PDA

Zobacz pełną wersję : d13b2 stuki w silniku problem

vaks18
06-04-11, 12:56
witam mam tak problem z civiciem eg3 d13b2 stało sie to nagle w przedziale 2,5 do 3,5 tys słychac takie metaliczne stuki w silniku tylko nie mozna dokładnie tego zlokalizowac zawory sa dobrze wyregulowane mysle ze to panewka ale olej normalnie gasnie i nie zaswieca sie w trakcie jazdy jak moze byc przyczyna tych stuków ???

jogal
06-04-11, 13:25
w tym przedziale stuka zazwyczaj panewka, jeśli jesteś pewien że to dochodzi z silnika a nie np z jakiejś osłony katalizatora to ściągnij miskę olejową, na spodzie powinieneś zobaczyć pozostałości po panewce. Jak możesz to nagraj filmik to będzie łatwiej to zdiagnozować.

adamLBN
06-04-11, 16:01
Miałem tak samo, a po rozebraniu silnka okazało się, że dwie panewki są w częściach :D - auto poza stukaniem w okolicach 3kRPM nie wykazywało żadnych innych niepokojących oznak.

RRa
07-04-11, 11:01
może wałek rozrządu jest uszkodzony..
panewki też radzę sprawdzić.

olej normalnie gasnie i nie zaswieca sie w trakcie jazdy
:confused:

PlushaQ
07-04-11, 11:56
Pewnie chodziło koledze o kontrolkę oleju ;]

vaks18
07-04-11, 12:42
Miałem tak samo, a po rozebraniu silnka okazało się, że dwie panewki są w częściach :D - auto poza stukaniem w okolicach 3kRPM nie wykazywało żadnych innych niepokojących oznak. tak jak kolega pisał wysypana panewka na 3 cylindrze hania czeka teraz na remont i swap na d15b7:D