Zobacz pełną wersję : wymiana oleju co 4tyś
Na cyprze mechaniory zalecają wymianę oleju co 4tyś.Na ostatnim serwisie zalał mi (mechanik) valvoline 10-40 albo 15-40 juz dokładnie nie pamiętam.powiedział ze jak chcę to może mi nalać drogiego oleju i będzie na 10tyś.valvoline z beki nie dobry?
PO
1. Napisz posta porządnie bo nie wiadomo o co tu chodzi
Po
2. Opcja szukaj
Po
3.Nie wiesz czy ci leją półsyntetyk czy mineralny ? Gratulacje
Po
4
Zmień mechanika- bo wyraźnie traktują Cie jak kompletngo kretyna z którego można wyssać trochę kasy
Po
5 Nie bierz z beczki bo chu&j wie co tam jest
no chyba że masz sprawdzony warsztat
po 6
Jak bedziesz chciał to Ci napompuje koła specjlną mieszaniną do kół w skłąd któej wchodzą Azot , tlen , Dwutlenek węgla, troche gazó szlachetych i skasuje za to 200zł i nalepiej żebyś powietrze w kołach wymieniał co miesiąc
czego mam szukać?
Proponuje na początku zajrzeć do manuala i zapoznać się, ile wynoszą okresy co do wymiany oleju silnikowego dla poszczególnych silników.
Odpowiedz sobie też na pytanie czy jeździsz normalnie, czy np jest to auto na tor (nie sadzę), i jaki olej masz wlany (10W-40 czy 15W, bo to wielka różnica, ale wnioskując z tego, że alternatywą miał być droższy, to masz półsyntetyk, czyli 10W-40) i jaki przybliżony realny przebieg silnika. Jeśli masz d14 czy d15 to chieli Cię wyrolować 3-4x krotnie :P , zmień warsztat.
Proponuje na początku zajrzeć do manuala i zapoznać się, ile wynoszą okresy co do wymiany oleju silnikowego dla poszczególnych silników.
Odpowiedz sobie też na pytanie czy jeździsz normalnie, czy np jest to auto na tor (nie sadzę), i jaki olej masz wlany (10W-40 czy 15W, bo to wielka różnica, ale wnioskując z tego, że alternatywą miał być droższy, to masz półsyntetyk, czyli 10W-40) i jaki przybliżony realny przebieg silnika. Jeśli masz d14 czy d15 to chieli Cię wyrolować 3-4x krotnie :P , zmień warsztat.
mechanik zalał 10w-40 valvoline tak jest wpisane w kartke przeglądu.jeżdę normalnie.przebieg 160tyś km.nie bierze oleju i pali ok.6.5 w trybie mieszanym.mechanik zaleca wymianę tego oleju co 4tyś.też uważam że to ściema ale pomyślałem że w tych warunkach klimatycznych coś jest inaczej.silnik to d15b nie vtec
zmieniaj normalnie tak jak pisze w manualu i ja bym lał olej z pewnego zródła a nie z beczki
zmieniaj normalnie tak jak pisze w manualu i ja bym lał olej z pewnego zródła a nie z beczki
dla czego nie z beczki?tu każdy serwis kupuje olej beczkowy a ten mechanior tylko valvoline
dla czego nie z beczki?tu każdy serwis kupuje olej beczkowy a ten mechanior tylko valvoline
w beczce prócz oryginalnego oleju mogą być dolewki tańszego, innego, gorszego jakościowo, lub w ogóle może być tam inny olej, nieraz szkoda zalać jakimś syfem silnika, lepiej dołożyć kilka zł i kupić hermetycznie zamknięty olej, masz pewność oryginalności i tego co jest w środku...
Jak na Twój silnik (d15) wymiana co 15tys, bo musisz jeździć spokojnie, skoro masz spalanie jakie masz. Pamiętaj że może nawet ważniejsze od wymiany oleju jest wymiana filtra oleju silnikowego.
w beczce prócz oryginalnego oleju mogą być dolewki tańszego, innego, gorszego jakościowo, lub w ogóle może być tam inny olej, nieraz szkoda zalać jakimś syfem silnika, lepiej dołożyć kilka zł i kupić hermetycznie zamknięty olej, masz pewność oryginalności i tego co jest w środku...
Jak na Twój silnik (d15) wymiana co 15tys, bo musisz jeździć spokojnie, skoro masz spalanie jakie masz. Pamiętaj że może nawet ważniejsze od wymiany oleju jest wymiana filtra oleju silnikowego.
sugerujesz że producent wleje jakieś badziewo do beczki ze swoim logo?nie wierze.jeżdże normalnie-miasto to wiadom czasem korek a trasa to 110-130km/h
sugerujesz że producent wleje jakieś badziewo do beczki ze swoim logo?nie wierze.jeżdże normalnie-miasto to wiadom czasem korek a trasa to 110-130km/h
Producent na pewno nie :)
Ale pośrednicy i sami właściciele warsztatów nie są zawsze uczciwi i robią dolewki tańszego, zresztą co będę CI tłumaczył, na pewno wiesz co to "chrzczenie" paliwa, to to samo ale z olejem :)
Kiedy Ty sie urodziles? Wczoraj?
Beczka moze byc z Valvoline a w srodku Lotos - wiesz co lejesz? NIE! Na zaufanie bym nie liczyl. Co 4 tysiace? Bo... bo na Cyprze jest cieplo? Bo wieje bryza od morza? :)
Kiedy Ty sie urodziles? Wczoraj?
Beczka moze byc z Valvoline a w srodku Lotos - wiesz co lejesz? NIE! Na zaufanie bym nie liczyl. Co 4 tysiace? Bo... bo na Cyprze jest cieplo? Bo wieje bryza od morza? :)
szkoda ze brak tu przycisku "lubie to" :D:D
Wojtek Marki
05-04-11, 22:12
dla machaników olej w zakupie jest tak tani że nie ma czegu tańszego wlać na zamianę,,przeciwnie,na szkoleniach uczą jak otwierać bańkę nie niszcząc fabrycznych zabezpieczeń.
Mówi się, że w naszych warunkach auta (i nie tylko) eksploatują się szybciej, bo mamy duże skoki temperatur, nasze drogi sypane są chemicznie niebezpieczną dla aut solą itp. Ale olej pływa w strefie zamkniętej :) Jeśli dużo jeździsz w korkach lub mocno eksploatujesz auto, lub silnik jeździ pod obciążeniem (nie wiem, dla relaksu ciągniesz przyczepkę po mieście) to wtedy tak - częściej, ale nie co 4 tysiące :D
Równie dobrze można trafić na podrobiony olej w oryginalnych opakowaniach. Tak jak kolega powyżej pisał potrafią otworzyć bańkę bez jej zniszczenia aby z powrotem nalać tam jakiegoś badziewia i sprzedać jak oryginał. IMHO trzeba mieć zaufane źródło a wtedy nie ma znaczenia w jakim opakowaniu kupujemy.
wszystko jasne.najlepiej zalać NAJTAŃSZY dostępny olej bo i tak wszystko to g....o oprócz moczu.a bryka ma jechać. z tymi olejami to taka ściema dla patafianów że śmiech.inna sprawa-zachwalanie oleju marki ...mam też toyote starą bardzo i jak zaczeła żygać z uszczelniacza wału to dałem doctora co pomogło na następne 40tyś.teraz żyga mocniej a motor i tak pracuje mimo swoich lat lepiej od mojej hondy która oliwy nie bierze i nie gubi
szkoda ze brak tu przycisku "lubie to" :D:D
Ale oco chodzi?
Czego sie rzucasz jak ryba bez wody?! Jak jestes najmadrzejszy to lej olej z beczek nawet i co 500 kilometrow. Po co my jestesmy Ci potrzebni? Wiesz swoje, ja nie zamierzam podwazac Twojej opinii.
Lubie to!
Sorry za OT, ale nie mogłem się powstrzymać :D
@Zibi jest nowy i może czeka, że ktoś wreszcie potwierdzi jego hipotezę... ale chyba to się nie zdarzy... ;)
P.S. @Zibi to Twój 1-szy samochód?
zalej odrazu minerala z drugiej reki bedzie najtanszy a i tak fura bedzie smigac i do tego doktroa zeby sie nie lalo haha nie moglem sorry
mam kumpla co w wv golfie II (nie ma znaczenia że to VW) nie zmienia oleju od kilku lat, tylko ciagle dolewa (tyle spala że nie ma sensu wymieniać bo ciągle jest niemal nowy), a co kilka litrów oleju (najtańszy mineralny - teksakol~ chyba) doktorka wlewa :D Olej nawet jak jest ciepły to ma taką dziwną gęstą konsystencję... ale kumpel wie, że jak zmieni olej, to też zmienić będzie musiał i silnik . . .
Z olejam z beczki macie racje - to syyyf ! Dwaj koledzy mieli przygody z takimi olejami. Obrócone panewki w Uno i Skoda Fabia. Dodam że to wszystko w tym samym warsztacie i olej z beczki. Ja zawsze kupuje w oryginalnym opakowaniu. I patrze cz wlewa to co przyniosłem :D
Lubie to!
Sorry za OT, ale nie mogłem się powstrzymać :D
@Zibi jest nowy i może czeka, że ktoś wreszcie potwierdzi jego hipotezę... ale chyba to się nie zdarzy... ;)
P.S. @Zibi to Twój 1-szy samochód?jakiej hipotezy?napisałem jak tu wymieniają olej i tyle.dla mnie to też jest śmieszne więc wolałem zapytać ale widze że tu nie można pytać o banały bo zaraz odpowie ktoś tak mądry że ja wychodzę na głupka.
Czego sie rzucasz jak ryba bez wody?! Jak jestes najmadrzejszy to lej olej z beczek nawet i co 500 kilometrow. Po co my jestesmy Ci potrzebni? Wiesz swoje, ja nie zamierzam podwazac Twojej opinii.do budy!!!
Wyszedles, jak to okresliles - na glupka piszac bez ladu i skladu 1 post. Ostatnio widzialem reklame w TV - jakis Kujawski 3 zboza - moze to bedziesz zalewal co 500 km?
Jak czytam niektórych ludzi posty to aż śmiać się chce. Wymiana co 4tys oleju przy "dziadkowej" jeździe. Jak chcesz zajeździć silnik to wlej tam najtańszy olej made in tesco czy inny. Bańka 5l za 40zł i będzie też jeździł. Zamiast zainwestować raz w olej a porządnie i masz spokój.
Co do oleju z beczki, prawda jest taka że w wielu zakładach dolewają najtańszy olej do beczki, tym sposobem mają całymi latami jedną beczke oleju. Dołożyć lepiej te 10-20zł do oleju kupić samemu bańkę i wlać.
Dla mnie olej z beczki to kupa jest a nie olej :D i piszcie co chcecie zdania nie zmienię P.S. Ja zalewam Motul-em 10W40 od Tęcia i jest git 70tyś już autkiem zrobiłem wymiana co 10tyś :)
niektórym tu słoma z butów wystaje i śmierdzi.bye bye
wystaje :) no i poszedł a smród został :) czy ktoś to teraz posprząta ? :) :confused:
panowie nie nerwowo , nie nerwowo -pomagajmy sobie na litość boską ..a tak poważnie to sam kupuję i sam wlewam- bo złodziejstwo w tych warsztatach okropne.
panowie nie nerwowo , nie nerwowo -pomagajmy sobie na litość boską ..a tak poważnie to sam kupuję i sam wlewam- bo złodziejstwo w tych warsztatach okropne.
I tak trzymaj :D
Ja w Warszawie (na szczęście warsztat już nie istnieje) przyuważyłem, jak mechanik wlewa olej pół na pół (trochę z beczki i trochę starego). Jak go na tym przyłapałem, to zaczął się tłumaczyć. że silnik potrzebuje właśnie tyle starego oleju, żeby się dobrze dotrzeć na nowym, a potem się wymienia całość :D
Pół na pół, ale płacone jak za całość nowego?
Wysłane z TapaTalk
Ja w Warszawie (na szczęście warsztat już nie istnieje) przyuważyłem, jak mechanik wlewa olej pół na pół (trochę z beczki i trochę starego). Jak go na tym przyłapałem, to zaczął się tłumaczyć. że silnik potrzebuje właśnie tyle starego oleju, żeby się dobrze dotrzeć na nowym, a potem się wymienia całość
Co za kanalia:eek: Tylko lać w taki pusty łeb!:mad:
A ja dzis wymienilem olej w silniku a skrzynia dostala swiezutki MTF :)
--
A ten topic bym zamknal w piz...!!
MikeFoto, nie wiem, bo to na szczęście nie było w moim aucie, ale jak go przyuważyłem i nakładłem do głowy to wymienił jeszcze raz całość :)
lać w łeb to prawda ale pusty to on nie jest bo nieźle widać typek kantuje - potem se :mad:ożeni na lewo
reXio ile kosztowala Cie wymiana MTF? W ASO czy gdzie indziej?:) Ja sie dzis zorientowalem ze zrobilem 60 tys bez wymiany oleju w skrzyni, a zmienialo sie chyba co 45 wiec musze przy okazji jutrzejrzego przegladu wymienic ;)
Ja wymieniam olej w silniku co roku u znajomego mechaniora. Za wymiane silnikowego + filtr oraz wlasnie MTFa w skrzyni - 40 zl wiec sadze ze za skrzynie wzial 20 zl :P
Jak się wymienia olej w skrzyni? Gdzie się upuszcza i gdzie wlewa? Nie chcę płacić, sam wymienie.
z tego co pamietam dosc latwo sie to wymienia. w manualu zobacz co i jak latwiej ci bedzie obczaic niz jak mial bym tu pisac opowiadanie:)
w skrocie pod przegubem masz 2 sruby dolna do spuszczenie gorna do zalania.
poziom ma byc taki ze jak z gornej sie wylewa tzn ze jest ok:cool:
Ile tego oleju wchodzi w skrzynię? Jedni piszą by lać MTF, a inni by silnikowy. Co o tym sądzicie?
W manualu masz to rozpisane wszystko, zerknij tam. Coś w okolicach 2l chyba wchodzi (ale pewny nie jestem) lej MTF ale od Hondy! A nie jakiś inny. Z tego co pamiętam w manualu jest napisane, że na chwilę można zalać silnikowy 10w40.
Od Hondy? Kupiony w ASO? To nie jest ten sam co na allegro "MTF 94 TEXACO" ? Ile kosztuje ten w ASO i czy jeszcze można gdzieś go dostać?
MTF - najlepszy. Zamiennie 10W-40 silnikowy. Oliwy wchodzi pod 2 litry.
MTF Hondy to nie to samo co MTF z allegro ktory jest olejem prekladniowym!!!
www.jarusnet.pl
Ja od niego bralem MTFa.
Dextero ten MTF od texaco jest do dupy, kup olej w ASO albo w tym sklepie co reXio dał Ci linka.
Panowie, po zakupie auta wymieniłem na mobil 10w40, po 50kkm, przy okazji wymiany sprzęgła powtórnie zalałem 10w40. Ogólnie przejechałem 70kkm i jest git. No ale następnym razem może się skuszę na ten MTF tylko w aso Gdynia to jakieś ceny kosmiczne mają, :mad:albo mnie nie lubią:D
jarusnet
jdm shop
haparts
tam dostaniesz mtf'a poza ASO
skuszę na ten MTF tylko w aso Gdynia to jakieś ceny kosmiczne mają, albo mnie nie lubią
Kosmiczne? Tzn?
MTF w ASO kosztuje ok 65-80zł/litr. Kiedyś u jarusnet kupowałem za 55zł/l i to bardzo dobra cena :)
najtaniej u jurasneta po 49zł bodajże. polecam
No Jaruś teraz ma za 49zł ale butelki 946ml czy jakoś tak ;)
Ile tego oleju wchodzi w skrzynię? Jedni piszą by lać MTF, a inni by silnikowy. Co o tym sądzicie?
Zależy jaka skrzynia, do skrzyni od D14 (s 40) wchodzi ok 1,8L
Kosmiczne? Tzn?
MTF w ASO kosztuje ok 65-80zł/litr. Kiedyś u jarusnet kupowałem za 55zł/l i to bardzo dobra cena :)
dzięki wszystkim za info. Nie pamiętam ale za litr mi krzyknęli dużo więcej