PDA

Zobacz pełną wersję : sprzęgło.!!!!!!!

pawlak589
08-04-11, 23:42
Witam. dziś zdarzył mi się dziwny przypadek po ruszeniu z pracy na światłach podczas ruszania z Czerwonego sprzegło zostało mi w podłodze. Zatrzymałem się poruszyłem pedał od dołu i odbiło ku mojemu zdziwieniu :( dalej działało normalnie.. MOja hania to 1.7 cdti czy ktoś wie co to mozę być... powtarzam teraz pracuje normalnie zero problemu... zdziwiło mnie to <szok>

skolopendra
09-04-11, 15:35
nie masz wycieku pod pompką?

zbych123
09-04-11, 18:58
sprawdź płyn w pojemniku wyrównawczym taki mały pojemnik obok pojemnika z płynem hamulcowym czy poziom jest ok a jak coś smar w sprayu i psiknij na wciśniętym sprzęgle na pomppkę pod pedałem sprzęgła ,a nie piszczało ci sprzęgło

pawlak589
22-04-11, 08:12
Płyny ok . Prawdopodobnie zapowietrzone jest... Odpowietrzał ktoś wysprzęglik czy układ sprzęgła? wie ktoś jak to zrobić albo wie gdzie po taniości ? Potrzebna mi szybka pomoc

zbych123
22-04-11, 10:11
sam to zrobisz bez problemu z pomocą 2 osoby odpowietrznik znajduje się koło chłodnicy w dolnej cześć silnika od strony aku kup płyn hamulcowy dot 4 klucz oczkowy nie pamiętam chyba 8 , wężyk przezroczysty i zbiornik na stary płyn znajdź 2 osobę do wciskania sprzęgła no i po założeniu wężyka na odpowietrznik luzujesz odpowietrznik i wciskasz sprzęgło zakręcasz odpowietrznik puszczasz pedał sprzęgła tak do momentu aż zacznie ci lecieć nowy czysty płyn ,dolewasz płynu do zbiorniczka wyrównawczego jak spadnie poziom pamiętaj żeby nie wypompować całego płynu w zbiorniczku także dolewaj systematycznie

Frenk15
14-05-11, 00:08
Jak wymieniałem płyn w układzie sprzęgła to nie dolałem do zbiorniczka płynu i zapowietrzyłem układ. Przy zapowietrzonym układzie sprzęgło nie wraca.
Sprężyna odbijająca pedał sprzęgła jest tak zrobiona, że układ musi zostać popchnięty przez tłoczek do określonego progu położenia po przekroczeniu, którego dopiero odbija sprężyna pedału.
Z odpowietrzeniem było trochę problemu bo trzeba było pedał wyciągać ręcznie a i tak nie chciało zasysać płynu ze zbiorniczka.

Nadal jest dla mnie intrygujące po co w zbiorniczku jest ta dziwna gumka, (po to żeby na pochyłościach drogi się układ nie zapowietrzył, pod gumką nie powinno być powietrza). Przy odpowietrzaniu wykorzystałem tą gumkę.
Znalazłem nakrętkę taka, która mniej więcej pasowała do wlewu wyciąłem w niej otwór tak żeby palcem można było nacisnąć na gumkę i wytworzyć lekkie ciśnienie płynu.

Teraz nie wiem czy było to konieczne ale na pewno pomogło bo manipulowanie tylko pedałem i odpowietrznikiem nie dawało efektu.

Po krótkim stresie udało się w końcu odpowietrzyć.