Zobacz pełną wersję : Uszczelki przednich bocznych szyb
Witam
Mam honde civic 5D r96. kupiłem ja 3 tygodnie i na razie jestem na etapie poprawek po poprzednim właścicielu. Z większością usterek takich jak brak I i II biegu nawiewu czy zapalająca się kontrolka otwartych drzwi już się uporałem, a dzisiaj rozwiązałem problem z szybą boczną od strony kierowcy (wersja z kierownicą po prawej stronie) gdyż ciężko się otwierała, i stawała w połowie. Pomógł WD40 i przesmarowanie prowadnic. Ale zauważyłem że przyjeździe powyżej 100km/h strasznie w środku szumi wiatr, podczas smarowania tych prowadnic zauważyłem że uszczelka odstaje od szyby (w porównaniu z uszczelką od strony pasażera) i pewnie to jest powodem tego szumu, tylko nie wiem co z tym można zrobić?? jakiś pomysł ktoś ma??
Zauważyłem również że szyba od strony pasażera dziwnie się zamyka tzn idzie do połowy w taki sposób jak by miała wypaść z prowadnicy, po czym "przeskakuje jakieś 0,5cm i idzie dalej do góry jest to dla mnie co najmniej dziwne, ponieważ wydaje mi się że powinno zamykać się równo przez cały czas.
Moim zdaniem winne sa mocowania szyby na stelarzu. Bez zdjecia boczkow sie nie przekonasz. Wydaje mi sie ze powinienes sciagnac boczki, dostac sie do mocowan i (chyba) zamknac szybe do konca tak by dobrze przylegala (na poluznionych mocowaniach!) , dopasowac ja do konca i wtedy skrecic. Pozniej poprobuj otworzyc i zamknac.
Tak mi sie wydaje - moze wypowie sie kotos kto przy tym dlubal :D
Ja mam taki problem z szyba przednia prawa - czyli Twoja od kierowcy :D - jak zamykam to czasem wyskakuje z uszczelki - nie mam jednak checi zeby to zrobic :/
UPDATE:
Czym najlepiej i JAK przesmarowac te prowadnice? WD-40 to chyba chwilowa pomoc... Jakis smar silikonowy? Linki mile widziane.
Miałem podobny problem z szybą kierowcy, zauważyłem dopiero jak zdrapało mi folie z szyby :( Ja smaruje silikonowym Sonaxem (kupionym w makro, wg mnie ważna informacja, bo gdy mi się skończył nigdzie nie mogłem go kupić, tylko w Makro) i to rozwiązuje problem na jakiś czas, często otwieram szybę, ostatni raz smarowałem przed świętami.
Czyli mam rozumiec ze jest tam jakas regulacja??
Kupie smar silikonowy w spray-u i rozkręce drzwi, zreszta musze to zrobic bo jak posmarowalem WD-40 to szyba zaczela sie otwierac, ale przy okazji wciagnela do srodka uszczelke (ta na dole szyby od wewnetrznej strony) i teraz mam tam dziure i moge zajrzec co siedzi w drzwiach :)
ja regulowalem prowadnice przez 4h a i tak po kilku otwarciach i zamknieciach szum powrocil, wszystkiemu winne sa "zmeczone" prowadnice, ktore latwo sie odksztalcają, w ASO (karlik poznan) komplet prowadnic kosztuje 1100zł :d W chwili obecnej doszedlem to tego, ze : Nie do konca domknieta szyba mniej halasuje niz calkowicie zamknieta, oczywiscie woda sie nie leje itp. ale powstala owa szczelina mieszy szybą a uszczelką. tak kombinuje zeby wyjac tą uszczelke, rozgrzac i nadac jej odpowiedni ksztalt, albo podkleic do niej dodatkowo filc, ktory powinien bardziej dolegac do szyby. Z drugiej strony na jakims szrocie z czesciami do japoncow (kolo Łodzi) wymaralem dolną uszczelkę i listwe plastikową za ok 60 zł.
Witam.
Mialem podobny problem z halasem w samochodzie i bylo wyraznie slychac ze szumi cos w okolicy szyby przednich lewych drzwi. Odkrecilem boczek i zaczelem szperac przy prowadnicy, posmarowalem silikonem itp itd ale po zlozeniu w calosc nic sie nie poprawilo..:(Szyba nie domykala sie w gornym lewym rogu - patrzac z wnetrza Hani) i przez powstala szczeline straszliwie szumialo. Zaczelem porownywac jak wyglada uszczelka w prawych drzwiach i ta z lewej strony i okazalo sie ze ta z lewej wygladala tak jak by sie sciagnela badz skurczyla :/ , zdjelem plastikowy trojkat z drzwi wyjelem uszczelke i zalozylem ja jeszcze raz tylko mocno ja przy tym naciagajac..Od tamtej pory cisza.
Sprobuj moze sie sprawdzi.
mam pytanie: jak uporałeś się z brakiem na I i II biegu nawiewu??
Bassmaster
05-03-07, 20:37
mam pytanie: jak uporałeś się z brakiem na I i II biegu nawiewu??
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=9008&highlight=nawiew
Zajrzyj tam a wszystko zrozumiesz, niecała h roboty.