PDA

Zobacz pełną wersję : Napięcie ładowania akumulatora

Meres
25-02-07, 20:26
Witam
Mam ostatnio troche problem z akumulatorem, rozrusznik troche slabo kreci, zwlaszcza przy nizszych temperaturach, a ogolnie od zawsze jakos tak troche "leniwie" sie uruchamia silnik (niby szybko zaskakuje, ale tak "leniwie" :), nie wiem jak to lepiej ujac) - jak jest z tym u was? W kazdym razie glowne pytanie dotyczy napiecia ladowania akumulatora - akumulator jest sredni, wiec zaczalem od sprawdzenia i jest tak: 14,6-14,7 V (max) tuz po uruchomieniu (troszke jakby za duzo), pozniej ok. 14,5, tym bardziej po wlaczeniu swiatel, dmuchawy, itd. Czy taki wynik jest normalny? Czy moze cos nie tak z regulatorem napiecia?

Raz rozladowalem troche aku na postoju (radio), ale pozniej bylo niby ok i teraz ostatnio mialem kilka razy troche "slabszy rozruch" i myslalem, ze aku jest z jakiegos powodu raczej niedoladowany, a tu nie - napiecie wydaje sie "na oko" w porzadku, zwlaszcza po wlaczeniu kilku odbiornikow i sprawdzilem tez poziom elektrolitu - jest ok. Jakies pomysly ewentualnie czy po prostu aku konczy zywot?

pezet86
25-02-07, 20:46
bez paniki ladowanie masz wlasciwe tylko jestem ciekaw ile masz przed uruchomieniem np po nocy.
ja tez ostatnio mam takie leniwe odpalanie ale tylko rano jak dlugo stoi a pozniej juz normalnie pali w moment. wydaje mi sie ze to masz przez te niskie temperatury a no a ile czasu masz juz ten aku.?? moze jest stary

Furious
25-02-07, 21:32
napiecie ladowania, a napiecie na aku w spoczynku to dwie rozne sprawy

pezet86
25-02-07, 21:45
dokladnie wiec dlatego sie pytam bo napiecie na aku moze miec niskie to znaczy ze mu nie trzyma akumulator juz dobrze

Meres
26-02-07, 21:00
Dzieki, tzn. takie napiecie ladowania jest ok??
W sumie racja - sprawdze jeszcze napiecie na akumulatorze rano, przed rozruchem.

skolopendra
26-02-07, 21:10
a napiecie na aku w spoczynku to dwie rozne sprawy
a napięcie przy rozruchu to trzecia sprawa i najbardziej istotna :piwo:

Meres
27-02-07, 19:44
Zmierzylem rano i nie bylo nawet zle - 12,30 V, natomiast napiecie podczas rozruchu silnika spadlo az do 7-8 V - czy to troche nie za malo? mierzyl to ktos jeszcze?

pezet86
27-02-07, 21:46
no to juz troche malo kolo 10 jak by bylo to jeszcze ujdzie
to ile lat ma twoj aku ??
wydaje mi sie ze juz moze byc do wymiany bo to 12,3 to moglo byc lepiej wydaje mi sie ze kolo 13,2 jak by bylo to by bylo gites

Furious
28-02-07, 08:12
bo to 12,3 to moglo byc lepiej wydaje mi sie ze kolo 13,2 jak by bylo to by bylo gites
Chyba tylko Ci sie wydaje i nic wiecej, przeciez to akumulator 12V!
12,3V w spoczynku jest OK

Meres
28-02-07, 22:38
Teoretycznie napiecie 12,5 V jest prawidlowe, ale z uplywem czasu oraz z powodu niektorych urzadzen (alarm, itp.) moze byc troche nizsze, wiec 12,3 jest chyba w miare ok. Niestety wlasnie nie wiem ile akumulator ma lat i w tym cala rzecz. Na pewno nie wyglada na bardzo mlody, ale ciezko to ocenic, moze gdzies na obudowie znajde informacje o dacie produkcji. Dziwna sprawa z tym akumulatorem i do tego ten spadek napiecia..