Zobacz pełną wersję : Działanie skrzyni biegów a Short shifter
Witam.
Czy istnieje jakaś zależność pomiędzy żywotnością skrzyni biegów, sprzęgłem a Short shifterem. Geneza pytania: Stosunkowo niedawno kupiony samochód z nowym sprzęgłem i pojawiło się rzężenie szczególnie dokuczliwe podczas hamowania biegami. Mechanik dokonujący wymiany sprzęgła winę zrzuca na shorta. Short ma wykańczać łożysko oporowe. Czy ktoś to może potwierdzić?
Od roku śmigam na shorcie, skrzynia pewnie nie widziała jeszcze remontu i nic się takiego nie dzieje, zbieg okoliczności, choć czytałem że czasem są problemy z wrzucaniem biegów, ale to też tylko czasem, może mechanik nie miał pomysłu co wymyślić ....
może mechanik nie miał pomysłu co wymyślić ....
nie może a na pewno...:)
OK - ważna informacja, nie ma zależności. O to mi chodziło.
Daniello87
04-04-11, 21:58
Nie ma na pewno. W każdej swojej Hondzie miałem shorta zamontowanego i absolutnie nic się nie dzieje. Moją dawna Hondą jeździ sąsiad po 50-tce i mówi, że ten short to super sprawa i ze skrzynia nic się nie dzieje. Możesz wykończyć skrzynie jeśli będziesz na chama wrzucał biegi najszybciej jak umiesz, ale takie coś grozi również jeśli masz seryjny lewarek.
Pozdrawiam
Nie, spokojnie. Jestem wyszalonym "starszym" panem. Z d16y7 ciężko jeździć na chama bo to jest ciut za słabe. Myślę, że to łożysko oporowe (prawdopodobnie coś popsuł poprzedni mechanik) - ale ponieważ zwalał to na shorta poruszyłem ten temat.
Może być że któreś łożysko padło w skrzyni. Podobno w Hondach to dość częsta sprawa. Sam jestem po remoncie skrzyni (wymianie łożysk - 200 tyś nalotu robi swoje...) Przy łożysku wyciskowym sprzęgła była by różnica w głośności tego łożyska przy wciśniętym i puszczonym sprzęgle.
Łożysko oporowe najczęściej hałasuje przy wciśniętym sprzęgle. Jak puścisz sprzęgło i rzęźi to pewnie coś w skrzyni.