Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Temperatura, termostat - hę?

teg
03-04-11, 18:33
Muszę się Was poradzić, bo mi się pomysły kończą, a nie chcę w ciemno części wymieniać. Jest niżej temat o temp i wskazówce, ale tam chodzi o jakieś uszkodzenie po modyfikacji.

W zeszłym tygodniu zaczęła mi skakać temperatura pod czerwone pole :| Głównie przy wysokich obrotach na małej prędkości, np. jazda po mieście. Stała sobie wskazówka na niecałej połowie, znienacka nagle szybko szła do góry, stała tam trochę i powoli wracała. I tak w kółko. W trasie było trochę lepiej. Wyglądało to tak, jakby się termostat nie otwierał, albo otwierał za późno - blokował w zamkniętej pozycji.

Tydzień temu wymieniłem termostat - od razu nie pomogło, dopiero jak silnik ostygł, dolałem płynu do chłodnicy na max, nagrzał się - poziom płynu w chłodnicy został już na max, po nagrzaniu nadmiar wywalał do zbiorniczka i wszystko działało jak trzeba, trzymał równo temperaturkę.

Dzisiaj, dokładnie po tygodniu, objawy wróciły:/ Jest dokładnie tak: jadę sobie, rozgrzewa się do temp. roboczej (wskazówka na niecałej połowie), w pewnym momencie zaczyna rosnąć i zostaje na 2/3. Jadę dalej, nagle rośnie bardzo szybko, ląduje na samej górze, tkwi tam trochę po czym jakby nagle coś puściło (termostat się dopiero otworzył?) i szybko spada do niecałej połowy. Jadę - znowu na 2/3 i cykl się powtarza, z tym że różnie szybko zmienia stany, raz trzyma się na 2/3 krótko raz długo - trochę to nieregularne. Wentylator się włącza, ale jak wskazówka długo jest na 2/3 i wyżej i nie spada to pracuje cały czas - czyli prawidłowo pracuje. Oba węże gorące... Górny gorący cały czas, dolny gorący ale zawsze troszkę mniej niż górny. Jak się mocno grzeje czuć jak oba węże są twarde, jak temp. zaczyna nagle opadać z samej góry skali czuć jak miękną - tak jakby wtedy termostat się otwierał i ciśnienie spadało. Czujniki temp. wykluczam - jeden włącza wentylator, drugi steruje wskazówką tak jak się wentylator włącza więc chyba naprawdę się to grzeje, a nie tylko wskazówka wariuje.

Termostat padł po tygodniu? :/ Mieliście podobny przypadek?

lukwycz
03-04-11, 19:28
Mi podobnie wariował wskaźnik, ale zaraz po wymianie termostatu. Nie miałem pod ręką tyle płynu, żeby dolać jeszcze do zbiorniczka przlewowego/wyrównawczego i układ nie miał skąd brać płynu żeby się odpowietrzyć.
Po kilku dolewkach układ je wciągał i elegancko sam się odpowietrzył. Może u Ciebie jest po prostu powietrze w układzie...

boro
03-04-11, 19:47
Jak nie był oryginalny to miał prawo czasem tak bywa niestety.

teg
03-04-11, 21:06
Termostat? TAMA. Polecany na forum, tak wszyscy chwalili.... Made in Japan. Że niby tylko tydzień wytrzymał?

wojti
03-04-11, 22:34
tama to dziadostwo!! dwa miałem z czego jeden od razu był walnięty a drugi padł mi po kilku dniach!! w szoku byłem bo tak tu wszyscy na forumie polecali że takie *****iaszcze ale co poradzić oka sobie nie wydłubie przecież... kupilem na kilka dni verneta, poczekałem na wypłate i zamówiłem oem. Temat z bani... układ się odpowietrzył po kilku dniach samemu i nie mam juz kłopotów z temperaturą. Kup jakiś inny termostat i zobacz co się będzie działo wtedy.

PS. Ja już coraz mniej wierze w te naklejki made in japan...

Pcmaniaki
03-04-11, 22:35
A ja miałem identyczne objawy gdy poszła mi uszczelka pod głowicą... Nie zebym Cie straszyl ale mialem tak samo. termostat tez wymienilem pomoglo na chwile a pozniej sie okazalo ze to jednak uszczelka pod glowica co jest czestą bolączką naszych HoNd

M-kwadrat
07-04-11, 21:03
U mnie też podobne objawy skończyły się dopiero po wymianie uszczelki. Dla testów można termostat wyjąć w ogóle (będzie się gorzej nagrzewał ale mrozy chyba już za nami), następny krok to kontrola szczelności uszczelki za pomocą wysokiego ciśnienia.