PDA

Zobacz pełną wersję : Uszczelki przednich bocznych szyb

pajakh
18-02-07, 22:06
Witam
Mam honde civic 5D r96. kupiłem ja 3 tygodnie i na razie jestem na etapie poprawek po poprzednim właścicielu. Z większością usterek takich jak brak I i II biegu nawiewu czy zapalająca się kontrolka otwartych drzwi już się uporałem, a dzisiaj rozwiązałem problem z szybą boczną od strony kierowcy (wersja z kierownicą po prawej stronie) gdyż ciężko się otwierała, i stawała w połowie. Pomógł WD40 i przesmarowanie prowadnic. Ale zauważyłem że przyjeździe powyżej 100km/h strasznie w środku szumi wiatr, podczas smarowania tych prowadnic zauważyłem że uszczelka odstaje od szyby (w porównaniu z uszczelką od strony pasażera) i pewnie to jest powodem tego szumu, tylko nie wiem co z tym można zrobić?? jakiś pomysł ktoś ma??

Zauważyłem również że szyba od strony pasażera dziwnie się zamyka tzn idzie do połowy w taki sposób jak by miała wypaść z prowadnicy, po czym "przeskakuje jakieś 0,5cm i idzie dalej do góry jest to dla mnie co najmniej dziwne, ponieważ wydaje mi się że powinno zamykać się równo przez cały czas.

reXio
19-02-07, 10:45
Moim zdaniem winne sa mocowania szyby na stelarzu. Bez zdjecia boczkow sie nie przekonasz. Wydaje mi sie ze powinienes sciagnac boczki, dostac sie do mocowan i (chyba) zamknac szybe do konca tak by dobrze przylegala (na poluznionych mocowaniach!) , dopasowac ja do konca i wtedy skrecic. Pozniej poprobuj otworzyc i zamknac.

Tak mi sie wydaje - moze wypowie sie kotos kto przy tym dlubal :D

Ja mam taki problem z szyba przednia prawa - czyli Twoja od kierowcy :D - jak zamykam to czasem wyskakuje z uszczelki - nie mam jednak checi zeby to zrobic :/

UPDATE:

Czym najlepiej i JAK przesmarowac te prowadnice? WD-40 to chyba chwilowa pomoc... Jakis smar silikonowy? Linki mile widziane.

hunter71
19-02-07, 11:49
Miałem podobny problem z szybą kierowcy, zauważyłem dopiero jak zdrapało mi folie z szyby :( Ja smaruje silikonowym Sonaxem (kupionym w makro, wg mnie ważna informacja, bo gdy mi się skończył nigdzie nie mogłem go kupić, tylko w Makro) i to rozwiązuje problem na jakiś czas, często otwieram szybę, ostatni raz smarowałem przed świętami.

pajakh
20-02-07, 14:03
Czyli mam rozumiec ze jest tam jakas regulacja??
Kupie smar silikonowy w spray-u i rozkręce drzwi, zreszta musze to zrobic bo jak posmarowalem WD-40 to szyba zaczela sie otwierac, ale przy okazji wciagnela do srodka uszczelke (ta na dole szyby od wewnetrznej strony) i teraz mam tam dziure i moge zajrzec co siedzi w drzwiach :)

crash
21-02-07, 19:48
ja regulowalem prowadnice przez 4h a i tak po kilku otwarciach i zamknieciach szum powrocil, wszystkiemu winne sa "zmeczone" prowadnice, ktore latwo sie odksztalcają, w ASO (karlik poznan) komplet prowadnic kosztuje 1100zł :d W chwili obecnej doszedlem to tego, ze : Nie do konca domknieta szyba mniej halasuje niz calkowicie zamknieta, oczywiscie woda sie nie leje itp. ale powstala owa szczelina mieszy szybą a uszczelką. tak kombinuje zeby wyjac tą uszczelke, rozgrzac i nadac jej odpowiedni ksztalt, albo podkleic do niej dodatkowo filc, ktory powinien bardziej dolegac do szyby. Z drugiej strony na jakims szrocie z czesciami do japoncow (kolo Łodzi) wymaralem dolną uszczelkę i listwe plastikową za ok 60 zł.

_Kony
22-02-07, 19:41
Witam.
Mialem podobny problem z halasem w samochodzie i bylo wyraznie slychac ze szumi cos w okolicy szyby przednich lewych drzwi. Odkrecilem boczek i zaczelem szperac przy prowadnicy, posmarowalem silikonem itp itd ale po zlozeniu w calosc nic sie nie poprawilo..:(Szyba nie domykala sie w gornym lewym rogu - patrzac z wnetrza Hani) i przez powstala szczeline straszliwie szumialo. Zaczelem porownywac jak wyglada uszczelka w prawych drzwiach i ta z lewej strony i okazalo sie ze ta z lewej wygladala tak jak by sie sciagnela badz skurczyla :/ , zdjelem plastikowy trojkat z drzwi wyjelem uszczelke i zalozylem ja jeszcze raz tylko mocno ja przy tym naciagajac..Od tamtej pory cisza.
Sprobuj moze sie sprawdzi.

minka484
05-03-07, 00:03
mam pytanie: jak uporałeś się z brakiem na I i II biegu nawiewu??

Bassmaster
05-03-07, 20:37
mam pytanie: jak uporałeś się z brakiem na I i II biegu nawiewu??
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=9008&highlight=nawiew
Zajrzyj tam a wszystko zrozumiesz, niecała h roboty.