Zobacz pełną wersję : Przełącznik Zespolony Świateł
witam. podczas wyłączania świateł coś pyknęło w tym pokrętle i teraz nie mogę ani włączyc ani wyłączyc świateł i długie nie chcą sie blokowac chciałem zdemontowa ten przełącznik ale nie bardzo wiem jak...a nie chce nic połamac. czy trzeba zdjąc całą kierownice czy można go jakos inaczej....
wystarczy zdemontować osłonę kolumny kierowniczej - jest przykręcona kilkoma śrubkami od dołu, dodatkowo osłona kolumny składa się z części górna i dolnej spiętych ze sobą na kilka zatrzasków, po demontażu zobaczysz przełącznik zespolony, aby go zdemontować trzeba wypiąć wiązkę elektryczną i wykręcić dwie śrubki, u mnie przełącznik stawiał troszeczkę oporu przy wyciąganiu ale z wyczuciem wyszedł bez większego problemu, do tej operacji znalazłem dobry opis na forum, poszukaj!
Też miałem taka sytuację. Już miałem kupić nowy ,ale po rozebraniu przełącznika okazało się ,że tylko coś przeskoczyło (nie pamietam co ). Wystarczyło przeczyścić poprawić sprężynki i styki. Działa już ponad 6 miesięcy bez usterek.
Pozdrawiam
Darek