 przewodowa:/ Wiec dostac ciezko a oryginał kolo 800zł:(
Dlatego przed jakimkolwiek zakupem wolałbym ja pomierzyc:D
Panowie mialem taka ustreke w swojej honi, dokladnie bald 41 uszkodzenie grzalki sondy(w 5zylowej sa dwie), udalo mi sie zdobyc takowa sonde z anglinka przywiezionego na czesci, blad znikl ale spalanie w miescie bez rewelacji w granicy 9-10l , trasa ok 6l
Auto sprzedalem nie dawno i ogolnie slinik d15z1 uwazam ze niedopracowany przez producenta malo elastyczny. Jesli ktos chce na czesci to mam stara sonde 5zylowa! Pozdrawiam
ile chcesz za ta sonde i jakie spalanie na niej miales?
[ Dodano: Nie 08 Kwi, 2007 ]
Jeszcze zauważyłem dzisiaj że lekko kopci z wydechu na siwo-biało i strasznie mulasty sie Civiczek zrobil:/
To jest wina uszkodzonej sondy czy check engine czyli ze silnik pracuje w stanie awaryjnym ze zwiekszona dawka?