PDA

Zobacz pełną wersję : Działanie skrzyni biegów a Short shifter

harpan
04-04-11, 20:54
Witam.
Czy istnieje jakaś zależność pomiędzy żywotnością skrzyni biegów, sprzęgłem a Short shifterem. Geneza pytania: Stosunkowo niedawno kupiony samochód z nowym sprzęgłem i pojawiło się rzężenie szczególnie dokuczliwe podczas hamowania biegami. Mechanik dokonujący wymiany sprzęgła winę zrzuca na shorta. Short ma wykańczać łożysko oporowe. Czy ktoś to może potwierdzić?

szastal
04-04-11, 21:06
Od roku śmigam na shorcie, skrzynia pewnie nie widziała jeszcze remontu i nic się takiego nie dzieje, zbieg okoliczności, choć czytałem że czasem są problemy z wrzucaniem biegów, ale to też tylko czasem, może mechanik nie miał pomysłu co wymyślić ....

MichałJ
04-04-11, 21:18
może mechanik nie miał pomysłu co wymyślić ....
nie może a na pewno...:)

harpan
04-04-11, 21:42
OK - ważna informacja, nie ma zależności. O to mi chodziło.

Daniello87
04-04-11, 21:58
Nie ma na pewno. W każdej swojej Hondzie miałem shorta zamontowanego i absolutnie nic się nie dzieje. Moją dawna Hondą jeździ sąsiad po 50-tce i mówi, że ten short to super sprawa i ze skrzynia nic się nie dzieje. Możesz wykończyć skrzynie jeśli będziesz na chama wrzucał biegi najszybciej jak umiesz, ale takie coś grozi również jeśli masz seryjny lewarek.

Pozdrawiam

harpan
04-04-11, 22:41
Nie, spokojnie. Jestem wyszalonym "starszym" panem. Z d16y7 ciężko jeździć na chama bo to jest ciut za słabe. Myślę, że to łożysko oporowe (prawdopodobnie coś popsuł poprzedni mechanik) - ale ponieważ zwalał to na shorta poruszyłem ten temat.

kicer
04-04-11, 23:04
Może być że któreś łożysko padło w skrzyni. Podobno w Hondach to dość częsta sprawa. Sam jestem po remoncie skrzyni (wymianie łożysk - 200 tyś nalotu robi swoje...) Przy łożysku wyciskowym sprzęgła była by różnica w głośności tego łożyska przy wciśniętym i puszczonym sprzęgle.

Zrogi
09-04-11, 05:01
Łożysko oporowe najczęściej hałasuje przy wciśniętym sprzęgle. Jak puścisz sprzęgło i rzęźi to pewnie coś w skrzyni.