Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Xenon Civic 5D

civic
22-02-07, 18:33
Witam,

mysle nad zakupem całych oryginalnych lamp xenonowych do civica czy ktos już takie montował jesli tak to jakie są koszta montazu.

kubek25
22-02-07, 18:51
ja sie orientowałem, przod od executiva okolo 8 tysiecy

pozatym ogromne problemy zeby zrobic swapa do innej wersji, nie kazde aso sie podejmie

poczekaj jeszcze pare miesiecy , pewnie jakas znana firma tuningowa wprowadzi soczewki i wtedy samemu mozna wymieniac nie zapominajac o spryskiwaczach oraz zestawie samopoziomujacym

civic
22-02-07, 18:59
ja sie orientowałem, przod od executiva okolo 8 tysiecy

pozatym ogromne problemy zeby zrobic swapa do innej wersji, nie kazde aso sie podejmie

poczekaj jeszcze pare miesiecy , pewnie jakas znana firma tuningowa wprowadzi soczewki i wtedy samemu mozna wymieniac nie zapominajac o spryskiwaczach oraz zestawie samopoziomujacym

Na Allegro można kupić cale lampy reszte by zrobili mysle w ASO za rozsadne pieniądze.

kubek25
22-02-07, 20:50
te lampy ktore sa aktualnie na allegro to sa od wersji bez HIDow czyli takie jak masz teraz.

jesli juz znajdziesz lampki, lub kogos kto ci je przerobi (sa magicy ale to rzeźba) to problemem jest zalozenie spryskiwaczy oraz urzadzenia samopoziomujacego - przymocowana do podwozia na srodku auta

koszt tych dodatkow znajac ceny hondy bedzie ogromy
bez tego bedziesz piratem i stracisz dowod przy kontakcie z policja

Pik
22-02-07, 21:38
Spore zmiany trzeba tez robic w elektryce... Moim zdaniem jak komus zalezy na ksenonach, to warto od razu dolozyc do executiva, a nie sie paprac z tym pozniej! Wyjdzie na pewno taniej i z gwarantowanym efektem.

civic
22-02-07, 21:45
Spore zmiany trzeba tez robic w elektryce... Moim zdaniem jak komus zalezy na ksenonach, to warto od razu dolozyc do executiva, a nie sie paprac z tym pozniej! Wyjdzie na pewno taniej i z gwarantowanym efektem.

Chetnie bym dolozyl do executive ale wtedy kiedy zamawialem trzeba bylo czekac 8 miesiecy na niego to zrezygnowalem i wzialem sporta , koszt montazu w ASO xenonow ze spryskiwaczami oraz poziomowaniem to okolo 2500.

[ Dodano: Czw 22 Lut, 2007 ]

te lampy ktore sa aktualnie na allegro to sa od wersji bez HIDow czyli takie jak masz teraz.

jesli juz znajdziesz lampki, lub kogos kto ci je przerobi (sa magicy ale to rzeźba) to problemem jest zalozenie spryskiwaczy oraz urzadzenia samopoziomujacego - przymocowana do podwozia na srodku auta

koszt tych dodatkow znajac ceny hondy bedzie ogromy
bez tego bedziesz piratem i stracisz dowod przy kontakcie z policja

A co to HID?

Mayek
23-02-07, 07:57
HID (High Intensity Discharge czy jakos tak) to wlasnie fachowa nazwa xenonow.

BTW. Na executive'a nie czeka sie juz 8 miechow... byc moze wlasnie w nastepnym tygodniu odbiore swojego po czekaniu niecale 4 miechy :)

kubek25
23-02-07, 11:02
[quote=Pik]Chetnie bym dolozyl do executive ale wtedy kiedy zamawialem trzeba bylo czekac 8 miesiecy na niego to zrezygnowalem i wzialem sporta , koszt montazu w ASO xenonow ze spryskiwaczami oraz poziomowaniem to okolo 2500.

2500 ?! to czesci chyba ze szrotu maja :d

dzwonilem dzis do kumpla z hondy
2900 zestaw samopoziomujacy
1400 spryskiwacze
400 nowe kable
1000 dobry zestaw xenonow z przetwornicami
500 montaz

funsurf
01-03-07, 21:10
Byc moze warto sie zastanowic nad zarowkami wzorowanymi na xenonach - cena to okolo 100 zl ;) z tego co wiem phillips robi niezle zaroweczki. Moze ktos zakupil juz takie zaroweczki niech sie podzieli informacja i czy warto.

[ Dodano: Czw 01 Mar, 2007 ]
Byc moze warto sie zastanowic nad zarowkami wzorowanymi na xenonach - cena to okolo 100 zl ;) z tego co wiem phillips robi niezle zaroweczki. Moze ktos zakupil juz takie zarowki niech sie podzieli informacja i czy warto.

BDavid
02-03-07, 00:49
4gotten chyba takie żaróweczki zakupił...

Mayek
02-03-07, 07:30
Polecam lekture najnowszego AutoSwiata, dowiecie sie conieco o tych pseudoksenonowych zaroweczkach typu BlueVision +50% itp.
Jednym slowem, jasnosc niewiele wieksza (na pewno nie 50%) a trwalosc o 50%... mniejsza !

Siwy87
10-03-07, 20:24
W Hondzie w Katowicach (HONDA AUTOKOPEX) mozna zalozyc tanio(2350zl) xenony ;D
"Nowość w ofercie naszej firmy:
Proponujemy Państwu montaż instalacji oświetlenia Xenon. Już dziś możecie Państwo dysponować dwa razy większą siłą światła przy zużyciu energii mniejszym o 1/3. Lepsza widoczność to większe bezpieczeństwo na drodze. Koszt kompletnego zestawu wraz z montażem 2350 zł. brutto. Dodatkowo w cenie 150zł. brutto montujemy spryskiwacze reflektorów przednich. "

Wejdzcie i sami sprawdzcie;) http://www.autokopex.pl/?dz=6

jacs_1979
12-03-07, 16:27
a czy montuja samopoziomowanie z tymi xenonami?

boomer
12-03-07, 16:35
Musza bo to ASO a taki jest wymog prawny w naszym kraju.

civic
12-03-07, 16:54
Musza bo to ASO a taki jest wymog prawny w naszym kraju.

Dzisiaj dzwoniłem do tego ASO i nie montują samopoziomowania.

jacs_1979
12-03-07, 17:00
czyli co robia?
biora aftermarketowe 'zestawy' i wkladaja w reflektor od halogena...???

jesli tak, to z legalnoscia ta instalacja nie ma nic wspolnego

a czy spryskiwacze to zwykle wystajace ze zderzaka czy takie wysuwane?

boomer
12-03-07, 17:00
Czyli co? oferuja przerobke niezgodna z przepisami i na dodatek jako ASO nie ponosza odpowiedzialnosci? A jesli ktos ma gwarancje to teoretycznie jesli ASO montuje to nie tracisz gwarancji w tym przypadku ja stracisz. Bez sensu. Ladowanie klientow na mine. Zatrzyma cie policja beda chcieli zabrac dowod i w dupie beda mieli czy to ASO montowalo czy ale kicha

civic
12-03-07, 21:18
czyli co robia?

Do świateł wkładają xenony po jakieś przeróbce daja na to gwaracje 12 miesięcy, spryskiwacze nie sa wysuwane tylko 3 małe kikutki wystają. ;)

4gotten
13-03-07, 08:27
Polecam lekture najnowszego AutoSwiata, dowiecie sie conieco o tych pseudoksenonowych zaroweczkach typu BlueVision +50% itp.
Jednym slowem, jasnosc niewiele wieksza (na pewno nie 50%) a trwalosc o 50%... mniejsza !

Osobiscie uzywam zarowek Blue Vision, ale nie te +50%. Uzywalem je w poprzednim samochodzie przez 1,5 roku bez koniecznosci wymiany (jezdze na swiatlach przez caly rok). Byly to H4, a teraz w Hondzie mam H1 i H7 czyli ich trwalosc powinna byc porownywalna, jesli nie lepsza. Smialo moge polecic. Nie sa to zadne ala xenony swiecace "chamskim" niebieskim swiatlem lecz zarowki dajace dobre doswietlenie drogi, a niebieska poswiata jest minimalna.

boomer
13-03-07, 09:37
Ja mam GT 150 i co z tego, panowie ogarnijcie sie gadamy w temacie XENEN Civic 5d a nie zarowki ala xenon

civic
09-04-07, 13:17
czyli co robia?

Podobno dają na to homologacje.

[ Dodano: Wto 10 Kwi, 2007 ]
[

dzwonilem dzis do kumpla z hondy
2900 zestaw samopoziomujacy
1400 spryskiwacze
400 nowe kable
1000 dobry zestaw xenonow z przetwornicami
500 montaz[/quote]

Który to salon zaklada spryskiwacze za 1400, na slasku dzwoniłem do kilku serwisow Hondy i kazdy mówi , ze nie umia zalozyc spryskiwaczy a jak umią to koszt 2500 .

mad.matt
16-04-07, 09:55
A co powiecie o tym:
zestawy xenonów (http://www.allegro.pl/my_page.php?uid=3513200) ?

Czy jest to warte uwagi? Co myslicie?

al9
16-04-07, 12:53
Absolutnie nie polecam! Rzeczywisce bedzie swiecić.ale zero poziomowania (a te jest OBOWIĄZKOWE) i brak spryskiwaczy...
To półśrodek dla ćwierćinteligentów!!!
al

civic
16-04-07, 16:39
A co powiecie o tym:
zestawy xenonów (http://www.allegro.pl/my_page.php?uid=3513200) ?

Czy jest to warte uwagi? Co myslicie?

Kolega ma takie cos w clio spryskiwacze domontowal i swieci super.

Milek
16-04-07, 17:26
Ja niedlugo zakladam xenon do siebie a o spryskiwaczach nawet nie mysle

mw1978
16-04-07, 22:46
Ja niedlugo zakladam xenon do siebie a o spryskiwaczach nawet nie mysle

he he ja tez mam przerobione lampy na ksenonowe. Auto ma tradycyjny klosz nie soczewke. SEk w tym ze wiekszosc ludzi pakuje do zwykłych kloszy zarniki D2S od ksenonów soczewkowych bo sie nie znaja i nie wiedza ze sa takie jak D2R które przeznaczone sa do tradycyjnych kloszy. D2S wygladaja jak H7 natomias D2R maja na zarniku namalowane specjalne paski które sprawiaja ze zarnik nie swieci w miejsca ni pozadane. D2R wystepuja w pug 607, volvo s60 przed liftem, laguna przed liftem. Zeby lampa dobrze swieciła nie raziła nikogo nalezy zmienic odbłysniki czyli te "fajeczki" które otaczaja zarówke . W lampach z fabrycznym ksenonem sa całkowicie inne. Ja mam u siebie takie cos od laguny i zarniki D2R.
Oczywiscie po całej operacji która przeprowadziłem sam pojechałem wyregulowac lampy. Mam taki zestaw juz 2 lata i nikt mi nie dawał znac ze kogos oslepiam. Tekst z samopoziomowaniem jest dobry jak jezdzisz po gorzystym terenie a nie po płaskim a po drugie na naszych koslawych drogach ten bajer nie zdarzy ustawic lampy jak nalezy
Co do spryskiwaczy to mam takie: wychodze z auto biore szmatke i przecieram ;)

Milek
16-04-07, 23:16
Dzieki Marcin za info ale troche mnie zmartwiles. Ja nie mam pojecia jakie ja bede mial czy D2S czy D2R. Kolega z forum zbieral zamowienia na xenony i wpisalem sie na liste. Podobno sa dobrej jakosci i w dobrych pieniadzach ale jakie to sa dokladnie to nie mam pojecia :|

mw1978
16-04-07, 23:45
Dzieki Marcin za info ale troche mnie zmartwiles. Ja nie mam pojecia jakie ja bede mial czy D2S czy D2R. Kolega z forum zbieral zamowienia na xenony i wpisalem sie na liste. Podobno sa dobrej jakosci i w dobrych pieniadzach ale jakie to sa dokladnie to nie mam pojecia :|
W wikszosci ludzie pakuja do aut zarniki D2S gdyz "ładniej " swieca tzn ich barwa jest niebiesciutka. Przy d2R tez jest taka ale ja uzyskach jezeli zmienisz te "odbłysniki" inaczej bedzie ci swiecic na biało.
Generalnie czy założysz D2R czy D2S do lampy z odbłysnikiem pod H7-lampa bedzie ci swieciła jak latarnia. Długie beda ci słuzyły do ozdoby. Od razu mozna sie połąpac ze jedzie auto przerabiane. Zmieniajac ten odbłysnik swiatło jest stonowane inaczej odbija sie od lustra klosza i nie oslepia wszystkich do okoła. Swieci znacznie lepiej niz H7 a mijajac takie auto z przeciwka masz wrazenie ze to ORI "fabryka"

civic
16-04-07, 23:58
W wikszosci ludzie pakuja do aut zarniki D2S gdyz "ładniej " swieca tzn ich barwa jest niebiesciutka. Przy d2R tez jest taka ale ja uzyskach jezeli zmienisz te "odbłysniki" inaczej bedzie ci swiecic na biało.
Generalnie czy założysz D2R czy D2S do lampy z odbłysnikiem pod H7-lampa bedzie ci swieciła jak latarnia. Długie beda ci słuzyły do ozdoby. Od razu mozna sie połąpac ze jedzie auto przerabiane. Zmieniajac ten odbłysnik swiatło jest stonowane inaczej odbija sie od lustra klosza i nie oslepia wszystkich do okoła. Swieci znacznie lepiej niz H7 a mijajac takie auto z przeciwka masz wrazenie ze to ORI "fabryka"

Mozesz dac namiar gdzie takie żarowki kupic i założyc?

Milek
17-04-07, 00:12

Ja nie mam H7 tylko HB3 badz HB4 chociaz nie robi to chyba zadnej roznicy?
Jak mam zmienic ten odblysnik i jak on w ogole wyglada? Sorry ale nie bardzo wiem o czym w ogole mowa :( Masz moze jakies zdjecie ze strzalka na ten odblysnik o co chodzi?

Mayek
17-04-07, 09:39
W Civicach 2006 Executive ladowane sa zarowki D2R. Roznice miedzy D2S i D2R mozna tez wytlumaczyc tak - D2S do soczewkowych reflektorow, D2R do zwyklych. Jak widac Civic nie ma soczewek... BMW maja :)

al9
17-04-07, 13:10
smutne to troche.....
kupujecie auta za ponad 70 tys zł i robicie sami przeróbki bardzo ważnego i wpływającego na bezpieczenstwa elementu....
rozumiem jeszcze ze w aso.
ale samemu? świateł?
al

mw1978
17-04-07, 21:22
Roznice miedzy D2S i D2R mozna tez wytlumaczyc tak - D2S do soczewkowych reflektorow, D2R do zwyklych.
kolega chyba nie czytał mojego postu :)
kupujecie auta za ponad 70 tys zł i robicie sami przeróbki bardzo ważnego i wpływającego na bezpieczenstwa elementu....
Ja odnosiłem sie do swojego leona do który nie ma fabrycznych ksenonków. Gdyby takie miał to na 100 wymieniłbym całą lampe. To samo tyczy sie nowego civa. Nic bym nie kombinował tylko kupił u lampiarzy lampe od executiva. Spryskiwacze jak i poziomowanie bym sobie podarował. Nic nie warte.
Wtraciłem swoje trzy grosze zeby uczulic tych którzy zmieniaja ori lampy na xernony ze nie wystarczy wsadzic zarnik.

rozumiem jeszcze ze w aso
JA w ASO nie wierze i uwazam ze sa tam bardzo przypadkowi ludzie. Oczywiscie sa wyjatki

ale samemu
mozna cos takiego zrobic samemu jasli ma sie zdolnosci i odrobine wiedzy. Oczywiscie sa artysci z 2 lewymi rekami którzy nie potrafia sprawdzic stanu oleju albo gna alufelgi 15

Mayek
18-04-07, 19:31
Roznice miedzy D2S i D2R mozna tez wytlumaczyc tak - D2S do soczewkowych reflektorow, D2R do zwyklych.
kolega chyba nie czytał mojego postu :)

Alez czytalem, i oczywiscie masz racje, tylko chcialem no tak lopatologicznie, bo niektorzy mogli nie slyszec o "odblysnikach od H7" a slyszeli o "reflektorach soczewkowych" :)

Pik
16-05-07, 12:36
Jak ktos sie nadal upiera przy zamontowaniu ksenonow, to zamiast podrobek mozna skorzystac z "rozbiorek": http://moto.allegro.pl/item194413864_honda_civic_nowy_model_lampy_lampa_x enon_reflektor.html

mad.matt
16-05-07, 13:51
Jak ktos sie nadal upiera przy zamontowaniu ksenonow, to zamiast podrobek mozna skorzystac z "rozbiorek": http://moto.allegro.pl/item194413864_honda_civic_nowy_model_lampy_lampa_x enon_reflektor.html

Pytanie czy zamontuja takie w ASO?

Pik
16-05-07, 18:08
To pytanie retoryczne? Raczej powinienes sie skontaktowac ze swoim ASO...

QB@_Q
18-05-07, 17:35
Ale 2tys za sztuke :djablek: do tego samopoziomowanie i pryski

M76
27-06-07, 18:29
Koledzy pytali jaka jest różnica pomiędzy żarówkami D2S a D2R. Tu Bardzo wyraźne zdjęcie

http://aiva.pl/%7Ewplaskur/xenon%20xenony%20ksenon%20ksenony%20BIG/xenon%20xenony%20ksenon%20ksenony%2013%20D2SR.JPG

My do naszych Civic-ów zakładamy jeżeli już musimy to tylko D2R.

kubzach
31-01-08, 22:22
witam!

powracam do tego strego tematu, ale mam problem, mam nadzije ze mi pomozecie. Pociadam nowego civic 1.8 sport i chcialbym przerobic zwykle swiatla na xenony 6000k. Dokladnie to zamierzam kupic sam taki zestaw jak sa teraz bardzo popularne na allegro (zarniki, przetwornice itp.).

1 czy ktos z Was podja sie wlasnie takiemy przerobieniu?
2 jesli wsadze te zarniki to mam przeciez poziomowanie reflektorow wiec nie bede oslepial, prawda?
3 i najwazniejsze, czy traci sie przez to gwarancje?
4 i czy policja moze zabrac mi dowod, nawet jesli bede wozil ze soba zwykle zarowki na ktore moge zmienic przy nich w ciagu kilknastu minut?

bardzo bede wdzieczny jak mi szybko pomozecie

Pabloss
01-02-08, 22:49
ja na waszym miejscu nie przerabiał bym, lepiej mieć dobre światła typu halogen niż kaszanke typu xenon. Tak mi sie wydaje

vtec
01-02-08, 22:53
Moim zdaniem, jeśli policja się nie czepia i na przeglądzie również nie, a takie lampy mają prawidłowe odcięcie i nie świecą gdzieś w kosmos to będą lepsze od zwykłych.

kubzach
02-02-08, 01:29
juz przerobilem na xenony
jestem bardzo zadowolony jak narazie, bardzo ladny efekt szybki montaz i nie oslepiaja poniewaz sprawdzalem, dzwonilem do hondy i gwarancji nie strace ale to tez powiedzieli ze nie kazdy serwis daje taka ulge, jak chcecie szczegoly to pytajcie

Adam79
02-02-08, 10:57
juz przerobilem na xenony
jestem bardzo zadowolony jak narazie, bardzo ladny efekt szybki montaz i nie oslepiaja poniewaz sprawdzalem, dzwonilem do hondy i gwarancji nie strace ale to tez powiedzieli ze nie kazdy serwis daje taka ulge, jak chcecie szczegoly to pytajcie

Napisz ile kosztowała cie przeróbka i czy zamontowali spryskiwacze?

kubzach
02-02-08, 18:00
sam montowalem, bardzo proste, tylko trzeba przewiercic dziure w tym plastiku ktory sie odkreca do wymiany zarowki, ale w zestawie sa uszczelki wiec wszystko super, bez spryskiwaczy

jacob
26-11-10, 18:35
Kolega sciagnal za granicy civica na czesci i mam okazje za pol ceny kupic lampy xenonowe, zderzak ze spryskiwaczami,kokpit bez regulacji swiatel i czujnik obciezenia pojazdu. Rozmawialem z kolega z aso i mowil ze nie ma problemu, ze jak by co to przelozy wszystko. Mam jednak pytanie do forumowiczow czy cala ta kombinacja jest warta zachodu. Moze ktos jedzil civicem ze zwyklymi lampami i z xenonowymi i ma porownanie. Najbardziej zalezy mi na opiniach ludzi ktorzy porownywali takie oswietlenia

Ca$h
27-11-10, 11:09
nie wystarczy przejechac sie autem z ksenonem?;) tyle ze w hondzie jest troche inaczej niz w 90% aut, bo nie ma soczewki :p wszystko zalezy od ceny, no i ksenona docenia sie glownie w nocy, zreszta jak kazde oswietlenie :)

jacob
27-11-10, 11:15
nie wystarczy przejechac sie autem z ksenonem?;) tyle ze w hondzie jest troche inaczej niz w 90% aut, bo nie ma soczewki :p wszystko zalezy od ceny, no i ksenona docenia sie glownie w nocy, zreszta jak kazde oswietlenie :)

Niestety wszyscy znajomi maja civica albo comforty albo sporty a tam nie ma xenonow. To ze nie ma soczewki to wiem i jakos mi to nie przeszkadza. Zalezy mi na opini ludzi ktorzy maja porownanie...pozdrawiam :]

kasiora96
28-11-10, 11:32
Mam sporta i mam xenony i powiem ci tak że jest różnica między zwykłymi a xenonami ale tylko w nocy na korzyść xenonów, bo mialem możliwośc porównania obu rodzajów oświtlenia.

buri
28-11-10, 11:43
moja opinia jest taka sama, mam xenon, jak jezdzilem typeS ze zwyklymi to w nocy duzo slabiej swieci - mniejszy zasieg, poza tym jek masz przybrudzone szklo reflektora robi sie na prawde slabo, bo halogen 'żółknie' a w xenonie możesz sobie przemyc relektor spryskiwaczem i od razu widac roznice. minus xenonow jest taki, ze jak nie masz oddzielnego przycisku do spryskiwania reflektorow to przy jesienno-zimowej aurze bardzo szybko schodzi plyn do spryskiwaczy, bo modele sprzed liftu spryskuja reflektor zawsze kiedy spryskujesz szybe.
jak odpowiada Ci cena za ten zestaw to bierz i montuj.

Ca$h
28-11-10, 13:30
jak nie masz oddzielnego przycisku do spryskiwania reflektorow to przy jesienno-zimowej aurze bardzo szybko schodzi plyn do spryskiwaczy

wystarczy zgasic reflektory i juz nie pryska :D