Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Aku ? elektryka ? ocb ?

Nurek84
26-02-07, 07:05
Witam,
Od 5 dni jestem szczęśliwym właścicielem Hondy Civic 5d :) to moje pierwsze auto więc ogólnie chodzę cały czas z bananem na twarzy. Raczej wszystko jest w niej zrobione... oprócz:
- wydech ma gdzieś dziurkę i lekko pierdzi. Gdzie w trójmieście można to ładnie dobrze zrobić?
- drugi problem jest troche bardziej złożony. Kupiłem hondę, pojeździłem nią, wszystko ok. Następnego dnia próbuje odpalić i po przekręceniu kluczyka było ciche "pyk" i nic się nie działo. Nie kręcił. Próowałem kilka razy i nic. Słyszałem że może akumulator jest słaby więc se podarowałem. Wieczorem próbowałem to samo.... i samochód bez trudu odpalił. Następnego dnia wymieniłem akumulator i samochód palił ok.... ale jeszcze następnego dnia rano, sytuacja się powtórzyła i samochód miał ten sam problem... otworzyłem machę przejrzałem bezpieczniki, wyłączyłem syrene alarmu :P ... i po chwili już jechałem do pracy. Nie wiem czy zbiera się gdzieś wilgoć i po otwarciu machy przewiało silnik i było ok, czy coś jest nie tak z elektryką (może hondy mają słabe jakieś kable ? )... zaraz wychodze do pracy i ciekaw jestem czy dzisiaj mi odpali :P pewnie ta. W weekend byłem na mazurach i po nockach silnik palił bez problemów.
Wiecie może ocb ?

Pozdrawiam.

pezet86
26-02-07, 07:12
poszukaj cos ta temat "przekaznik pompy paliwa"
chociaz nie wiem bo piszesz ze ci rozrusznik nie krecil? to mozecos ze stacyjka albo z "bendixem" w rozruszniku, noze ta cewka zazebiajaca sie zacina od mrozu

Dzida
26-02-07, 07:32
Automat rozrusznika albo szczotki w nim się kończą :)

Furious
26-02-07, 08:20
Mozesz popukać w rozrusznik jak nie chce odpalac, moze pomoze....

ceelx
26-02-07, 09:00
jak cyka w rozruszniku to na 99% automat w rozruszniku sie zawiesza

Nurek84
26-02-07, 09:32
rozrusznik nie kręcił. Był tylko "cyk" przy przekręceniu stacyjki i nic. Dzisiaj było ok :)

Bendix ? - muszę się dokształcić, bo nie wiem co to :)

"Mozesz popukać w rozrusznik jak nie chce odpalac, moze pomoze...." Będę próbował jak znowu będą przygody, a na dłuższa metę faktycznie sprawdzę szczotki.

Dzięki za nowe pomysły na rozwiązanie problemu... trochę poczytam manuala, poszperam i zobaczymy. Póki co jestem zielony :/

Cairo
26-02-07, 12:06
a ja bym jeszcze psrawdził stacyjkę, już opisywałem ten problem, miały identyczne objawy i mój mechanik który pracuje w ASO hondy, bez chweili zastanowienia powiedział "kostka stacyjki", twierdzi, że to standardowy problem w naszych autkach

Nurek84
26-02-07, 12:15
Cairo - samemu można próbować to rozgrzebać ?
tzn. brat = elektryk :)

[ Dodano: Pon 26 Lut, 2007 ]
mam jeszcze takie krótkie pytanie. Jaką żarówke kupić do trzeciego stopu ? :P