Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Xenon - raz świeci a raz nie :/

Wojtec12345678
11-04-11, 13:23
Witam, mam dziwny problem z xenonem zdarza się, że jak wracam autem do domu to nie zawsze świeci się lewy xenon,bywa że zrobie 50 km i nic się nie dzieję a czasem pojadę do sklepu i wrócę i xenon nie świeci :mad: zamieniałem najpierw żarnik z drugim i to samo :mad: potem zamieniłem przetwornice i to samo :mad: dziwne jest też to że gdy zauważe że np nie świeci to wystarczy że wyłącze światła i włącze je spowrotem i już świeci :mad: gdzie szukać problemu?

[H] Dylu [H]
11-04-11, 13:31
Miałem w Civicu podobny problem. Okazało się, że przetwornica gubiła masę.

Wojtec12345678
11-04-11, 14:22
No ok ale zamieniałem je miejscami ... jak to spr czy gubi mase?

Ps raczej do elektryki temat powinien iść jak możesz to przenieś

Dzięki :)

[H] Dylu [H]
11-04-11, 14:42
Masę może gubić przetwornica, nie sam żarnik ;)

A jak to sprawdzić ?? Zobacz gdzie są podłączone przewody zerowe od przetwornic. Odkręć je, oczyść miejsca styku z konstrukcją samochodu, psiknij miejsce jakimś WD-40 i skręć przyzwoicie do kupy. Jak to nie pomoże, to znaczy, że nie jest to problem znikającej masy.

Wojtec12345678
11-04-11, 16:53
Dylu [H];1305952']
Zobacz gdzie są podłączone przewody zerowe od przetwornic. Odkręć je, oczyść miejsca styku z konstrukcją samochodu

możesz troszke jaśniej? jestem zielony jeśli chodzi o elektryke ;p
Hmmm o jakie przewody zerowe chodzi od przetwornic? wiem że zerowy to na pewno ta masa...ale do przetwornic dochodzą jedynie 2 przewody(do żarnika i od zasilania z auta)...i nie mają żadnego styku z konstrukcją samochodu

Maskunt
11-04-11, 17:14
Musisz mieć gdzieś poprowadzoną masę, bo inaczej nigdy by nie działały, najczęściej jest to czarny kabel. Może masz pociągniętą nie do karoserii tylko do akumulatora?

spychu
11-04-11, 22:39
A może najprościej ma ją wziętą z kostki z oem instalacji od świateł ? :)

Sprawdź czy kable w kostce nie są luźne albo gdzieś się nie przetarły, wystarczy jakaś nierówność, żeby się obruszyło i gubiło albo masę albo prąd.

Wojtec12345678
12-04-11, 15:36
mam angelsy i są podłączone pod oem kostke,i z tych 2 kabelków które się podłącza pod normalą H1 mam podłączoną przetwornice a od niej leci przewód do żarnika

Więc masa jest z oem kostki jak pisze Spychu