PDA

Zobacz pełną wersję : Wiązka -> Swap D14A3 (EJ9) na B16A1

ratyo
16-04-11, 16:07
Witam,

na wstępie uprzedzam, że spędziłem dobre godziny na szukaniu odpowiedzi, którą znalazłem, ale częściowo.

Jestem na etapie swapa B16A1 do mojego EJ9. B16 pochodzi z Del Sola SiR, w którym początkowo był B16A, także jest tam OBD1 na kompie P30. Oczywiście jest to Japoniec/Anglik, czyli wiązka dla kierownicy z prawej strony.

Jak dobrze wiadomo, wiązka w EJ9 jest chyba najgorszą z możliwych do swapa. Moje pytanie jest następujące:

1) Którą wiązkę silnikową zostawić?
- z EJ9 i dorabiać kable z B16
- z B16 i kombinować, ciąć, przedłużać (z racji odwrócenia względem europy)
- kupić wiązkę z D16Z6

Po prostu czytając potwierdził się moje przypuszczenia, że grzebanie z wiązką z EJ9 jest kombinowanie pod górkę. Mam do kupienia wiązkę z D16Z6 za nieduże pieniądze, czy zatem to ułatwi i przyspieszy sprawę z elektryką?

Prosiłbym o konkrety, ponieważ czytając wiele tematów nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi.

Pozdro

Malak
16-04-11, 20:51
generalnie temat ambitny, przerabialem takie cos ;)

Najlepiej kup wiazke odb1 kompletna, bo silnikowa bedzie potrzebna i czesc kabinowej (do ecu). tak czy siak nie ominie Cie przerabianie wiazki silnikowej i kabinowej, bo czesc kabli idzie po odwrotnych stronach niz w obd1...

potrzebujesz pinout'ow obu komputerow i jedziesz, jakos pojdzie :D

lozek
16-04-11, 22:26
chyba lepiej zostawić wiązke od b16 i ja poprzerabiać (chyba trzeba gdzie niegdzie przedłużyć z racji tego ze to japonia i z racji tego ze to del sol czyli to co jajko a wtedy trzeba przedłuzac by pasowala do 6gen)

E2rd
17-04-11, 22:16
Ja bym raczej zrobił hybrydę wiąki EJ i wiązek z del sola bo inaczej nie pójdzie. SWAP do EJ jest w sumie bardzo wdzięczny, robię do takich wiązki nawet wysyłkowo :)

ratyo
18-04-11, 13:15
Stanęło na tym, że podpasuję wiązkę z D16Z6, która nie dość, że jest wersją przystosowaną na Europę, to ma już pociągnięte kabelki VTECa, co prawda też będzie nieco przedłużania itp, ale wydaje mi się, że to nieco uprości sprawę.