PDA

Zobacz pełną wersję : Tablice rejestracyjne przód 2-rzędowy tyl 1

Ctrl.
10-04-11, 23:56
Witam !

Tak sie zastanawiam czy da rade aby z przodu mieć tablice 2-rzędową a z tylu jedno ?
Jeżeli tak to jak to zrobić, ponieważ mam aktualnie jedno rzędowe i aby zrobić nowe blachy to chyba trzeba zgłosić kradzież albo coś w tym stylu.

Nie wiem jak to jest dlatego piszę :)

Z góry dzięki za odp.

Starstruck
11-04-11, 00:14
Nie trzeba zgłaszać kradzieży :). Na wstępie ci powiem, że w Polsce prawo nie pozwala na jazdę z dwu-rzędową tablicą z przodu. Ale jak to w naszym kraju - każdy robi jak chce, a ile będziesz jeździł, to zależy od szczęścia i policji :p:D. Tablicę można wymienić, gdy np. jest zniszczona (a jak nie jest, a chcesz nową, to sam ją popsuj). Zgłoszenie kradzieży łączyłoby się z ponowną rejestracją auta. Wypełniasz w urzędzie wniosek o wydanie wtórnika tablicy rej. Piszesz z boku, że ma być dwurzędowa/kwadratowa. Płacisz ile trzeba (chyba 80 zł) i czekasz. Starą tablicę zdajesz przy odbiorze i otrzymujesz nową. Tę drugą, dobrą, też bierzesz, bo na obie nakleją ci nowe hologramy. I już :).

Ctrl.
11-04-11, 00:19
Ale to oddaje im tylko tą zniszczoną ? czy z obydwu stron ? i jak oddam jedną to zrobią mi jedną jak dwie to dwie tak ?

kornel861
11-04-11, 01:25
EVO czesto maja dwurzedowa :D
tez o tym myslalem kiedys,dziwne troche :D

wal kit ze nie masz jak zalozyc jednorzedowej,ze nie ma miejsca itd :D

Chipsy2
11-04-11, 09:13
nie kombinuj nie kombinuj jak tak powiesz to Pani w wydziale komunikacji ma prawo skierować na potwierdzenie czegoś takiego na wybraną przez nich stację kontroli pojazdów celem potwierdzenia. A co do tablic tu http://pl.wikipedia.org/wiki/Polskie_tablice_rejestracyjne w temacie "wymiary tablic" jest napisane i niestety jest to potwierdzone prawem ale akurat to się łatwiej czyta więc wkleiłem .

Starstruck
11-04-11, 09:18
Ale to oddaje im tylko tą zniszczoną ? czy z obydwu stron ? i jak oddam jedną to zrobią mi jedną jak dwie to dwie tak ?

Idąc już po nową, bierz zniszczoną i tę dobrą. Zniszczoną oddajesz, a na tę nową i starą dobrą naklejają ci nowy hologram. Wpiszą też w dowodzie, że został wydany wtórnik tablicy rej.

Ctrl.
11-04-11, 19:22
A na pewno mi nie wydzadza dzwóch nowych tablic 2 rzędowych ? Bo jak tak to bedzie lipa bo nie mam jak zamocowac z tylu 2 rzedowej.

Chipsy2
11-04-11, 20:21
Nie mogą ci wydać dwóch dwurzędowych ponieważ tablica dwurzędowa jest tylko na tył pojazdu. Przeczytaj sobie co napisałem wyżej. A dokładniej link.

elviss09
11-04-11, 21:27
dokladnie mozesz dostac max jedna 2 rzedowa wiec bez obaw ale na Twoi miejscu poprostu dorobilbym sobie taka na allegro i jeszcze w rozmiarze usdm bedzie ladnie wygladac a jak ktos sie przyczepi to podmienisz dorabiana na ta 1 rzedowa ktora masz z urzedu

drypaul
18-04-11, 11:21
Ja 3 m-ce temu wymieniałem prostokątną blachę na kwadrat w WK. Poszedłem, poprosiłem o wymianę na kwadrat, wypełniłem wniosek, zapłaciłem 53zł i nikt nawet nie pytał po co mi taka blacha.
Przy odbiorze oddałem prostokąt i tyle. Dostałem nowe naklejki na tablice i wpis do dowodu rejestracyjnego, że wydano wtórnik.
Nie musiałem tłumaczyć, że stara się zniszczyła, że ukradli itp.

Ale z tego co czytałem na forum, to w jednych WK idzie to łatwo, a w innych robią mega problemy i pierdzielą, że tak podobno nie można i że trzeba przerejestrować samochód na nowe numery.

bonias83
18-04-11, 15:07
no np u nas w Pabianickim WK aby otrzymac kwadrat nalezy przerejestrowac auto.

drypaul
18-04-11, 15:12
no np u nas w Pabianickim WK aby otrzymac kwadrat nalezy przerejestrowac auto.

No właśnie Wasz urząd miałem w domyśle ;)
Czytałem o bezowocnych próbach S3B'a :(

bonias83
18-04-11, 15:20
Poprostu mamy zjeb...go kierownika w tym wydziale :cool:
l

drypaul
18-04-11, 18:19
Zabić go, zakopać... nikt się nie dowie :p:p