Zobacz pełną wersję : Ząbkowanie opon - 2004 5d
Witam
Jak pewnie część z Was, czyli właścicieli HB miałem problem z ząbkowaniem opon. Niestety nie zdążyłem z reklamacją, bo rok szybko minął. W końcu machnąłem ręką i jeździłem dalej. Jednak już pod koniec sezonu letniego (teraz mam zimówki) hałas zrobił się już okropny, podobny do najeżdżania na ząbkowaną linię zabezpieczającą pobocze. Dodam, że hałas taki pojawia się nie na wszystkich nawierzchniach. Opony na oko (Dunlopki) wyglądają super ale jazda to koszmar. Jeśli ktoś ma podobne doświadczenie, to proszę o poradę, jakie opony kupić, aby ustrzec się w przyszłości podobnych przypadłości.
Czy rozmiar opony ma wpływ na zwiększenie ząbkowania?
Myślałem o większym rozmiarze, ale boję się, że poza ładnym wyglądem wydam tylko kase na drogie opony, które i tak będę musiał wymienić
pozdrawiam
to nie koniecznie jest wina opon
to jest raczej wina opony / u mojego ojca w Oplu po 2 sezonach opony były do wymiany
Ja od momentu gdy kupiłem Yokohamy nie mam problemów z ząbkowaniem opon. I to są najlepsze opony na jakich do tej pory jeździłem. Bridgestony się tak szybko wyząbkowały że masakra, Dunlopy na zimę juz maja 3 sezon i mimo że maja full bierznika to niestety są juz wyząbkowane.
ja tez miałem problem ale po wymianie na nowe po zużyciu starych (wyższy model) problem znikną ?? ł :agent:
U mnie po 8 tys byly lekko pozabkowane z tylu,na przegladzie mechanik przelozyl mi kola z tylu na przod zeby troche sie zuzyly te zabki i jest juz ciszej.Prawdopodobnie auta ktore maja wielowachaczowe zawieszenia borykaja sie z tym problemem.Ostatnio gdzies cztalem ze na opony jest 2-letnia gwarancja a nie roczna wiec mozna spokojnie reklamowac,bo w tym przypadku zawinil producent pojazdu a nie opony-zle dobrane -do tego zawieszenia nie mozna stosowac opon asymetrycznych.
Witam
też przekładałem, ale bez wiekszych rezultatów. Są to opony kierunkowe, więc tylko zmiana osi wchodzi w grę. W książce wyraźnie jest napisane, że honda daje tylko rok na opony, a dunlop twierdzi, ze producent auta fatalnie dobrał opony do modelu i tez nie da sie ruszyć. Jeśli ktoś ma już jakieś nowe oponki założone, to proszę o info, no chyba ze macie 3 tys km na nowych- to dużo się nie dowiem o trafnym wyborze. A jak jest z HB 2001 - 2003?? też macie te same problemy? czy zawieszenie jest dokładnie takie samo, czy były wprowadzone jakieś modyfikacje w tej co ja mam. Przy wielowahaczowym zawieszeniu, producenci testują konkretne modele opon, zanim założą do danego modelu, ale jak widać nie w tym przypadku. No to pozdrawiam na koniec i lece na nartki na weekend bo zima wraca a i Wam radze ruszyć się z domu
Witam,
U mnie wyząbkowały letnie Nokiany (NRHi) po około 10 kkm. Zawieszenie sprawne (sprawdzone w ASO), zimówki nie ząbkują (Dębica Frigo) chociaż mają już 4 lata i 40 kkm przebiegu. Mam wprawdzie jeszcze 2 lata gwarancji ale autoryzowany serwis Nokiana chce mi samochód na tydzień na cegłach postawić :) . Twierdzą, że sami nie są w stanie stwierdzić czy opony są OK i chcą je gdzieś wysłać (podobno mają tylko 1 fachowca na całą Polskę :) ). Jednym słowem nigdy więcej Nokiana!!!
Mam pytanie: jakie letnie opony sprawdzają się w Civicu (5D koła 14'')?
Małe ale ważne pytanko.
Zima powoli się zbliża i czas pomyśleć o dobrej oponie. Mam coś upatrzone - Fulda Kristall Montero 2 -> http://www.opony.com/opony/51977_fulda_kristall_montero_2.html
Opona sama w sobie jest dobra i sprawdzona (jeździłem na niej w innym aucie).
Pytanie czy nie będzie się ząbkowała? Czy jest odpowiednia do Civica VII gen?
witam!Tydzien temu wymieniłem te fuldy go były nie do wytrzymania civic 2001.pozdro
Jeżeli nie ta Fulda to jaka? Na czym jeździcie zimą?
Na Semperitach SPEED - GRIP 19x60R15.Nie zabkuja przynajmniej po ok. 10kkm.
Bardzo ciche i w miare tanie. Polecam
Pozdrawiam,
MM
A może mi ktoś objaśnić co rozumiecie przez określenie "ząbkowanie opon" bo jakoś niejednoznacznie to rozumiem chyba. Jak wygląda wyząbkowana opona?
klocki opony układają się w tzw zeby piły. Wprawna ręka to wyczuje. Przeciągając ręką po oponie, klocki opony haczą o dłoń tylko w jedną stronę. To tak w skrócie oczywiscie. Poza tym jest wyraźnie głośniej w przedziale 60 - 80 km/h
pozdrawiam
macie może jakieś zdjęcie "wyząbkowanej" opony?
czym to jest spowodowane? Jeżeli np mam wyząbkowaną oponę to znaczy, że mam jakiś defekt? czy jest wszystko OK i to tylko kwestia odpowieniego doboru opony?
Często wyzabkowanie wystepuje przy skomplikowanej konstrukcji wielowahaczowej zawieszenia osi tylnej. Jeśli jednak jest, to należy bezwzglenie sprawdzić stan amortyzatorów oraz wszystkich połączeń, geometrię. często jest urodą danego modelu i należy odpowiednio dobrać oponę do auta. podatne na ząbkowanie są szczegółnie kombi eksploatowane na pusto przy spokojnej eksploatacji. Bardziej podatne na ząbkowanie są opony kierunkowe. To poki co wszystko o czym dowiedziałem się na temat ząbkowania. Ja z zabkowaniem walczę rotując opony przód na tył co kilka tys
pozdrawiam
odświeżę temat żeby nie zakładać nowego.
Posiadam Goodyear Vector 3 - szumią a raczej wyją jak fix, przekładanie z tyłu na przód już nic nie daje tak więc powyższych opon nie polecam.
SUGERUJE W TYM TEMACIE PODZIELIĆ SIE UWAGAMI I RADAMI DOT. OPON.
CO POLECACIE A CO Z DOŚWIADCZENIA ODRADZACIE :hinczyk:
Dobry temat dla mnie. W tym miesiącu a najdalej w kwietniu zamierzam kupić nowe gumy. Byłem początkowo nastawiony na Fulde Carat Progresso ale przeczytałem kilka opinii że potrafią ściągać w bok (kierunek założony OK). Teraz mam upatrzone Kleber Dynaxer HP2. Narazie nie doczytałem o nich nic złego. Zależy mi na oponach cichych w rozsądnej cenie. No i te Klebery niestety należą raczej do średnich w tej dziedzinie. A tak w ogóle to zauwazyłem że w mojej Hondzie jest dość duży hałas od opon (obojętnie czy letnie czy zimowe). Porównałem sobie z Fabią 165/70 R14 i tam prawie wcale nie słychac opon. Pod tym wzgledem Honda się nie popisała. Ale co się spodziewać jak w drzwiach jest goła blacha bez wytłumienia. To moja pierwsza Honda, Mam ją rok i jakoś nie widzę w niej zbytniej jakości wykończenia i jakości materiałów wykończeniowych.
Miałem w poprzednim CIVICu i nigdy nie kupię tych opon, to chyba najgłośniejsze opony jakie miałem (wycie), nie polecam.
Ale jakie? Fulda czy Kleber?
No właśnie ja też jestem przed kupnem opon. Ja sobie wypatrzyłem KLEBER HYDRAXER. Ponoć to nowość. Ale nie wiem czy dobry wybór. Co sądzicie o tych oponkach?
dynaxerki są ok. To nasze Civici tak się głośno toczą. Dynaxer sa sprawdzone w Civic. Nie ząbkują,(przynajmniej po 30 tys km) nie sa przy tym najcichsze ale tak jak ktoś już pisał - Civic jest sam w sobie głośny, brak wytłumienia w drzwiach itp.
Witam,
Podlaczam sie pod pytanie moze ktos bedzie mial doswiadczenie
z oponami do sporta z 2004 roku rozmiar oryginalny 205x55R16.
Czytam, czytam i mam juz niezly metlik moze ktos cos poradzi albo pomoze sie zdecydowac.
Moje typy:
- Michelin Energy Saver ( nie wiem tylko czy w moim rozmiarze maja rant chroniacy felge, to nowa opona i sprzedawcy tez nie wiedza, zreszta nie wiem czy jest konieczny)
- Bridgestone Tourenza ER300 (No wlasnie niby spoko tylko ze poprzednie ktore mialem model potenza jakby troche wyzabkowaly)
- Uniroyal Rainsport 2 ( najtansze, ale nie mam doswiadczenie z ta firma)
Chcialbym poprostu kupic dobra opone na 3/4 sezony.
Pozdrawiam i z gory dzieki za pomoc,
MM
dynaxerki są ok. To nasze Civici tak się głośno toczą. Dynaxer sa sprawdzone w Civic. Nie ząbkują,(przynajmniej po 30 tys km) nie sa przy tym najcichsze ale tak jak ktoś już pisał - Civic jest sam w sobie głośny, brak wytłumienia w drzwiach itp.
Heh ja się pytałem o Kleber HYDRAXER a nie o DYNAXER :bicie: :d :d
Ale dzięki za info i dobre chęci :)
Ale ja o Dynaxer więc odpowiedź na miejscu.
Ale ja o Dynaxer więc odpowiedź na miejscu.
Wybacz Bootsy
Starość idzie, wzrok już nie ten
Wybacz Bootsy
Starość idzie, wzrok już nie ten
potrzebuje kupić opony do 5d... D16v1
mój typ to Fulda Carat Progresso 195/60/15
ktoś sprawdzał na ząbkowanie...
Jam mam fuldy carat progresso. po 10 tyś nie zząbkowały. ale moim zdaniem są za miękkie. po wymianie z Nokianów NRV (zząbkowanych ale na moim poprzednim aucie) wydaje mi się, że samochód jakby uciekał na boki przy skrętach. Generalnie te fuldy są ciche, ale za miękkie jak na mój gust.
co do ząbkowania to walczyłem z tym na volvo v40. I okazalo się ewidentnie, że to wina opon a nie samochodu. Nokiany NRV zząbkowaly się okrutnie aż nie można było wytrzymać w kabinie. Zmieniłem na Kleber Dynakser HP i po 50 tyś przebiegu nic - cichutko i milutko. W pewnym warsztacie sprzedawca wyjawił, że niektóre firmy jak goodyear są zupełnie świadome, które modele opon ząbkują, tylko nie powiedział które ;) Pewnie i trochę to zależy od auta, ale ja uważam teraz,że to głównie opony są winą (mieszanka+bieżnik).
pozdrawiam i życzę dobrych wyborów
Artur
Jam mam fuldy carat progresso. po 10 tyś nie zząbkowały. ale moim zdaniem są za miękkie. po wymianie z Nokianów NRV (zząbkowanych ale na moim poprzednim aucie) wydaje mi się, że samochód jakby uciekał na boki przy skrętach. Generalnie te fuldy są ciche, ale za miękkie jak na mój gust.
EU8 sam w sobie jest mięciutki i prowadzi się jak autobus... ale żona go uwielbia więc ma być cicho nowo i bezpiecznie
a czy ktos testowal nasza nie do konca polska, ale jednak debice?