Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wymiana rozrzadu - wymieniac gumki ??

yARO_81
20-02-07, 12:58
Witam.

Wiem, ze bylo juz mase postow na ten temat ale mam nadzieje, ze mi doradzicie odnosnie mojej sytuacji.

W najblizszym czasie (gdzies za 2 tygodnie, jak mi sciagna gips z nogi) chcialbym wymienic rozrzad (pasek rozrzadu MITSUBOSHI, pompa wody GMB i napinacz GMB/NSK, reszta paskow CONTITECH) jako ze auto jest sprowadzone niedawno z Niemiec i nie wiem kiedy szkop robil to ostatnio :(
Po 1000km przejechanych (60% w miescie, 40% na trasie gorzystej, nie jezdze jak wapniak ;) ) zauwazylem ze silnik wzial 0,3-0,4l oleju i na koncowce wydechu jest czarny osad. Jednak mozliwe, ze to sadza i ze ktorys tlumik badz kat jest do wymiany. Auto nie kopci na siwo czy niebiesko. Ufff. Przebieg auta to 180kkm a olej CASTROL GTX MAGNATEC 15W40.
Czy zatem przy wymianie rozrzadu pokusic sie takze o wymiane uszczelniaczy zaworowych?

Z gory dzieki za odpowiedzi.
Pozdrawiam.

Furious
20-02-07, 13:43
Czy zatem przy wymianie rozrzadu pokusic sie takze o wymiane uszczelniaczy zaworowych?
same uszczelniacze nic nie pomoga, uzyj opcji SZUKAJ

yARO_81
20-02-07, 18:06
Furious napisales kiedys w poscie b. podobnym do mojego:

Panowie bez paniki... ja dolewam 0,6l na 1000km (1tys km), ale tylko jak cisne, jak jezdze trybem emeryckim to nic nie spala :) Prawdopodobnie to uszczelniacze zaworow.

a u mnie piszesz, ze same uszczelniacze nie pomoga ??
HELP.
Bo ja juz nie wiem. Niby 0,3-0,4 to nie duzo na 1000km ostrzejsza jazde. A pytalem sie tylko dlatego, ze moge zrobic ta wymiane podczas wymiany rozrzadu. Wiec jesli nie jest jeszcze konieczna wymiana gumek to jej nie zrobie i bede :d
Na ten temat jest chyba tyle opinii co wersji silnikowych Civic'a :/

Dzieki.

Furious
20-02-07, 20:48
Furious napisales kiedys w poscie b. podobnym do mojego:

Panowie bez paniki... ja dolewam 0,6l na 1000km (1tys km), ale tylko jak cisne, jak jezdze trybem emeryckim to nic nie spala :) Prawdopodobnie to uszczelniacze zaworow.

a u mnie piszesz, ze same uszczelniacze nie pomoga ??
HELP.
Bo ja juz nie wiem. Niby 0,3-0,4 to nie duzo na 1000km ostrzejsza jazde. A pytalem sie tylko dlatego, ze moge zrobic ta wymiane podczas wymiany rozrzadu. Wiec jesli nie jest jeszcze konieczna wymiana gumek to jej nie zrobie i bede :d
Na ten temat jest chyba tyle opinii co wersji silnikowych Civic'a :/

Dzieki.

Człowiek uczy sie na własnych błędach i z czasem zbiera doświadczenie, teraz juz wiem swoje, ale jakbys prześledził moje posty od mojej rejestracji na tym forum, to moglbys znalezc pytania w stylu "gdzie dolać oleju" :D Zaczynałem swoja przygode z H bez najmniejszej wiedzy o mechanice...

Teraz Ci mowie ze samych uszczelniaczy wymieniac sie nie oplaca, albo robisz komplet (uszczelniacze i pierscienie) albo kup lepiej 4l baniak oleju i jezdzij dalej...
Oczywiście mozesz zrobić po swojemu... takich ludzi tez szanujemy :D

yARO_81
20-02-07, 21:07
Dzieki wielkie Furious. Konkretna odpowiedz. Takie lubie. Troche sie ludzilem, ze ktos mi napisze ze te 3 czy 4 setki na tysiac km to jeszcze luz i nie trza nic wymieniac. Ehhh.