Zobacz pełną wersję : Check System- do serwisu?
Witam!
Mamy ciepłe dni, przydałaby się klimatyzacja. Niestety u mnie wieje, ale ciepłym powietrzem. Wybrałem się do warsztatu na serwis klimy. Okazało się, że gaz jest. Rąbnięty jest przekaznik do klimy. Niestety po wyciągnięciu przekaznika odpaliliśmy silnik. No i wyskoczył "Check System". Trzeba z tym koniecznie jechać na serwis, żeby wykasować ten błąd? Ile tam chcą za taki drobiazg?
Pozdro!
nie wiem ile to kosztuje ,ale pewnie bez wizyty w ASO się nie obejdzie niestety:(
Możesz poszukać serwisu gdzie maja program do hondy to Ci skasują na pewno nie za tyle co w ASO
Podjedź do byle jakiego serwisu co mają zwykły komputer do diagnostyki OBD - odczytają błąd i wykasują Ci go od ręki (nie musi to być autoryzowany serwis/mechanik Hondy!). Ja sobie sam odczytuję i kasuję przez własny kabel (130pln na alledrogo).
Pamiętaj, że samo wykasowanie błędu nie załatwi sprawy!!! Bo skoro jakiś system nie działa to niebawem znów wywali ci CHECK...
Koszt odczytania i wykasowania błędu u jakiegoś mechanika to 40-60pln.
Koszt w serwisie - pewnie 60pln i więcej...
Też miałem kiedyś problem z Ch-S-em. Jak montowałem przednie czujniki parkowania, po odpięciu wtyczki od tego ustrojstwa przy pedale gazu (potencjometr czy coś) i przekręceniu kluczyka w stacyjce wyskoczył Check System. Foto relacja tutaj (http://www.trafo.za.pl/honda/) w dziale PRZÓD. Nic z autem się nie działo, tylko co jakiś czas wyskakiwała ikonka na głównym wyświetlaczu. Odpiąłem na ok 24 godz. akumulator. Jak go znowu podłączyłem wszystko się uspokoiło.
Co do kosztów, to w Arherze w Krakowie podpięcie do komputera to 120zł - ja wyłączyłem sobie przednią poduszkę pasażera bo czasem wożę dziecko z przodu.
Ordi, czy twoim kabelkiem można blokować i odblokowywać poduszki?
mi wyskoczył Check jak wymieniłem oryginalny filtr powietrza na wkładkę K&N. Odpiąłem na chwile aku i po podpięciu wszystko wróciło do normy
Nie trzeba nawet odpi8nać aku. Wstaw ten przekaźnik i odpal auto. Po paru lub parunastu minutach check sam zgaśnie- ale błąd w pamięci kompa się juz zapisze.
...
Ordi, czy twoim kabelkiem można blokować i odblokowywać poduszki?
Niestety ale nie da się. Moim kablem i oprogramowaniem da się tylko zbadać parametry bieżące auta +sprawdzić/wykasować błędy.
Schyl się pod siedzenie - zobaczysz pod nim kilka wtyczek. Tylko jedna jest niebieska - odepnij ją i po problemie - nie będziesz musiał już zapinać pasów ale może i prawdopodobnie poduszki też nie zadziałają bo auto nie będzie widziało, że ktoś siedzi na siedzeniu... Ale nie dam sobie ręki uciąć
Witam.U znajomego pojawił się mały problem z UFO.W tasie jadąc trochę szybciej na liczniku zapaliły sie 3 kółeczka REV?po tym auto straciło moc. "kręciło" sie tylko do 3 tys obrotów. Zjechał na parking zgasił i opalił ponownie auto i wszystko jest ok poza tym że wyskakuje check przy odpalaniu auta i nie znika. Co to może być?
Tryb awaryjny, ale nie sądzę żeby ktoś z fusów wywróżył o co dokładnie chodzi... ja bym powiedział że DPF;) ale na trasie to raczej ciezko :) trzeba do diagnosty.
odczytaj błędy przez kompa i bedzie wszystko jasne