Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Olejowa poduszka silnika CTDI

Walderam
03-04-11, 15:33
Witam. Właśnie wczoraj poszła się czesać górna poduszka silnika w mojej Hani. Wystrzelił sobie z niej olej i teraz mam koncert w samochodzie, auto trzęsie się jak galareta, nie da się jeździć.

Ową poduszkę zamieszczam na zdjęciu poniżej:

http://img17.imageshack.us/img17/3528/dsc01097pu.jpg (http://img17.imageshack.us/i/dsc01097pu.jpg/)

Od razu pytanie do Was: być może ktoś z Was miał podobny problem i jest zorientowany, gdzie można kupić taką poduszkę w rozsądnej, a nie kosmicznej cenie? Słyszałem, że zamienników brak na rynku, a ASO to koszt około 500zł. Trochę ręce opadają...

EDIT:
Czy będzie to może część o numerze I54025 w katalogu intercars (http://sklep.intercars.com.pl/#/ajax_str.php?id=529&notitle=1&start=T)? Może ktoś z Was tam się zaopatrywał w części i konkretnie taką rzecz kupował?

marekctr
04-04-11, 13:23
Zadzwoń lub napisz pw spoko Gość:
http://www.ep-klub-forum.pl/viewtopic.php?t=522

Walderam
05-04-11, 14:06
Dzięki Marek za namiary, już łapię kontakt.

Sam odpowiadam na zadane przeze mnie pytanie w poście wcześniejszym dotyczące poduszki dostępnej na intercars. Otóż poduszka ta niestety nie pasuje :(

Jest "prawie" identyczna, ale wiemy, co to znaczy prawie. Na pierwszy rzut oka wygląda to tak, jakby ktoś zrobił lustrzane odbicie poduszki, która jest zamontowana przy CTDI, czyli po prostu jest to źle wykonany zamiennik, którego nie da się przykręcić, bo otwory nie pasują. To tak na przyszłość, żeby ktoś inny z podobnym problemem nie zawracał sobie głowy tą częścią dostępną na intercars. Będzie to tylko strata czasu.

Szukałem wczoraj używki jakiejś, ale obdzwoniłem chyba dosłownie wszystkie firmy handlujące częściami do civiców na alledrogo i nikt tego nie miał, każdy mówi, że to bardzo pożądany towar i schodzi na pniu po demontażu silnika.

Nie dziwię się, że towar jest pożądany, skoro aktualna cena w ASO to "jedyne" 490 netto, czyli 603 brutto. Po prostu rozbój w biały dzień, inaczej tego określić nie można, bo naprawdę poduszka silnika to nie jest jakieś precyzyjne urządzenie trudne do wykonania, nic nie usprawiedliwia takiej ceny poza niewyobrażalnym zdzierstwem i pazernością dealera. Klient i tak zapłaci, bo musi, zamienników brak, używki prawie nieosiągalne. No to golimy...

Koniec końców też pewnie zamówię to w ASO bo innego wyjścia pewnie nie będzie. Jeszcze procedura zamawiania części w ASO Hondy. Trzeba raz pojechać, złożyć zamówienie i zapłacić zaliczkę, a później jechać drugi raz i część odebrać. Co to, epoka kamienia łupanego? Normalnie szok, tym bardziej, że do najbliższego ASO mam 70km... Gratuluję Honda Poland podejścia do klienta, żeby takich rzeczy nie dało się zamówić online, żeby nie jeździć dwa razy...

Ręce mi opadają, za 700zł (bo w takiej kwocie pewnie się to wszystko zamknie przy dobrych wiatrach) to ja kupiłem komplet nowych alufelg 16" a nie takie gówienko za przeproszeniem. Naprawdę, boli jak cholera taki wydatek, ale wyjścia jak widać nie ma...

EDIT:

U kolesia z HA PARTS by było nieco taniej niż w ASO, część też oryginalna, ale niestety, jak dla mnie zbyt długi czas realizacji: w tym miesiącu mógłbym mieć za 575 zł, a w maju (po sprowadzeniu tej samej części z USA) za 475 zł. To takie info dla innych, ja zamówiłem w ASO, bo potrzebuję mieć auto sprawne najdalej w sobotę.

ZaBsI
07-04-11, 20:08
mam pytanie czy objawami wstępnymi był stuk przy gaszeniu silnika? bo u mnie cos takiego występuje, tak jakby rura wydechowa podczas gaszenia o coś dobijała... :confused:

Walderam
08-04-11, 00:27
Nie, absolutnie nie było żadnych wcześniejszych objawów, przynajmniej tak mi się wydaje. Po prostu, w pewnym momencie "wystrzelił" olej z poduszki i koniec. Zapewne stało się to po tym, jak podczas owej feralnej przejażdżki miałem najpierw ostre hamowanie od około 90-100 km/h do 0 (przed psem), a później, z nerwami, ostry start. Pewnie po tym właśnie starcie poduszka nie wytrzymała, no ale wiadome, tutaj większą rolę na pewno odegrały przebieg i wiek pojazdu (w końcu już ponad 8 lat i prawie 190 tys. km na liczniku), niż samo, nazwijmy to, energiczne ruszenie z miejsca.

s_misiek
29-07-11, 14:41
z tym gaszeniem silnika to jest u mnie tak jak u ciebie, takie stukanie jak tłumik, z prawej strony, diagnoza wywalona poducha, tylko nie widzę oleju nigdzie, pewnie się coś w środku porobiło, u mnie nie trzęsie a jedynie stuka na nierownosciach...cena w aSO 732,00 zł