PDA

Zobacz pełną wersję : lampka silnika - pomocy

mała
19-02-07, 13:44
Cześć!
Mam problem z zapalającą się i gasnącą lampką silnika. Czy to sprawka sondy lambda? Czasem sama gaśnie, a czasem dopiero po odłączeniu na chwilkę akumulatora. Byłam w serwisiem, zrobili reset komputera ale problem wrócił... Czy to możliwe, że problem wynika z instalacji gazowej?
Czy ktoś z Was miał taki problem? Pomóżcie proszę, bo gdzie z tym nie pojadę to traktują mnie jak babę za kierownicą wyszukującą problemów
Z góry dziękuję

wieshaq
19-02-07, 13:58
Pomóżcie proszę, bo gdzie z tym nie pojadę to traktują mnie jak babę za kierownicą wyszukującą problemów
to nie daj sie :)

jakie to auto? tzn jaki silnik? gaz kiedy byl montowany?

czestą przyczyną swiecacego check-a jest wlasnie instalacja . powody sa rozne. czasem jest to zle dobrany emulator wtryskow a czasem sonda lambda wyrzuca blad nr 43 czyli blad ukladu paliwowego lub jego obwodu mimo ze z ukladem jest wszystko ok. sonda przy zle dzialajacej instalce gazu odbiera zachwiane odczyty podaje blad ukladu paliwowego.

to jest robota raczej dla zakladu ktory zakladal gaz a nie serwisu i jesli instalacja jest na gwarancji to maja obowiazek to poprawic

Furious
19-02-07, 14:01
Sprawdz co to za blad pokazuje kontrolka, poszukaj na forum (FAQ) pod pojeciem "samodiagnostyka".

mała
20-02-07, 19:11
Dzięki za odzew
Mój civic jest z 1999, silnik 1,4. Gaz montowany w ubiegłym roku w maju.
Byłam wczoraj w serwisie - tak się składa, że tam miałam montowany gaz :)
Robili komputer - akurat jak podjechałam lampka się wystraszyła i zgasła.
Komputer nic nie wykazał. Facet od instalacji twierdził, że komputer odczytuje tak jakby za bogatą mieszankę. Mówił, że jest możliwość, że filtry od gazu się zabrudziły i stąd wyrzuca ten błąd. Ale przegląd kompletny robiłam na koniec listopada wiec to chyba za szybko na filtry - chyba, że trafił mi się faktycznie kiepski jakościowo gaz.
Od wczoraj lampka się nie zapaliła.
Ale dzięki za info - sprawdzę tą samodiagnostykę.
Odezwę się jeszcze na pewno w tej sprawie.
A, jeszcze jeden szczegół - mam wrażenie, że lampka zapala mi się po przejechaniu dłuższej trasy...
Skoro to może być wina instalacji to będę ich ścigać :)

wieshaq
20-02-07, 21:17
jesli to sonda to check bedzie zapalal sie po jezdize dluzszej na stalych obrotach, przewaznie niskich wiec wlasnie trasa temu sprzyja

komputer bedzie przechowywac ten blad w pamieci wiec samodiagnistyka powinna go ujawnic. o ile to dobry trop

mała
21-02-07, 09:04
dzięki

Mam nadzieję, że sobie pmoże dam radęoradzę z tą samodiagnostyką - z tego co czytałam to może dam radę....
Czy jest możliwość że podczas samodiagnostyki coś popsuję? że zrobię jakieś spięcie czy coś takiego?
czy jest to w miarę bezpieczne?

Furious
21-02-07, 13:51
Jesli znajdziesz odpowiednia kostke to nie ma mozliwosci abys cos popsula :)

mała
27-02-07, 12:36
jeszcze się nie bawiłam w samodiagnostykę - przyznam, że trochę się boję.

Po wizycie w serwisie na komputerze u nich nie wyskoczył żaden błąd a lampka sama zgasła.
Następnego dnia jechałam do Elbląga - i oczywiście po przejechaniu ok. 200 km lampka znów się zapaliła - myślałam że coś mnie trafi!!

Chciałam podjechać do serwisu, ale, że weekend się zbliżał postanowiłam zaczekać do poniedziałku.
Ale znów nie mam z czym jechać bo lampka po dwóch dniach jazdy po mieście sama zgasła.
Czyli wygląda na to, że błąd wyskakuje na dłuższych trasach, w mieście jest ok.
Czy to znaczy, że trzeba zrestrartować komputer i nauczyć go też jazdy na trasie oprócz tej miejskiej??
Nie mam pomysłu...

Furious
27-02-07, 15:58
Czy to znaczy, że trzeba zrestrartować komputer i nauczyć go też jazdy na trasie oprócz tej miejskiej??
to nic nie pomoze

mała
27-02-07, 19:51
czyli pozostaje samodiagnostyka....

No dobra - dam znać co tam mi wyszło.... :(