Zobacz pełną wersję : Nie ten silnik :(
witam,
właśnie sie dowiedziałem z tematu "SPECYFIKACJA SILNIKÓW - HONDA CIVIC 1988-2000" napisanego przez Lcfr (wielke dzieki :piwo2: ),że moja ukachana civiczka 92r hb ma silnik d14a1 z IVgena a nie d13b2 jak powinna.kupiłem ją niedawno a tu taki szokers.w związku z tym mam pytanie czy to dobry patent z taką wymianą silnika czy raczej nie powinno sie tak robić i co wogóle o tym sądzicie.wiem,że moje pytanie jest laickie,ale zrozumcie moje zmartwienie :(
z góry wielkie dzieki
Obecnie silnik jest częścią wymienną, po takiej zmianie zyskujesz 15KM (z 75 na 90KM)
oraz moment ze 102 na 112, a i mam podane że jest na zwykłym gaźniku x 2, a D13B2 ma gaźnik "elektroniczny", jak masz jakieś wątpliwości co do słuszności poczytaj o SWAP-ie na forum.
Jesli nawet masz d14a1 to naprawde bym sie cieszyl bo w 4gen ten silniczek sprawowal sie *****iscie. Kolega z H3M - SYLT - mial takie cacko (troche zmodyfikowane) i wykrecal w sedanie 4gen czasy do setki ok 9sek i licznikowe 210 kmh przy bardzo przyzwoitym spalaniu i bezawaryjnosci. Nie obrazajac nikogo, osobiscie uwazam ze stare gaznikowe d14 jest o niebo lepszym silnikiem niz "powolne" d13... :afro:
marcin EZG
17-02-07, 11:21
ja nie narzekam na swoje nędzne D13 :aloha: to ma jezdzic bezawaryjnie a nie robic przeciag:::)
witam,
właśnie sie dowiedziałem z tematu "SPECYFIKACJA SILNIKÓW - HONDA CIVIC 1988-2000" napisanego przez Lcfr (wielke dzieki :piwo2: ),że moja ukachana civiczka 92r hb ma silnik d14a1 z IVgena a nie d13b2 jak powinna.kupiłem ją niedawno a tu taki szokers.w związku z tym mam pytanie czy to dobry patent z taką wymianą silnika czy raczej nie powinno sie tak robić i co wogóle o tym sądzicie.wiem,że moje pytanie jest laickie,ale zrozumcie moje zmartwienie :(
z góry wielkie dzieki
skoro masz civic z 92 to bardzo prawdopodobne, ze masz ten silniczek oryginalnie...
jak jest na tabliczce z numerem vin (na dole powinien byc nr silnika-typ)
ja mialem 5 gena z silnikem d15b3 (gaznik) ibyl to seryjnie montowany silnik (mimo iz w kazdej znalezionej specyfikacji bylo napisane ze to silnik z 4 gena)
tak wiec sprawdz...
a d14a1 to zawsze wieksza pojemnosc niz d13 wiec mozna moze cos wiecej zdłubac :afro:
chociaz pewno nieduzo ;)