Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Głośniki Powerbass L-60C - prosze o pomoc

slavOy
04-04-11, 16:31
Hej, dostalem niedawno glosniki powerbass L-60C, niestety nie pelen zestaw (bez gwizdkow i zwrotnic). Probowalem wlozyc je w drzwi do eg4 ale sie nie mieszcza i tu pytanie - czy moge wsadzic je w pulke?.. wtedy kupiłbym mniejsze w drzwi. Jak beda graly? z doswiadczenia wiem ze lepiej z tylu montowac elipsy. Nic nie wiem o tych glosnikach a za tanie nie sa. Wie ktos jak to gra?

Link do niech na alledrogo:

http://allegro.pl/powerbass-l-60c-usa-i1525219832.html

PlushaQ
04-04-11, 17:58
Głośniki w półce, to jakaś farsa jest… przynajmniej w przpadku jajka - wygląda tragicznie i kable sterczą ;d zero uroku ;d

A skoro nie mieszczą się (podejrzewam, że to 165mm), to trzeba dokupić podkładki dystansujące i już będą się mieścić ;]

slavOy
04-04-11, 20:00
Ja wiem czy farsa.. Widzialem juz taka opcje i nie ma tragedii i kable nigdzie nie stercza.. to gdzie mam wlozyc glosniki? w podsufitke hehe czy moze wycinac z tylu boczki? No to sa 165 i nawet jest taki dystans juz w aucie zrobiony ale one sa pelne za bardzo przy magnesie bo poprzednie co wyjalem srednica byly identyczne a jednak sie chowaly :/

PlushaQ
04-04-11, 20:23
Kurcze… montują te powerbass'y w Civicach, więc nie wiem w czym problem - nie możesz szyby opuścić jak go włożysz? Może jednak były głośniki 10-13cm w seryjnym koszu, do którego nie ma szans włożyć 16cm glosnika? Cyknij fotkę w miarę możliwości i bedziemy myśleć ;]

slavOy
04-04-11, 20:25
Dzieki, pokombinuje :)

krzyzak88
05-04-11, 10:19
Wkładanie głośnika w pólke jest bez sensu, to tak jakbys trzymał ten glośnik w ręce... nie zagra, nie ma takiej opcji. Dystanse wkladaj, i musza sie zmiescic, sam mam powerbassy 165m tylko S6c. W każdym bądź razie o półce zapomnij i nie pisze tego ze wzgledów wizualnych, to poprostu nie zagra...a co do drzwi to najlepiej jakbys je jeszcze wytłumił.

Cysiek
05-04-11, 11:14
ja mam 3XL-6C w wygłuszonych matami drzwiach i jakoś przy zwykłym dystansie z MDF się mieszczą, także niewiem jak twoje niedają rady

tak jak pisał krzyżak dla mnie grają tak że skrzynki nietrzeba

slavOy
05-04-11, 12:41
U mnie jest dystans plastikowy pod stare glosniki zrobiony ale rozbiore drzwi porzadnie i wszystko spasuje. Co polecacie na tyl? Gdzie mozna sensownie umiescic glosniki?

Cysiek
05-04-11, 13:00
Ale mówisz o tym oem dystansie ? czy już jakiś dorabiany ?
jeśli już chcesz tył to tylko jak w EG6 było

PlushaQ
05-04-11, 14:18
A montaż w miejscu gdzie miało to EG6 będę ogarniał, więc jak już poskładam to sensownie to zrobię jakiś tutorial, albo sprzedam zestaw ;]

slavOy
05-04-11, 17:31
Ja nie wiem czy dystans jest oem ale raczej tak. Spoko, w eg6 to dobrze wyglada

krzyzak88
05-04-11, 21:19
zacznij od tego przodu, ogarnij to dobrze, na wytłumionych drzwiach, dokup zwrotnice i tweetery, podlacz wszystko ladnie i nie bedziesz potrzebowal glosnikow z tylu... tak na marginesie zapytam... jezdzisz z przodu czy tylu?:p a powaznie to odpusc tyl a zbuduj zestaw na porzadnych glosnikach z przodu. Ja w Eg4 mialem tylko na przodzie i graly rewelacyjnie, teraz mam ek3 i ten sam zestaw na przodzie i gra rownie dobrze, a z tylu sa Helixy ktore sa na radiu przyciszone bo tylko psuja efekt:p a nie sa to glosniki za 50zl. (http://allegro.pl/helix-esprit-e169-6x9-nowe-fv-rzeszow-bafomet-i1499090018.html)

slavOy
05-04-11, 21:32
Musze pomyslec.. zrobie tak jak mowi krzyzak. Jak nie bede do konca zadowolony z efektow to pomysle nad tylem. Bylem jeszcze do listopada centomaniakiem i bez glosnikow z tylu ktore graly jak skrzynia i dobrych z przodu nie wyobrazalem sobie grania.. no ale teraz jest honda i licze na podpowiedzi kolegow :)

krzyzak88
05-04-11, 21:39
dobra decyzja, bedziesz zadowolony, tylko dokup jakas zwrotnice (na allegro ceny od 20zl) no i jakies tweetery, umiesc je albo w trojkatach lusterek albo przy slupkach i bedzie dobrze:)
P.S
a dystanse potrzebujesz takie:
http://www.powe.com.pl/images/civic.jpg

PlushaQ
05-04-11, 22:56
Głośniki z tyłu mogą ładnie uzupełnić scenę ;] Ale właśnie z duzym balansem na przód.

krzyzak88
06-04-11, 09:28
No wiec wlasnie tył można traktować jako uzupelnienie, a audio trzeba budowac w oparciu o dobry przod:) Sławek montuj w drzwiach tak jak napisalem i zobaczysz jak ladnie zagra:)

slavOy
06-04-11, 19:53
Kupie elementy i pierwszy sie dowiesz jak gra ;)

jozek_marek
07-04-11, 19:55
za to co wydasz na głośniki na tył to dorzuć kilka złotych i kup maty wygłuszające na przód.

ppm702
08-04-11, 22:40
Głośniki z tyłu mogą ładnie uzupełnić scenę
myślisz o kinie samochodowym, czy klepiesz w klawiaturę żeby klepać cokolwiek? Piszesz bzdury i tyle

PlushaQ
08-04-11, 23:59
myślisz o kinie samochodowym, czy klepiesz w klawiaturę żeby klepać cokolwiek? Piszesz bzdury i tyle

A Ty jak widzę po wszystkich wypowiedziach, nie potrafisz uszanować upodobań innych kierowców ;]
Jeżdże swoim z odseparowanym zestawem na przodzie i przejechałem się samochodem z dwoma 10cm głośnikami z tyłu z faderem 80% przód i 20% tył i powiem Ci, że mi się to podoba, gra przyjemniej moim zdaniem, więc właśnie mi się wydaje że to nie ja klepię, żeby klepać, a Ty szanowny znawco jedynego "słusznego" setupu na przodzie.

ppm702
09-04-11, 06:52
Wiec pisz, ze Ci si? to podoba, a nie ze uzupenia scene. Wejdz glebiej w tematy akustyki, prawidlowego odsluchu, sprzetu z wyzszej polki, albo chocia? przeczytaj poradnik Nazara i dopiero pisz.

Glosniki z tylu PSUJA scene odsluchowa. Ale je?li si? to komus podoba? Swiat jest wolny. Tak samo mozna miec glosniki z tylu jak i myc samochod i sprzatac raz w roku jak nietorzy. Te? si? im to podoba i robia co chca. Tylko wypisywanie o glosnikach z tylu w kontekscie uzupelniania sceny jest bzdura.

Mam nadzieje, ze zrozumiales. Nie mialem na celu Cie urazic, a jedynie zmobilizowac do prawidlowego formulowania wypowiedzi. Wiec wyluzuj i je?li Ci si? podo a sluchanie muzyki z glosnikami z tylu to sluchaj, ale nie nazywaj tego uzupelnieniem sceny dopuki nie polkniesz teorii i nie posluchasz samochodow zawodniczych z dziedziny SoundOff, lub sam w takich zawodach wystarujesz.

Milego weekendu!