PDA

Zobacz pełną wersję : Linka ciepło/zimno i uszczelka od szyby.

shady92
16-04-11, 17:16
Witam.
Z racji tego, że dziś jest cieplutko postanowiłem trochę pogrzebać przy samochodzie.
Mam kilka usterek, które w zimie nie przeszkadzały czyli:
1. Źle zamykająca się szyba po stronie kierowcy, szyba zamykając się krzywo się przesuwa oraz wychodzi poza uszczelkę, która się przez to zdezelowała.
2. Linka od nawiewu ciepło/zimno się skrzywiła i leci tylko ciepłe chyba, że przesunę tam na dole nawiewu ręcznie.

Teraz moje pytania:
Gdzie można kupić taką linkę?
Czy da się wyregulować podnośnik szyby?
Gdzie mogę dostać taką uszczelkę?
Jak zdjąć tapicerkę i tą całą reszte z drzwi żeby się dostać do środka?

Szukałem na alledrogo ale nie znalazłem.

Zrogi
16-04-11, 17:32
ad 1. najlepiej na szrocie , można w aso, wiem ża auto linka czy jakoś tak dorabia takie rzeczy. ja bym szukał na tym pierwszym.
ad 2 da się często jest to kwestia przesmarowania uszczelek. Może być też tak że podnośnik ma takie dwa kółka i któreś się wyrobiło podnośniki chodliwy towar cena od 100 PLN
ad 3 tak jak w pierwszym poza autolinka
ad 4 Tapicerka trzyma się na dwóch czy trzech wkrętach. Musisz odkręcić klamkę. Uwaga przy zdejmowaniu klamki żeby nie połamać spinki przy klamce bo czeka cię otwieranie drzwi kombinerkami - już to przechodziłem:p Jak poodkręcasz wkręty zdejmujesz trójkąt na przeciwko lusterka i od dołu podważasz tapicerkę śrubokrętem powinna odskoczyć od blachy. potem unosisz do góry i powinna być na wierzchu. Jest to tak prosto zrobione że intuicyjnie ogarniesz temat :)

Powodzenia

gekus85
16-04-11, 19:51
linka to prawdo podobnie ci sie mogla rociagnac lekko lub masz cos z calym mechanizmem ja kupilem od rovera caly mechanizm za 20 zl:) wiec warto bo odrazu sie drewna pozbedziesz

MikeFoto
16-04-11, 23:18
1. Źle zamykająca się szyba po stronie kierowcy, szyba zamykając się krzywo się przesuwa oraz wychodzi poza uszczelkę, która się przez to zdezelowała.

Czy da się wyregulować podnośnik szyby?
Gdzie mogę dostać taką uszczelkę?
Jak zdjąć tapicerkę i tą całą reszte z drzwi żeby się dostać do środka?

Tapicerkę drzwi należy zdjąć, następnie znajdziesz 6 nakrętek 10tek. Poluzować, ustawić szybę poprawnie. Dokręcić.

Zdjemowanie tapicerki:
- odkręcić śrubkę w klamce,
- cały plastik klamki przesunąć w prawo tak aby odskoczyły zaczepy,
- przy pomocy płaskiego śrubokręta odpiąć mocowanie prowadnicy otwierania drzwi od klamki
- odkręcić 2 śruby w uchwycie drzwi,
- odkręcić 1 plastikową śrubkę w prawym górnym rogu tapicerki drzwi
- od gory odgiąć zaślepkę (trójkąt) lusterek tak aby wyskoczył z mocowania, wyciągnąć
- pociągnąć tapicerkę drzwiową od dołu a nastepnie z boku tak aby się odpięła
- wyciągnąć ku górze.