PDA

Zobacz pełną wersję : Problem po zmianie skrzyni :(

Bombi
24-02-07, 14:58
Witam!!!

Problem dotyczy Civic'a 3D z 93r.
Pare tygodni po zakupie skrzynia biegow zaczela zgrzytac i jeczec :(
Jak sie okazalo poszly lozyska.
Zakupielm skrzynke i oddalem do warsztatu coby wymienili. I tu moj 1 blad, ale niestety nie mialem gdzie to zrobic wlasnymi lapami. Po wymianie jakos tak wyszlo ze samochodzik stal 1/2 roku odpalany i systematycznie przestawiany w kata w kat. Jak juz zaczal byc potrzebny okazalo sie ze przy predkosci 90-110 strasznie nim trzesie. TZN, w trakcie jazdy, ale tylko na biegu! Po wcisnieci sprzegla, zachowuje sie normalnie ale przy zalaczeniu napedu znow nim trzesie. Na reklamacje juz za pozno, to moj 2 blad ze nie sprawdzile w trasie. Co to moze byc?

moje przypuszczenia:
1. Zle zlozone sprzeglo. ( nie zmieniane bo bylo w dobrej kondycji)
2. uszkodzona/wygieta poloska. Z oszczednosci czasu nie rozpieta a naginana podczas wymiany skrzyni.
3. Skrzynia od innego modelu. (symbol skrzyn byl taki sam jak w tej oryginalnej przy zakupie) Ale gdzies slyszalem ze to moze byc wina roznej dlugosci polosiek. Czy to mozliwe?

Doradzcie cos.

Pozdrawiam Bombi

sajmon1100
24-02-07, 15:28
ad.1 nie wiem jak można źle sprzęgło złozyc -jedynie tarcze na odwrót włozyc ale to chyba pomijam skoro gość jest mechanikiem
ad.2 raczej półośka sie nie skrzywi przy naciąganiu bo to nie plastik .....
moze wina łozysk - mają jakies bicie albo cos....dziwna sprawa

Sławek
24-02-07, 16:47
Możliwe że zabezpieczenie przegubu wewnętrznego puściło.

Bombi
24-02-07, 18:10
ad.1 nie wiem jak można źle sprzęgło złozyc -jedynie tarcze na odwrót włozyc ale to chyba pomijam skoro gość jest mechanikiem

Mozna np. niecentralnie lub niedokrecic. Wtedy moze bic.

Przy zakladaniu drazka stabilizujacego w przednim zawieszeniu VW Busa uzywalem 1,5m rury. A cholera wie jacy "artysci" byli w tym warsztacie :djablek:

Ktorych? Kola wykluczam bo bez "napedu" jest ok

Ale opcja zabezpieczen przegubu jest jak najbardziej dobrym tropem. Dziekuje.

Tak po zastanowienu... Moze faktycznie nie wcisneli przegubu na miejsce i segerek nie wskoczyl. Albo faktycznie roznica dlugosci polosiek.

Jesli macie jeszcze jakies sugestie bede wdzieczny :)

Pozdrawiam Bombi

sajmon1100
24-02-07, 20:20

Mozna np. niecentralnie lub niedokrecic. Wtedy moze bic.

Przy zakladaniu drazka stabilizujacego w przednim zawieszeniu VW Busa uzywalem 1,5m rury. A cholera wie jacy "artysci" byli w tym warsztacie :djablek:

Ktorych? Kola wykluczam bo bez "napedu" jest ok

Ale opcja zabezpieczen przegubu jest jak najbardziej dobrym tropem. Dziekuje.

Tak po zastanowienu... Moze faktycznie nie wcisneli przegubu na miejsce i segerek nie wskoczyl. Albo faktycznie roznica dlugosci polosiek.

Jesli macie jeszcze jakies sugestie bede wdzieczny :)

Pozdrawiam Bombi

niecentralnie nie da rady bo skrzyni nienarzucisz-jedynie co to z tymi srubkami ze docisk zle dokrecony -ale takie rzeczy pomijam - kurde wkoncu chyba mechanik to robił :d

emg
24-02-07, 23:05
mogły sie sprężynki skończyć w tarczy tzw. tłumiki drgań

gmaju
25-02-07, 09:34
Witam moimskromnym zdaniem to zle zlożone półośki .99%,jak robiłem sprzęgło u siebie to docisku nie da się zle założyć ponieważ jest asymetryczny i pasuje tylko w jednym miejscu ja mam 1,4 nie wiem co ty masz za silnik?

hokej
25-02-07, 14:41
mogły sie sprężynki skończyć w tarczy tzw. tłumiki drgań

jak by poszły sprężynki to przy ruszaniu by mu latał silnik jak by miał zaraz wypaść na drogę(one najbardziej działają podczas ruszania)!! wiec to raczej nie sprężynki!! bo pisał ze mu sie tak dzieje przy 90-110km/h!!

Bombi
25-02-07, 17:46
Witam!!!

Dzieki Wszystkim, organizuje miejsce i rozkladam wszysko po kolei, znajde przyczyne skoncze rozkladanie :D a zaczne skladac.

Bardzo mi pomogliscie.

Pozdrawiam Bombi

Sławek
25-02-07, 18:13
Daj znać co było problemem.