PDA

Zobacz pełną wersję : Przełącznik Zespolony Świateł

talos
06-04-11, 23:43
witam. podczas wyłączania świateł coś pyknęło w tym pokrętle i teraz nie mogę ani włączyc ani wyłączyc świateł i długie nie chcą sie blokowac chciałem zdemontowa ten przełącznik ale nie bardzo wiem jak...a nie chce nic połamac. czy trzeba zdjąc całą kierownice czy można go jakos inaczej....

cichy10
07-04-11, 08:46
wystarczy zdemontować osłonę kolumny kierowniczej - jest przykręcona kilkoma śrubkami od dołu, dodatkowo osłona kolumny składa się z części górna i dolnej spiętych ze sobą na kilka zatrzasków, po demontażu zobaczysz przełącznik zespolony, aby go zdemontować trzeba wypiąć wiązkę elektryczną i wykręcić dwie śrubki, u mnie przełącznik stawiał troszeczkę oporu przy wyciąganiu ale z wyczuciem wyszedł bez większego problemu, do tej operacji znalazłem dobry opis na forum, poszukaj!

darek2
07-04-11, 19:49
Też miałem taka sytuację. Już miałem kupić nowy ,ale po rozebraniu przełącznika okazało się ,że tylko coś przeskoczyło (nie pamietam co ). Wystarczyło przeczyścić poprawić sprężynki i styki. Działa już ponad 6 miesięcy bez usterek.
Pozdrawiam
Darek