Zobacz pełną wersję : Brak odcięcia napięcia po wyjęciu kluczyka
Witam.
Mam taki problem, że gdy zgaszę silnik, przekręcę kluczyk w stacyjce do końca i go wyjmę to cały czas mam napięcie na elektronice samochodu w tym na światłach postojowych.
Jaka może być tego przyczyna?
Teraz za kazdym razem gdy auto stoi muszę odłączać akumulator by nie było problemu ze startem.
A i moje auto to Civic V D15B7.
na elektronice czyt. el. szyby szyberdach etc?
może gdzieś jakaś zwara jest. Kiedy się zaczęły problemy z tym? Tak nagle ?
EspE, ale mówisz, że możesz włączyć światła po wyjęciu kluczyka?
No tak, ale o tym pisze, więc może nie wie, że to normalne? Bo np kiedyś w Fordzie miałem tak, że po wyłączeniu silnika i wyjęciu kluczyka ze stacyjki światła mi się same wyłączały (mimo pozycji - włączone) i żeby je włączyć bez kluczyka musiałem wyłączyć i ponownie włączyć światła :) - świetny patent! :)
u mnie ojciec tak ma (też FORD).
ale pisząc napięcie na elektronice myślałem, że chodzi autorowi tematu o wyposażenie
na elektronice czyt. el. szyby szyberdach etc?
Ja miałem zawsze tak, że po przekręceniu kluczyka o jedną pozycję włączały się postojówki, i dodatkowo tak jak już we wszystkich autach cała elektronika tj.:
nawiew, wycieraczki, radio, jakieś pompy pod maską (el. szyb nie posiadam).
A teraz ta elektronika cały czas jest włączona. Mimo, że kluczyk jest wyjęty.
Problem się zaczął nagle.
Światła oczywiście mogę włączyć bez kluczyka, tylko chodzi o to, że mam takie podpięcie (po poprzednim właścicielu), że na pozycji 'światła postojowe' jak i na pozycji 'zero' świecą się światła postojowe - chyba zagęściłem za bardzo. Chodzi o tą elektronikę ogólnie.
Może stacyjka sie rąbie? U brata w Corsie można kluczyk wyjąć i jeździć dalej :D
Jeśli dobrze zrozumiałem to obojetnie w jakiej pozycji jest przełącznik świateł to postojówki świecą się tak czy siak???
Jeśli dobrze zrozumiałem to obojetnie w jakiej pozycji jest przełącznik świateł to postojówki świecą się tak czy siak???
Tak.
No i ogólnie cała elektronika działa zawsze.
Nie wiem jak jest w H ponieważ nie rozbierałem kolumny kierowniczej ale problem często pojawia się w Magicznych autach z pod marki Daewoo i tam przyczyną są 2 rzeczy.
Albo kostka(za bagatela 18zł) po lewej stronie stacyjki albo sama wkładka stacyjki.
Prędzej "kostka", bo co ma wkładka stacyjki do obojętności przełącznika świateł? :)
To jeszcze raz ja.
Mój problem wygląda tak, że nie mogę wyłączyć świateł postojowych. Jeżeli przełącznik świateł jest na pozycji 0 to też się światła palą.
Gdzie i co moge sprawdzić, żeby się z tym uporać?
To kolejny raz ja :)
Chyba znalazłem przyczynę. Uszkodzony był przekaźnik od świateł, który zlokalizowany jest pod kierownicą, za bezpiecznikami.