Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Car Audio

Kellu
22-04-11, 01:01
Witam. Mam takie pytani czy jest możliwy jakiś sposób aby zrobić tak ze gdy auto jest zgaszone zasilanie było z gniazdka domowego a nie z akumulatora? Czy coś takiego jest w ogóle możliwe??:confused:

nike69
22-04-11, 23:21
no ciekawa sprawa, wogole sie nie znam na elektryce ale musialbys miec jakis 'zasilacz' ktory podaje napiecie 13-15v.
jak masz mocny sprzet no to wiadomo tylko na zapalonym bo tak to szybko aku poleci i do tego jest niskie napiecie, ktore zreszta spada caly czas podczas sluchania. mozna zainstalowac jeszcze akumulator buforujacy.
a najprostszy sposob? podlaczas prostownik, chyba najlepiej automatyczny, do aku i sluchasz muzy na zgaszonym :p ale czy to jest do konca bezpiecznie to nie wiem, teoretycznie nie, bo powinno sie podlaczac do odlaczonego aku. mysle ze wieksze ryzyko jest w tych nowych autach naszpikowanych elektronika.

Kellu
23-04-11, 00:34
czyli jako tako "złotego" środka nie ma?

nike69
23-04-11, 02:19
ja slucham czasem na podpietym prostowniku w garazu.
a na zapalonym az tak duzo ci nie spali bo chyba 1l/1h jak sie myle to mnie poprawcie ;)

Kellu
23-04-11, 10:24
no ale nie bedzie to szkodliwe dla akumulatora?

nike69
23-04-11, 12:50
nie wiem, nie znam sie na tym :p w sumie alternator go tez laduje ale czy to taki sam prad.. raczej moze byc niebezpieczne dla instalacji elektrycznej w samochodzie jak i dla sprzetu audio, chodzi o to zeby nie bylo za duzego napiecia. jakbys mial za mocny prostownik to lipa, u mnie jak juz jest prawie na full naladowany aku i jest podlaczony prostonik to jest chyba z 15v, niektore sprzety maja zabezpieczenie do 16 lub 18 i sie wylaczaja, jesli nie maja to moga ulec uszkodzeniu. kumpel raz zapial prostonik i sprzet sie nie wlaczyl okazalo sie ze napiecie bylo ponad 16v. na zapalonym silniku masz +/- 14v. jak masz mocny sprzet to nawet pod prostownikiem aku sie rozladuje :p

DjMariush
25-04-11, 10:21
na zapalonym to raczej ryzykownie słuchac muzyki w garazu;P

nike69
25-04-11, 17:33
piszac na zapalonym mialem oczywiscie na mysli na zewnatrz, chyba nikt nie jest na tyle bezmyslny zeby zapalac auto w zamknietym garazu bo mozna sie zaczadzic.

karpik85
25-04-11, 19:19
Normalnie podepnij prostownik i słuchaj muzyki. Na prostowniku ustaw 12 V i jakiś mały prąd.

uniu1
25-04-11, 20:48
Normalnie podepnij prostownik i słuchaj muzyki. Na prostowniku ustaw 12 V i jakiś mały prąd.

To po pewnym czasie prostownik pójdzie z dymem - tym bardziej jeśli jest wzmacniacz i sub

Kellu
25-04-11, 22:14
A zasilacz od komputera w sumie jest tam 12V ??

nike69
25-04-11, 23:21
To po pewnym czasie prostownik pójdzie z dymem - tym bardziej jeśli jest wzmacniacz i sub

jesli by nie bylo wzmacniacza to po co mialby wogole podpinac prostownik lub sluchac na zapalonym.. chyba zeby zamierzal sluchac ladnych kilka godzin

Kellu nie kombinuj z tym zasilaczem, 11-12v to raczej najmniejsze napiecie jakie powinno byc podane do instalacji audio, normalnie ma byc +/- 14v, dawaj na tym prostowniku, ja tak robie i nie tylko ja bo kumpel ktory tez ma niezly sprzet (sq) i na pewno wiele innych osob. chyba ze masz jakas konretna instalacje do robienia cisnienia, podejrzewam ze juz przy 0,5 a na pewno przy 1kW i slabym prostowniku, rozladujesz aku, ewentualnie udaj sie na jakies forum car audio i tam poszukaj odpowiedzi.

Kellu
26-04-11, 01:39
OK dzieki. właśnie byłem wczoraj z dziewczyna i słuchaliśmy muzyki z jakieś 2-3 godziny i akumulator juz troche siadał nawet bardziej niż troche