PDA

Zobacz pełną wersję : Jaka przepustnica do D15B2



Marcin1792
04-04-11, 19:45
Witam, mam pytanie, jaka jest oryginalna przepustnica/gaźnik w D15B2 - jakie ma oznaczenia bo mam wsadzoną inną ( z tego co się dowiedziałem), czy inna przepustnica może się przyczynić do większego spalania? Pali ok 9.5l/100km w większości trasa a to wg mnie za duże spalanie średnia powinna być ok 7l. :confused::confused: Dodam, że jedyne oznaczenia jakie znalazłem to 05A IK17

jasiek09
04-04-11, 20:26
A tam pasuje jakakolwiek inna przepustnica w ogóle?prędzej sonda padła

Marcin1792
04-04-11, 20:34
http://allegro.pl/przepustnica-wtrysk-honda-civic-94-1-5-16v-d15b2-i1503981453.html

No o coś takiego chodzi, nie wiem czy dobrze to nazwałem mechanikiem nie jestem:)

Oznaczenia na tym, które mam aktualnie 05A IK17

DeX19
04-04-11, 20:43
Ta na allegro to chyba oryginalna przepustnica do B2 ale niech to jeszcze ktoś potwierdzi.

Ogólnie B2 ma właśnie duże spalanie co do osiągów, z tego co tutaj na forum można poczytać - tak wyczytałem...

Marcin1792
04-04-11, 20:49
No może być oryginalna ale ja chce wiedzieć z jakiego samochodu jest moja, mam dwie, jedna w samochodzie a druga leży, ta w samochodzie 05A IK17 a ta w domu 05A IK18 innych oznaczeń nie mam wiec nie wiem od jakiego silnika są.

jasiek09
04-04-11, 21:36
ta z allegro to oryginał twoja zapewne też

Marcin1792
04-04-11, 22:00
Sęk w tym, że poprzedni właściciel wymienił przepustnice a niby oryginalna leży u mnie w domu, i nie wiem czy ta, która jest w samochodzie doprowadza do tak wysokiego spalania

jasiek09
04-04-11, 22:04
Przepustnica w b2 jest specyficzna, wątpię żeby dało się coś bez rzeźby podpasować z innego auta. Strzelam że różnica w oznaczeniach to fakt że d15b2 występowało w IV i V gen...

Marcin1792
04-04-11, 22:33
Skoro jest oryginalna z b2 to czemu spalanie wychodzi takie duze? wczesniej zapalil mi sie check engine podczas jazdy, samodiagnostyka pokazala 1 i 16 blad, teraz mi sie juz nie zapala, ale resetu i ponownej diagnostyki nie robilem

Kwapcio23
05-04-11, 13:16
Zrób reset, ale taki, że tak powiem "pełny" czyli odczekaj do uruchomienia wentylatora itd.
Wysokie spalanie to nie musi być wina przepustnicy, masa innych rzeczy ma na to wpływ.

J.J.
05-04-11, 13:44
Sprawdzałeś sondę, jak mówił jasiek? Błąd 1 dotyczy właśnie sondy.

Marcin1792
05-04-11, 14:42
Tylko jak sprawdzic czy jest sprawna w 100%, nie mam mozliwosci przelozenia czy kupowania na oslep:)


Zrób reset, ale taki, że tak powiem "pełny" czyli odczekaj do uruchomienia wentylatora itd.
Wysokie spalanie to nie musi być wina przepustnicy, masa innych rzeczy ma na to wpływ.

minusowa klamra?:confused::confused::confused:

J.J.
05-04-11, 16:03
Tylko jak sprawdzic czy jest sprawna w 100%, nie mam mozliwosci przelozenia czy kupowania na oslep:)

Najlepiej chyba będzie podjechać do jakiegoś elektryka, powinien Ci sprawdzić.


minusowa klamra?:confused::confused::confused:

Taki porządny reset masz opisany tutaj: http://www.fotoporadnik.cba.pl/resetowanieecu.htm

kamilx17
06-04-11, 00:03
Nie trzeba koniecznie mechanika/elektryka do sprawdzenia sondy wystarczy najtańszy miernik z tesco za 10zł i minus do masy + do kabelka sondy i napiecie powinno wachać sie w zakresie 0-1V reagować na gaz poprzez zmiane wartości w tym zakresie.