Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : szarpie (luz w napędzie)

Piotrex4
08-04-11, 07:15
szukałem na forum i nic nie znalazłem bo problemy dotyczyły niesprawności silnika u mnie problem jest związany z luzem..krótko mówiąc na zgaszonym silniku wrzucam 1bieg i mogę poruszać samochodem nie jest to dość dużo no ale ok 10cm przesuwa się:( dzieje się to na każdym biegu
przy ruszaniu gdyby puścić od razu sprzęgło to jest najpierw jakby ułamek sekundy luz a później uderzenie..sprzęgło jest na pewno sprawne..myślałem że to może przeguby wewnętrzne no ale by musiały pójść 2 bo zawsze tak się dzieje nie ważne na jakie koło ciągnie...nie mam jak nawet tego przejrzeć bo nie mam kanału..ktoś może wie jakie mogą być przyczyny???już to mam od zakupu auta (2,5roku) no ale wcześniej ten luz był dużo mniejszy..teraz się boję że coś się w końcu przekręci..auto civic d14a2 95r 5d

Djadi
08-04-11, 13:20
Też tak miałem ale zdecydowanie mniejszy luz. Winne były przeguby wewnętrzne a zwłaszcza jeden od strony pasażera zrobiła się dziurka w menszecie i wyciekł smar przez to przegub się wyrobił. Po naprawieniu tego za około pół roku pojawił się luz na mechanizmie różnicowym więc skrzynia poszła do wymiany :) Chłopie to masz cierpliwość jak śmigasz już tak 2,5 roku:rolleyes: Radze to naprawić bo skutki mogą być niesympatyczne

darp4
08-04-11, 14:54
Nie przekręci. Tak jak DjAdi pisze, przegub wew, lub mechanizm różnicowy. Wymiana skrzyni jest bardziej opłacalna niż naprawa(w wypadku uszkodzonego mechanizmu).

Piotrex4
10-04-11, 09:06
dzięki panowie no i mam nadzieję że nie będzie problemu ze znalezieniem tych wewnętrznych przegubów..dziś sprawdzałem no i mocny jest luz na obu stronach..po wymianie napiszę czy problem wystąpił..
no i widzę że te przeguby to się cenią:(