Zobacz pełn± wersję : G±bka akustyczna - wygłuszenie tylnych boczków...
Mam pytanie gdzie jestem wstanie kupic gabke akustyczna. czy dostane ja np. w castoramie. Mam jeszcze jedno pytanie czy moze na te boczki zastosowac tasme dekarska... czytalem to co pisal ppm702 i zastanawiam sie jak to dobrze zrobic i gdzie kupie materialy do tej roboty... z gory dziekuje...
G±bkę polecam wyrżn±ć z tapczanu jakiego¶ starego a jak by niebyło takiej opcji to zawsze zostaje podjechać do firmy która rob tapicerki i obicia na pewno maja na sprzedaż g±bkę
No to mam pecha bo wlasnie wczoraj tata wyrzucil na smieci pelno takiej gabki po starej kanapie. czy ty uwazasz ze taka gabka bedzie lepsza czy moze ona jest wstanie zastapic ta akustyczna... pozdrawiam...
co do tasmy dekarskiej to w obi stoi po 54 pln za 10m x 15 cm sa jeszcze inne rozmiary, ale juz nie pamietam jakie. Mam zamiar zrobić wyciszenie jak tylko będę miał chwilkę czasu.
witam, przypadkiem znalazłem tak± aukcje wiec podrzuca link g±bka akustyczna (http://www.allegro.pl/item167656982_pianka_gabka_akustyczna_najtaniej_na jsolidniej.html) ;) jak bys nie widział tam masz różne grubo¶ci !!
To jest ¶miech a nie g±bka akustyczna. Ma za mały przekrój i gęsto¶ć. To wygl±da raczej jak g±bka jak± się stosuje do pakowania np. sprzętu komputerowego w pudełka. Prawdziwa akustyczna kosztuje z tego co pamiętam >40pln za 0.5m2.
Inna sprawa, że jak mówimy o głuszeniu plastików to nie bawił bym się w panele z g±bki, a wpakował bym tam watolinę.
:d zmierzyłe¶ gęsto¶ć jak±¶ metod± naukow± czy masz takie fachowe oko?
Prawdziwa akustyczna kosztuje z tego co pamiętam >40pln za 0.5m2. noo a jak tyle nie kosztuje to juz nie moze byc. s± rózne grubo¶ci mozna wybierac wiec nie widze problemu :piwo2:
Mistrzowie ciętej riposty :d
Na oko widać że ta g±bka jest "rzadka" - ma duże oczka. Dawno, dawno temu bawiłem się w wygłuszanie komputera matami APP a na to g±bka "akustyczna". I nic to nie dało. Napisałem "akustyczna" bo kupiłem wła¶nie podobne badziewie na alledrogo, po tym jak znalazłem prawdziw± akustyczn± g±bkę w takich wła¶nie chorych cenach. Ta akustyczna sprzedawana w sklepie audio była wła¶nie gruba i gęsta. Stożki nie były zaokr±glane. Napisałem co wiedziałem :d
Ile taka gabka akustyczna kosztuja. chodzi mi o cene tej lepszej... i czy oplaca sie ja tam stosowac czyli w bokach pod glosnikami... pozd.
A jakby zastosować na boczki taki materiał jak w tym topicu do to skrzynia suba?
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=17900
Nadało by się co¶ takiego?
Bo przecież taki materiał jest przecież na ¶ciankach pomiędzy kabin± a silnikiem
A jakby zastosować na boczki taki materiał jak w tym topicu do to skrzynia suba?
Nadało by się co¶ takiego?
Bo przecież taki materiał jest przecież na ¶ciankach pomiędzy kabin± a silnikiem
Wła¶nie tym wygłuszyłbym plastiki.
Tylko jak to prymocować, bo jak się przyklei, to może się odrywać i rozwiarstiwać?
Do tego to grube i chyba mog± być problemy z ułożeniem?
Dzis wygluszylem te boczki tasma dekarska. musze przeznac ze rezultat jest bardzo ciekawy... :)
ile takich http://www.allegro.pl/item168349993_tasma_dekarska_soudal_soudaband_10cm _zobacz_.html rolek poterzebowales na boczki?
piszecie o gabce akustycznej/tapczanowej, watolinie, welnie mineralnej - ale czy te materialy nie beda chlonely/magazynowaly wilgoci co moze prowadzic do rdzewienia metalowych elementow, ew. gnicia/smrodu z zawilgoconego materialu. sam zastanawiam sie nad wyciszeniem tylnych boczkow (tych nad tylnia kanapa), tam sa otwory w ktorych siedza kolki od listew bocznych, wiec teoretycznie wilgoc ma sie jak tam dostac. obecnie (po poprzednim wlascicielu) mam tam troche welny (nie wiem co to jest), ale widze, ze nawet po deszczowej pogodzie jest sucha. niestety jest jej za malo, wiec musze cos dorzucic. zamowilem watoline do wygluszania glosnikow, wiec juz niedlugo bede mogl cos wiecej napisac o jakosci wyciszenia i problemow (lub ich braku) wynikajacych z uzycia tego materialu.
Robilem to pierwszy raz wiec napewno poszlo troche wiecj niz jak.by to robil jakis fachowiec. ju uzylem jedna taka rolke czyli 10cm x 10m. uzylem tez troche gabki i szmat filcowych ktore powciskalem w glebokie dziury po obu stronach boczkow. wszystko pozniej objechalem tasma i jest si. efekt naprawde fajny... jak sie zrobi troche cieplej to zabiore sie za drzwi bo naprawde warto... pozdrawiam
[ Dodano: Czw 22 Lut, 2007 ]
Mam prosbe czy moze ktos podac krotka instrukcje jak zdjeac boczki drzwi w civicu 6g 3d. z gory dziekuje...
To mój pierwszy post ale moze pomoge komu¶ :!: zajmuje sie budow± kolumn estradowych i innych tego typu kin domowych, zestawów komputerowych itp. Gdy zaczynałem to było wiele testów jaki materiał do wytłumiania, wydałem duzo $$ na róznego rodzaju watoliny i rózne maty akustyczne takie jak kolega wyzej pokazał te stożkowe sie nadaj± jedynie do pakowania podzespołów komputerowych. Działaj± one jakby okleił sub czy inny sprzet jedna warstwa 3 milimetrowej tamsy dwustronnej.. czyli niedziałaj± :!: od kiedy zakonczyłem testy i oblicznia wszystkiego i zaj±łem sie produkjca stosuje wełne mineraln±!! zalezy do jakiej wielkosci kolumn tyle daje na sciankach. Przykł±dowo do moich kolumn (cena po złozeniu 3500zł) wszystkie scianki wyłozone s± wełn± grubosci 7-8 cm. Na poczatk była watolina to niegr±ło tak jak powinno bas był taki ostry tłuk±cy i z doswiadczenia wiem ze to nie przez pudła bo wszystko jest liczone i dopasowywane idealnie do kazdego głosnika i sa to kolumny na lini transmisyjnej wiec musi byc wszytsko cacy wyliczone i jak wyłumiłem tak± watolina dalej lipa porpsotu gesto¶ć była za mała i niedawało zamierzonego efektu! takze jak kto¶ chce wytłumiac suby czy innej tego typu rzeczy to wełna mineralna jest dobrym rozwiazaniem :-)
wełna mineralna jest dobrym rozwiazaniem
taka żółta do ociepleń to jest to?