PDA

Zobacz pełną wersję : Pojemnosc butli a tankowanie

bunkerites
09-04-11, 20:35
Mam nastepujacy problem:
wiadomo ze w butle wchodzi 80% lecz u mnie dzieja sie cuda:),instalacja zalozona w lipcu 2010.
Wiec: latem wchodzilo 28 L a zima 25L,ostatnio tankuje i 28 litrow L pozniej 30 L a dzis 32 L..Calkowita pojemnosc butli wynosi 35 litrow...aa nadmienie ze dzis nie chcial mi sie zatankowac gaz..po wyciagnieciu wtyczek w elektrozaworze na butli i poskrobaniu,udalo sie zatankowac i weszly 32 litry...Mam problem z zaworem ktory nie odbija przy 80% ?

Chipsy2
09-04-11, 21:00
hmmm mogą być różne przyczyny wiem że czasem jak stacja ma zbyt duże ciśnienie to potrafią uszkodzić zawór odcinający. A masz takie puknięcie na koniec tankowania czy po prostu już liczydło nie bije i gość rozpina ?

A z tym tankowaniem to skocz do swojego gazownika kóory to montował i powiedz jak jest bo kiedyś ci się zatnie tak że nawet jechać nie będziesz mógł na LPG a zazwyczaj się to dzieje w takie dni kiedy wszystko zamknięte jest człowiek w drugim końcu kraju albo jeszcze inne cuda

bunkerites
10-04-11, 08:50
pukniecie jest...podjade do gazownika.

wally_84
14-04-11, 13:55
a może stacja trefna??? specjalnie może zawyżają???

bunkerites
14-04-11, 20:13
problem sie wyjasnil... byl uszkodzony zawor na butli..najwidoczniej nie odbijal a czasem wogle sie nie otwieral podczas tankowania...a co do lewych stacji..jest orlen na trasie A4 Opole Wroclaw...pare km od Opola...tam ostro oszukuja na litrach

krzysiek8k
14-04-11, 20:50
Ja np na jednej stacji mogę zatankować 32,5 i to jest max, a na drugiej ostatnio 34ltr ale przejechałem więcej.

megik06
22-05-11, 21:39
wiele zależy od infrastruktury stacji.Im nowocześniejsze tym więcej można zatankować...przy zimie i lecie też jest różnica w takowaniu i jeżdzeniu...nie móiąc już o właściwościach spalania takiego gazu.

comatose
19-06-11, 16:26
wiadomo ze w butle wchodzi 80% lecz u mnie dzieja sie cuda
Te 80% to teoria. To ile gazu zmieści się w butli zależy od ustawienia zaworu, gazownik może ustawić Ci zapas większy niż te 20% a może też ustawić to tak, że butlę będziesz zapełniał w całości podczas tankowania. Niesie to z sobą tylko ryzyko rozszczelnienia instalacji przy dużych różnicach temperatur.

bunkerites
19-06-11, 18:07
zawor byl uszkodzony.......i znow sie uszkodzil....
w pt zalalem 32 L :)

KOWAL ziom
21-06-11, 00:53
zawór zaworem, ale stacje też mają do gadania. Zbyt duże ciśnienie powoduje, gazu upcha się więcej. Mimo sprawnych zaworów, jak latałem po Polsce to było jedno miejsce na śląsku, gdzie zawsze gazu wchodziło mi więcej. To był statoil i zawsze ten sam gość mówił mi, że to wina zaworu. Nie przewalali, bo przejeżdżałem więcej, ale zapakowanie było ponad 34l w butli 36l.

Krists
21-06-11, 14:55
Ja miałem butle 41L i udało mi się zatankować 41L :D Oczywiście butla okazała się śmietnikiem i musiała zostać zmieniona.

jasiek09
21-06-11, 15:49
Po prostu zawór nie odbijał już i mogło tyle wejść do pełna ,i tak najlepsze są teksty gdy wchodzi więcej niż pojemność butli :D

pobo22
25-06-11, 13:41
pamiętaj też że w dni chłodniejsze czy zimę więcej wejdzie ale ale jeśli przekroczy te 80 procent tankowania zmień stację, ja tankuje na Shell'u i jestem zadowolony tam gdzie jest taniej wogóle nie jeżdzę

vnv_nation
25-06-11, 15:31
ja tankuje na Shell'u i jestem zadowolony tam gdzie jest taniej wogóle nie jeżdzę

to taka ciekawostka dla ciebie - tankujesz ten sam gaz co bys zatankowal pod auchanem, tyle ze placisz 25 gr drozej za litr :cool:

pamiętaj też że w dni chłodniejsze czy zimę więcej wejdzie

ze co? :D

comatose
25-06-11, 16:17
Jak stacja ma zbiorniki na powierzchni to gaz w nich faktycznie będzie zmieniał swoją gęstość. 30l gazu w temperaturze 20 stopni będzie ważyło mniej niż 30l gazu przy -20 stopniach, są to różnice niewielkie. Co do gazu i paliw na różnych stacjach, większość ludzi żyje w przeświadczeniu, że każdy koncern ma swoje a to niespodzianka http://motoryzacja.interia.pl/wiadomosci_dnia/news/orlen-bp-shell-czy-statoil-nie-ma-znaczenia,1616212 Widziałem gdzieś kiedyś bardzo fajną i aktualną tabelę kto skąd bierze, ale nie moge jej znaleźć teraz ;/ Pomimo tego, że dany koncern robi paliwa dla kilku sieci, te paliwa mogą różnić się miedzy sobą w jakimś stopniu. Ale to czy paliwo ma być lepsze/gorsze określa sobie konkretna stacja a nie cała sieć.

vnv_nation
25-06-11, 16:29
30l gazu w temperaturze 20 stopni będzie ważyło mniej niż 30l gazu przy -20 stopniach

Gazu nie kupujesz na wage, tylko na litry.. wiec przy tankowaniu nie ma to znaczenia zadnego. Istnieje mozliwosc, ale tylko teoretyczna.. ze zatankujesz gaz wczesnie rano przy stosunkowo niskiej temperaturze, a potem w dzien bedzie kilkanascie stopni cieplej i gaz w butli sie troche rozprezy. Jednak sa to roznice tak minimalne ze nie w sposob odczuc to na nizszym spalaniu, dlatego to tylko i wylacznie teoria.

Ale to czy paliwo ma być lepsze/gorsze określa sobie konkretna stacja a nie cała sieć.

Tak sie sklada ze pracuje w tym, rozwoze lpg po stacjach.. i dokladnie ten sam gaz idzie chocby na bp, lotos czy znienawidzony przez wielu auchan. Dlatego smiac mi sie chce jak ktos mowi ze na bp jest swietny gaz a na auchanie do dupy... W przypadku benzyny, KAZDA stacja wiekszego koncernu ma ta sama benzyne. Nie mowie tu o stacjach na wsi u pana jozka, tylko normalnych wiekszych sieciach. Roznice sa tylko przy paliwach typu verva czy vpower itd, gdzie do zwyklej benzyny kazda stacja dodaje swoje uszlachetniacze.

comatose
25-06-11, 17:31
vnv_nation gaz kupujesz na litry, ale taki litr też ma swoją wagę która zmienia się wraz ze zmianą gęstości oczywiście są to różnice marginalne. Nie wiem jaką wiedzą na temat zamówień pg na stacjach dysponujesz, ale ja przez pewien czas miałem dostęp do śmiesznie taniej benzynki właśnie za pośrednictwem człowieka który się tym zajmował (skończyła się benzyna to zainwestowałem w lpg ;] ) i przez to wiem, że na rożnych stacjach tego samego koncernu są niekoniecznie takie same paliwa.

vnv_nation
26-06-11, 06:55
Comatose a na fizyce w szkole przespales? Bo widze ze chyba dosc sporo lekcji. Co za roznica ile wazy litr ktory lany ci jest do butli? Dystrybutor odlicza liczbe wlanych litrow czyli objetosc, to ile wazy w danej chwili ten litr nie ma kompletnie zadnego znaczenia. Rusz glowka troche. Gaz tak jak pisalem wczesniej, moze zmienic swoja objetosc przez temperature, ale moze to sie stac np w twoim aucie (pomijam to co mowilem wczesniej ze roznice sa tak minimalne ze kompletnie nie do odczucia)... bo w zaden logiczny sposob nie da sie wytlumaczyc tego zeby weszlo wiecej litrow do baku przez to jaka temperatura jest na dworze. No chyba ze twoja logika dziala troche w innym kierunku, ale lepiej sie tym nie chwal.

za pośrednictwem człowieka który się tym zajmował (skończyła się benzyna to zainwestowałem w lpg ;] ) i przez to wiem, że na rożnych stacjach tego samego koncernu są niekoniecznie takie same paliwa.

No no.. a mi kiedys znajomy powiedzial ze ufo za jego domem wyladowalo i ja mu wierze :cool:
Nie bede sie juz wypowiadal na temat tego jaka i gdzie jest benzyna na stacjach i burzyl twojego dziwnego rozumowania :)

pobo22
26-06-11, 19:03
[QUOTE=vnv_nation;1373222]to taka ciekawostka dla ciebie - tankujesz ten sam gaz co bys zatankowal pod auchanem, tyle ze placisz 25 gr drozej za litr :cool:

tu się zgodzę bo potwierdziłem to dziś ale że Auchanu nie mam pod ręką wale na shell, a z tą różncią temperatur ja zauważyłem różnicę +/- 2 litrów nie wiele może ale zawsze coś,

a jak to się ma z zamawianiem paliw/lpg wg specyfikacji poszególnych firm ? czy te stacje lpg stojące wolno nie należące do koncernów też ustalają jakość produktu ?

jasiek09
26-06-11, 22:46
czy te stacje lpg stojące wolno nie należące do koncernów też ustalają jakość produktu ?
Jakość produktu ustala jakość zbiornika w jakim gaz jest przechowywany w ostatniej fazie :p

comatose
27-06-11, 01:08
vnv_nation postaram Ci się to napisać w prostszy sposób bo widzę, że jednak nie łapiesz.

Co za roznica ile wazy litr ktory lany ci jest do butli?
Różnica polega na tym, że ilość wytworzonej energii jest zależna od MASY spalonej substancji a litr gazu będzie miał różną masę w zależności od temperatury. Przykładowo dla 30 litrów:

przy -10'C będzie: 30l*0,542kg/l=16,26kg
przy 25'C będzie: 30l*0,490kg/l=14,7kg

Zatankowałeś 30l za każdym razem a różnica w masie tego gazu to ponad 1,5kg . W teorii powinno się więc zrobić na tym więcej km. W praktyce w zimie spalanie i tak jest wyższe, ale składa się na to szereg innych czynników. Co nie zmienia faktu, że:

pamiętaj też że w dni chłodniejsze czy zimę więcej wejdzie
ze co?
To prawda, wejdzie więcej - masowo. A jak ilość X znajdzie się już w naszym zbiorniku to nie ma żadnego znaczenia czy się ona spręża czy rozpręża, to jest ważne tylko na etapie tankowania, i to tylko wtedy gdy zbiorniki z gazem znajdują się na powierzchni. Bo jak jest wkopany w ziemię to nie robi to różnicy jaka temperatura jest na zewnątrz.

No no.. a mi kiedys znajomy powiedzial ze ufo za jego domem wyladowalo i ja mu wierze
Dzięki takim wypowiedziom wiem, że nie jesteś żadnym partnerem do rozmowy :)

vnv_nation
27-06-11, 07:08
vnv_nation postaram Ci się to napisać w prostszy sposób bo widzę, że jednak nie łapiesz.

Nadal twierdze ze wiekszosc lekcji fizyki w szkole opusciles.

Różnica polega na tym, że ilość wytworzonej energii...<blebleble>...

Masakra.. nie rzucaj tutaj swoimi wyliczeniami wzietymi nie wiadomo skad, tylko skup sie na jednej prostej rzeczy. Dystrybutor przez ktory przeplywa lpg ze zbiornika do butli w twoim aucie liczy TYLKO objetosc wlanego paliwa, czyli decymetry szescienne, a jeszcze prosciej litry. Dystrybutora nie interesuja twoje wyliczenia, to ile wazy w danej chwili gaz jaka ma energie czy nie wiem jakie inne jeszcze bzdety. Mierzy on TYLKO objetosc. To czy pozniej w butli twojego auta ten gaz sie rozprezy w danej chwili znaczenia juz nie ma, placisz za ilosc wlanych litrow, a nie za to ile te litry waza.. masakra ciezki czlowiek z ciebie..

W teorii powinno się więc zrobić na tym więcej km. W praktyce w zimie spalanie i tak jest wyższe

Co ma niby piernik do wiatraka? Co drugi laik wie dlaczego w zime spalanie jest wyzsze niz latem, twoje wywody sobie mozesz zostawic tylko dla siebie. Cos widze ze mogles nawet nie slyszec ze zima zmieniaja sie proporcje propanu i butanu..

Dzięki takim wypowiedziom wiem, że nie jesteś żadnym partnerem do rozmowy

Inaczej nie mozna zareagowac na brednie ktore wypisujesz.

jasiek09
27-06-11, 08:20
comatose ma rację bo skład mieszanki dobierany jest wagowo nie objętościowo i choć dla dystrybutora który odmierza objętościowo nie ma to znaczenia dla nas później ma.

comatose
27-06-11, 15:13
No cóż starałem się to wytłumaczyć najprościej jak umiałem, jeśli ktoś nie zrozumiał to trudno.

vnv_nation
27-06-11, 17:49
comatose ma rację bo skład mieszanki dobierany jest wagowo nie objętościowo i choć dla dystrybutora który odmierza objętościowo nie ma to znaczenia dla nas później ma.

Nie ma racji, bo rozmowa byla tylko o ilosci gazu ktora liczy dystrybutor przez ktory przeplywa gaz w drodze do buli w aucie. I temperatura zewnetrzna czy nie wiem co tam jeszcze nie ma na to zadnego wplywu, ilosciowo (czyli w tym przypadku tylko objetosc) ZAWSZE wejdzie tyle samo.

No cóż starałem się to wytłumaczyć najprościej jak umiałem, jeśli ktoś nie zrozumiał to trudno.

Wytlumaczyc...chwilowo to ty masz problem z rozumieniem czytanego tekstu i to najpierw postaraj sie sam sobie wytlumaczyc a potem sie bierz za tlumaczenie czegos innym. Bo w tym przypadku gadales o czyms co do tematu znaczenia nie ma zupelnie zadnego.

comatose
27-06-11, 19:28
vnv_nation każda kolejna Twoja wypowiedź twierdza mnie w przekonaniu, że:

nie jesteś żadnym partnerem do rozmowy

Odnośnie zależność kg/dm3 i energii z tego wytworzonej http://www.e-petrol.pl/index.php/wiedza-i-porady/lpg/wlasciwosci-i-przeliczanie

Ale Ty przecież rozwozisz lpg po stacjach, Ty wiesz lepiej. Ważne są tylko litry a kilogramy o kant można rozbić ;D

bunkerites
27-06-11, 20:51
w moich wczesniejszych autach zima zawsze wchodzilo MNIEJ gazu...przypomne ze jest inny sklad gazu zimowego niz letniego..zima mamy wiecej butanu i butan do konca sie nie spala i zalega w zbiorniku...takze nigdy zima nie wlejemy tyle samo co latem

comatose
27-06-11, 21:39
zima mamy wiecej butanu i butan
Wydaje mi się, że jest odwrotnie - w zimie mamy więcej propanu. Z tego co kojarzę propan jest gazem bardziej lotnym w niskich temperaturach przez co lepiej nadaje się na zimę.

takze nigdy zima nie wlejemy tyle samo co latem
Można nad tym podyskutować.

butan do konca sie nie spala i zalega w zbiorniku.
Butan się spala i to bardzo dobrze, po prostu przy minusowych temperaturach nie odparuje ze zbiornika tak jak przy temperaturze na + ;)

bunkerites
29-06-11, 21:18
po prostu przy minusowych temperaturach nie odparuje ze zbiornika tak jak przy temperaturze na +

wlasnie o to mi chodzi :)

civic_lsi
26-03-12, 12:50
zrobię odkop,

mianowicie, posiadam zbiornik gazu według papierów 44 litry. Przyjmując napełnienie zbiornika tylko w 80% powinno wejść około 35 litrów gazu.
U mnie za każdym tankowaniem wchodzi do zbiornika 29-30 litrów...

Gdzie się podziewa dodatkowe 5?
Czy jest prawdziwa teoria że w zbiorniku może być woda?

niuniexPL
28-03-12, 22:58
Zawór walnięty może być? Mam ten sam problem...