Zobacz pełną wersję : spryskiwacze reflektorów
Witam,
Czy ktoś jest w stanie opisać mi jak można wyłączyć spryskiwacze reflektorów ?
Sprowadziłem civic z zagranicy i wszystko ładnie tylko mimo iż nie mam ksenonów to mam działające spryskiwacze.
Jak na razie nie zamierzam zmieniać na ksenony i chciałbym wyłączyć spryskiwanie tych cholernych reflektorów bo płyn muszę lać wiadrami ;)
W serwisie powiedzieli mi że mogą wyłączyć za 500 zł.... to chyba małe przegięcie:/
Najprostsza opcja na wyłączenie to odpięcie kostki od pompki i po temacie.
Nie wiem na jakiej zasadzie działają spryski w 8gen ale ja np. w Audi przy oem xenonie już na tyle się przyzwyczaiłem do tego, że jak chce spryskać szybę to bardzo często wyłączam na ten moment światła, bo wtedy nie uruchamiają się spryski reflektorów.
Hehe z wyłączaniem świateł też się bawiłem ale zaczęło mnie to już męczyć ;)
Właśnie zastanawiałem się czy jakiś bezpiecznik za to nie odpowiada...
Na 100% odpowiada bezpiecznik i przekaźnik.
Ewentualnie sam przekaźnik bo bezpiecznik może być jeden od szyby i lamp.
Przekaźnik jest po to, że np tak jak w Audi spryski lamp włączają się dopiero jak przytrzymasz spryskiwacz szyby dłużej niż 2-3 sekundy.
Musisz poszukać.
Może jest szansa po podpięciu do kompa, wydłużyć czas potrzebny na włączenie się sprysków lamp.
w 8 gen (przynajmniej po liftingu) spryskiwacz reflektorów działa tylko na włączonych światłach przycisk na desce, dodatkowo każde pierwsze uruchomienie spryskiwacza szyb przy zapalonych światłach.
spryskiwacze dzialaja przy wlaczonych swiatlach.......
w 8 gen (przynajmniej po liftingu) spryskiwacz reflektorów działa tylko na włączonych światłach przycisk na desce, dodatkowo każde pierwsze uruchomienie spryskiwacza szyb przy zapalonych światłach.
Oj chyba nie do konca tak, bo w/g mnie co ktores psikniecie nie z przycisku tez uruchamia spryskiwacze reflektorow. Ale nie jest to 1:1. Na pewno jest tak jak mowisz - za pierwszym razem, potem wydaje mi sie ze co 3ci - 5ty raz tez pryska reflektory, a jak chcesz wczesniej to musisz to zrobic z guzika.
bardzo możliwe że co któryś raz spryskania szyb, psika też na reflektory
ale żeby zużycie płynu było jakieś nadzwyczaj duże to nie powiem, schodzi mi miej więcej z taką samą częstotliwością jak w 6gen 5D
Po pierwsze witam wszystkich. Jestem nowy na forum. Być może już niedługo będę w posiadaniu civic 8 gen z 2006 r ;)
A teraz wracając do tematu. Egzemplarz który planuję kupić posiada właśnie spryskiwacze reflektorów ( zwykłe halogeny ) dołożone chyba fabrycznie. Wiem już z wcześniejszych wypowiedzi że spryskiwacze uruchamiają się przy załączonych światłach i pociągnięciu manetki wycieraczek pierwszy raz, zgadza się? Podobno jest też przycisk, dzięki któremu można użyć spryskiwaczy dowolną ilość razy ;) I teraz pytanie do użytkowników: gdzie jest ten przycisk, jak on wygląda? Auta nie widziałem jeszcze w środku więc wolę być przygotowany jak co wygląda i gdzie jest ;)
nie ma żadnego dodatkowego przycisku,tylko manetka od wycieraczek.
Jak nie ma,jak jest,u mnie obok wyłącznika VSA i wyłącznika czujników parkowania
Przy pierwszym włączeniu spryskiwaczy szyb (manetką) reflektory są spryskiwane automatycznie, gdy chcemy uruchamiamy przyciskiem z lewej strony (pod VSA).
Przedlifty nie mają włącznika spryskiwaczy, dopiero w polifcie dodali ten włącznik spryskiwaczy.
Jak nie ma,jak jest,u mnie obok wyłącznika VSA i wyłącznika czujników parkowania
............Być może już niedługo będę w posiadaniu civic 8 gen z 2006 r ;)
...................
nie ma :)
I dziękuje bardzo za info, szukałbym a i tak bym nie znalazł :P