PDA

Zobacz pełną wersję : Stuki w silniku D16Z6

Sławek
19-02-07, 11:54
Witam.
Wczoraj pogoniłem trochę Hanię( 4 bieg do odcięcia) i wyskoczył mi błąd 22 (wyłącznik ciśnieniowy oleju ustawienia zaworów Vtec). Teraz coś strasznie mi stuka w silniku. :( Na wolnych obrotach jest prawie niesłyszalne, natomiast wzrasta wraz z obciążeniem i obrotami, jest to bardzo wyraźny metaliczny stukot.
Mechanik stawia na panewkę, jakie koszty naprawy?
Macie jakieś sugestie?

zed
19-02-07, 13:59
Moze ktorys kasownik luzu VTEC

Sławek
19-02-07, 15:17
Tak bardzo by stukał?
Jak sprawdzić czy to jest to?

zed
19-02-07, 15:48
Na wolnych trzeba sie ostro wsluchiwac u mnie pomogla regulacja zaworow i na wyzszych obrotach nie bylo tego slychac

Sławek
20-02-07, 16:30
Jednak panewka- na szczęście obyło się bez dodatkowych uszkodzeń. :brawo:
Panewki do wymiany i można śmigać dalej. ;)

D4n
20-02-07, 17:53
Jakbys mogl to napisz jakie poniosles koszty tej wymiany moze byc na pw.

Sławek
20-02-07, 18:04
100zł -panewki
150zł- wymiana
reszta olej + filtr oleju.

EDIT: główne panewki też do wymiany -120zł :djablek:

RadekLwo
02-11-10, 09:44
siema. ja mam podobny problem. na zimnym silnik chodzi glosno i wyraznie slychac stukanie. ja stawiam na panewki. stukanie najwyrazniej slychac pomiedzy 2-3 tysiace obrotow. na cieplym silniku jest duzo ciszej ale jednak nadal slychac. ktos mi tez napisal ze moze byc tez porysowany wal. wymieniac panewki czy silnik? pozdro

ps ja mam d16y7

zakit
02-11-10, 11:39
siema. ja mam podobny problem. na zimnym silnik chodzi glosno i wyraznie slychac stukanie. ja stawiam na panewki. stukanie najwyrazniej slychac pomiedzy 2-3 tysiace obrotow. na cieplym silniku jest duzo ciszej ale jednak nadal slychac. ktos mi tez napisal ze moze byc tez porysowany wal. wymieniac panewki czy silnik? pozdro

ps ja mam d16y7

jesli na wolnych stuka to tez moze byc panewka, wszystko zalezy ktora, u mnie w robocie mialem d13 z panewką na korbach i najbardziej bylo slychac na luzie, i do 3k rpm. a to czy jest porysowany wal dowiesz sie dopiero po rozebraniu wszystkiego, ale tez jest taka mozliwosc. w takim przypadku w zaleznosci ktora to panewka, to albo wal do wymiany, albo caly blok.

Calypso
02-11-10, 12:47
sukot metaliczny czy zwykly "tyrkot" - u mnie bylo zwykle stukanie i okazalo sie, ze mialem zawory rozregulowane...

RadekLwo
02-11-10, 19:29
zwykly stukot, napewno nie metaliczny. nawet glosny. zrobie wydech jeszcze bo tez nie polatany ale to i tak dobrze slychac ze panewki. ile moze kosztowac remoncik jesli wal porysowany?

nie wiem czy parowa od ktorej kupilem auto jezdzila bez oleju czy katowala zimny silnik...bo olej jest i nawet silnik go nie lyka

zakit
02-11-10, 23:55
jak juz mowilem, jesli masz porysowany wal, w zal. w ktorym miejscu, jesli na korbie, to starczy wymienic panewki i ew 1 korbe + cały wał. jesli na podporach to raczej blok na smietnik.

wiec musisz sobie policzyc w zal. od roznych mozliwosci

Whiplash
16-07-12, 21:41
mam podobny problem minime z6 w sumie to nagle pojawily sie stuki ale z okolicy pokrywy zaworowej, najbardziej slyszalne pod obciazeniem.w okolicy 2,5-3.5krpm i na luzie tez na rowno 3krpm jest slyszany metaliczny terkot od strony kolka rozrzadu. co to moze byc samoregulator vteca bo raczej chyba nie panewka.pod pokrywa zaworow