Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Leje się do środka.

Cairo
16-02-07, 16:45
Mniej więcej tydzień temu pojawił mi się poważny problem. Otóż w czasie opadów lub mycia do wnętrza przedostaje się dosyć spora ilość wody. Zbiera się mniej więcej na zbiegu podsufitki i platikowej maskownicy przedniego słupka od strony pasażera.
Nie zbadałem jeszcze dokładnie czy to wina przedniej szyby drzwi.
Jeśli wina szyby to czy jedynym lekarstwem jest wycięcie i ponowne wklejenie czy jest jakaś metoda uszczelniania już wklejonych szyb?

michael82
16-02-07, 18:05
a moze rurka odpowadzajaca wode od szyberdachu Ci sie przytkala i dlatego Ci sie tam w rogu zbiera?

Cairo
16-02-07, 18:20
właśnie nie, woda wogóle nie dostaje się w okoice tej rurki, jak otworze szyber to tam jest wszystko suche a na rogu kap kap, też ją pierwszą o to podejrzewałem, ale to nie to

reXio
16-02-07, 18:52
watpie aby to byla rurka od szyberdachu. Ja rok temu z glupoty swoje sciagnalem i byly drozna jak ta lala.

Byc moze to szyba lub laczenie blach - dach ze slupkiem tuz kolo szyby.

Rozwiazanie moze byc takie - silikon czarny nadajacy sie rowniez do uszczelniania w samochodach - sa takie. Sciagasz gorna listwe - banalne to jest. Sciagasz listwe przyszybowa - tu jest problem - moze ktos zna knif i Ci podpowie. Ja kiedys sciagalem i urwalem 1 zaczep. Tragedii nie ma bo listwa sie i tak bedzie trzymac ale moze da sie to zrobic bezinwazyjnie :D

Jak juz to sciagniesz to wysilikonuj dokladnie polaczenie szyby ze slupkiem i zgrzew blach na laczeniu - dach - slupek - szyba.

Jesli to nie pomoze to jestem ksiadz :D

Cairo
16-02-07, 18:55
Jesli to nie pomoze to jestem ksiadz :D

to mam nadzieje, że nie jesteś i pomoże, jutro operacja, dzięki reXio patałachu za pomoc ;)

reXio
16-02-07, 19:15
stary jak juz palasz taka nagla checia to przyszlo mi jeszcze 1 do glowy - moze woda dostaje sie od gory gdzies - na polaczeniu szyby i dachu - tam tez jest uszczelka z tym ze ona jest przyklejana do boku szyby i lepiej jej nie zdejmuj bo klej pojdzie w pi*****.

Ale sadze ze winne jest laczenie blach... chyba - no bo co innego?!?!

Zasilikonuj od zewnatrz PORZADNIE! Musi pomoc. Dla pewnosci mozesz tez walnac silikon od srodka - zdejmujesz uszczelke na slupku, zdejmujesz oslonke slupka - b. prosto schodzi, nic nie polamiesz :P, odkrecasz oslone przeciwsloneczna, podegniesz lekko podsufitke i JAZDA z silikonem.

TYLKO!!! Aby silikon Ci chwycil to musi byc tam wszedzie sucho jak na pustyni Gobi :D

Jesli lales to woda niedawno na 100% woda bedzie siedziec gdzies. Mysle ze dobrym wyjsciem jest odkurzacz - poodkurzaj to od wewnatrz i z zewnatrz wszystko - powinno ewentualna wode wyciagnac. Zasilikonowana woda to tez nic dobrego bo jeszcze korozja pojdzie! :(

GOOD LUCK! :)

Diups
16-02-07, 20:23
stary jak juz palasz taka nagla checia to przyszlo mi jeszcze 1 do glowy - moze woda dostaje sie od gory gdzies - na polaczeniu szyby i dachu - tam tez jest uszczelka z tym ze ona jest przyklejana do boku szyby i lepiej jej nie zdejmuj bo klej pojdzie w pi*****.
wlasnie wczoraj to ogladalismy i uszczelka ktora jest na linii drzwi jak sie otworzy w tym miejscu byla mokra... dlatego ja sadze ze cieknie mu z uszczelki drzwi od gory... a nie z szyby przedniej...

reXio
16-02-07, 22:04
nie sadze gdyz jak napisal:

Zbiera się mniej więcej na zbiegu podsufitki i platikowej maskownicy przedniego słupka

Idac Twoim tokiem rozumowana na Ziemi nie ma grawitacji :aloha:

Diups
17-02-07, 10:23
widzialem na zywo.... wiec wiem lepiej jak to wyglada w rzeczywistosci niz wg opisu Michala :) a potwierdzam fakty ze w tamtym miejscu jest bardzo mokra uszczelka... i gdyby mial zatkany ten kanalik to mozliwe ze tam wywalalo by wode... tylko problem w tym jak by to wplywalo na ta podsufitke....
do obadania to jeszcze jest.... i tyle :)

Cairo
17-02-07, 19:39
sprawa wyjaśniona tyle, że nie leje się z uszczelki drzwi tylko na 90% z przedniej szyby, nie łatałem tego dzisiaj za późno się za to zabrałem a troche rozbierania jest, za to naprawiłem sobie drzwi przednie i mi się leciutko elegancko zamykają...

jest za to inna poważna sprawa i się już stasznie dzisiaj załamałem, od ostatniego przywalenia oczkiem od mocowania liny w krawężnik, UWAGA! skrzywiła mi się podłużnica :( , musi mi to blacharz zrobić (200pln) ale bardziej niż to 200pln w****ia mnie to, że tydzień temu się cieszyłem że mam przód oryginalny a teraz sam kur... krzywiłem i już będzie klepane, malowane.... a szkoda gadać, dobrze, że mi poduchy nie wystrzeliły. :/

hunter71
17-02-07, 21:54
Tak to właśnie jest towarzyszu... jak jedno się zrobi to drugie sie chrzani. Znam to, bardzo boli ale to już taki urok. Mógłbyś jeździ Lanosem i raz na rok odstawiac go do warsztatu przed przeglądam rejestracyjnym na lekkie podszykowanie i mieć wszystko gdzieś... ale wierz mi, nawet jakby nie wiadmo jak chciał to już nie da rady, takie uzależnienie od dłubania :d

A wracając do tematu, pozwole się podłączyć - wilgoć w bagażniku ?? Lampy - OK, klapka wypustu powietrza - OK. Co to może być ?? Nie ma kałuży, ale jest wilgoć.

Diups
18-02-07, 08:59
za to naprawiłem sobie drzwi przednie i mi się leciutko elegancko zamykają...
jak ??

Cairo
18-02-07, 09:18
za to naprawiłem sobie drzwi przednie i mi się leciutko elegancko zamykają...
jak ??
kupiłem nowe zawiasy (znaczy używane, ale w git stanie- 50pln kpl na drzwi) i zabrałem się do wymniany, w połowie drogi stwierdziłem, że przejeb.. będzie potem ustawić te zawiasy na śrubach schowanych pod błotnikiem bo nie ma za bardzo do nich dojścia i zrezygnowałem z wymiany. Za to w trakcie skręcania podłożyłem podkładkę, śrubą na samym dole i drzwi się podnisoły, potem mała korekta na zamku i drzwi zamykają się jak u woodoo :)

Grześ
18-02-07, 09:59
Witam serdecznie !
Miałem podobny problem! Podczas deszczu lub mycia samochodu po stronie pasażera zbierała się (kapała) woda. Diagnoza była początkowo podobna do waszej ! Uszczelka szyby została ściągnięta (bezkolizyjnie nic się nie połamało) i poklejona dokładnie silikonem. Nie pomogło to jednak wogóle. Rozebrałem schowek i wyciągnąłem filtr przeciwpyłkowy (kilka śróbek) łałem wodą po całym przodzie samochodu a druga osoba patrzyła skąd wyciek. Na włączonym wentylatorze woda wręcz pryskała bo ją wentylator rozpylał. Po położeniu sie na podłodze prześwieceniu latarką okazało się, że cieknie z rogu podszybia! Maska do góry demontujemy wycieraczki sciągamy osłonę podszybia !!musi być ciepło żeby nie połamać zacisków - tych małych koreczków - mi ułamał się jeden!! Póżniej podjazd do sklepu chemicznego po uszczelke do okien (taką lepszą nie zwykłą białą) koszt okło 8 zł Czyścimy starą uszczelke spod plastika podszybia przyklejamy nową i skecamy do kupy. Problem się rozwiazał definitywnie.

Być może Twój problem wygląda dokładnie tak samo!
Pozdrawiam

Szymon Septic
18-02-07, 11:20
Witam serdecznie !
Miałem podobny problem! Podczas deszczu lub mycia samochodu po stronie pasażera zbierała się (kapała) woda. Diagnoza była początkowo podobna do waszej ! Uszczelka szyby została ściągnięta (bezkolizyjnie nic się nie połamało) i poklejona dokładnie silikonem. Nie pomogło to jednak wogóle. Rozebrałem schowek i wyciągnąłem filtr przeciwpyłkowy (kilka śróbek) łałem wodą po całym przodzie samochodu a druga osoba patrzyła skąd wyciek. Na włączonym wentylatorze woda wręcz pryskała bo ją wentylator rozpylał. Po położeniu sie na podłodze prześwieceniu latarką okazało się, że cieknie z rogu podszybia! Maska do góry demontujemy wycieraczki sciągamy osłonę podszybia !!musi być ciepło żeby nie połamać zacisków - tych małych koreczków - mi ułamał się jeden!! Póżniej podjazd do sklepu chemicznego po uszczelke do okien (taką lepszą nie zwykłą białą) koszt okło 8 zł Czyścimy starą uszczelke spod plastika podszybia przyklejamy nową i skecamy do kupy. Problem się rozwiazał definitywnie.

Być może Twój problem wygląda dokładnie tak samo!

Otóż w czasie opadów lub mycia do wnętrza przedostaje się dosyć spora ilość wody. Zbiera się mniej więcej na zbiegu podsufitki i platikowej maskownicy przedniego słupka od strony pasażera
Czytales uwaznie ??

reXio
18-02-07, 13:17
rece opadaja... nie czytal widocznie. A to co opisal to calkiem inna brocha i moim zdaniem wiecej w tym rozwiazaniu szczescia niz techniki :D

Bo woda do wentylatora wali przez wlot na podszybiu. Wystarczy podgiac ta blache ale to juz bylo pisane tysionc pincet sto dziwinsyt razy :aloha:

Marcinek1991
18-02-07, 19:45
ja niemam szyberdachu i tez mam tak ze woda sie przedostaje w prawym górnym rogu nad głową pasażera, przy słupku dachowym., po myciu i po większych opadach. chyba napuszcze silikonu pod uszczelke szyby tylko najpierw wysusze to wszystko

Grześ
23-02-07, 18:49
Odgiąć blache i co ? Dalej bez uszczelki jeżdzić ? Fakt nie czytałem uwaznie !

robm1
25-02-07, 08:21
Witam!
Jedyną przyczyną wlewania sie wody jest wadliwa konstrukcja wlotu powietrza nad dmuchawa(jest to tez przyczyna przepalania sie rezystora) i rada to zdemontowanie podszybia i odgiecie blachy (nie pamietam w ktora strone ale o tym juz bylo wiec :"szukaj")na wlocie do dmuchawy!!!
W serwisie Hondy tłumacza sie zanieczyszczeniami wokół kołnierza nad dmuchawa ha,ha

tomazi78
26-02-07, 23:15
Otóż w czasie opadów lub mycia do wnętrza przedostaje się dosyć spora ilość wody. Zbiera się mniej więcej na zbiegu podsufitki i platikowej maskownicy przedniego słupka od strony pasażera

ja mam to samo i próbowałem to na silikon - delikatnie sie zmniejszyło, ale niestety to połączenie szyba-karoseria (bo to tam właśnie leci), jest lekko skorodowane i trudno jest to dobrze uszczelnić. Polecali mi ponowne wklejenie szyby albo jej wymianę, ale to troche droga impreza.
Ja wpadłem jeszcze na pomysł zalania tego czymś w rodzaju kleju elastycznego, który wejdzie gdzie trzeba i zaschnie, ale to tylko w ciepłym taka robota. Podobno jest taki środek firmy LOCTITE, ale koleś ze sklepu już mi od lata sprowadza, więc już zwątpiłem że go bede miał

virusek
27-02-08, 11:39
Odkopałem temat bo u mnie też się leje z łączenia podsufitki ze słupkiem koło pasażera. Możecie mi powiedzieć jak bez zniszczeń zdjąc tą uszczelkę czy co tam jest przy przedniej szybie? Oglądałem to ale nie mam pojęcia jak się za to zabrać, a popsuć nie chcę.

robm1
27-02-08, 20:59
najprawdopodobniej nie leje ci sie z podsufitki tylko przez dmuchawe to bardzo znana przypadlosc do której honda sie nie przyznaje ale o tym juz bylo poszukaj troche a znajdziesz opis usuniecia przyczyny

jjurgiel
27-02-08, 21:43
z dmuchawy to się leje na nogi pasażera a do podsufitki to musiało by do góry lecieć ale ja tam się nie znam :aloha:

virusek
28-02-08, 10:43
nie leje się z dmuchawy bo to już naprawiłem Jak jest napisane wcześniej z dmuchawy leje się na nogi, a ja mam mokrą plamę przy łączeniu podsufitki ze słupkiem. Woda z dmuchawy nie leci przecież do góry

qba1983
28-02-08, 18:36
a masz szyber dach??

iro
28-02-08, 19:35
Kiedyś odchyliłem tą gumę co jest w rynięce dachowej.Na poczatku tej rynięnki(czyli nad prawym słupkiem) był mały otworek- zakleiłem go sylikonem. Wtedy jednak szukałem przyczyny cieknącej wody na nogi pasażera i dopiero póżniej doszedłem że to z podszybia. Może jednak przez ten otworek leci woda i dlatego są te plamy na łączeniu podsufitki i słupka.

raf73
28-02-08, 20:24
Ja także miałem swego czasu ten sam problem, przyczyna tkwiła w małym otworku jak iro napisał na początku rynienki, pod listewką zaślepiającą. Po jej odchyleniu ukazał się na zgrzewie blach bąbel rdzy z małym otworkiem przez który lało się do środka jak z kranu. Wystarczy trochę papieru ściernego i zaprawki lakierniczej. Od 2 lat spokój.
A swoją drogą, ile mały kawałek rdzy potrafi napsuć zdrowia:-( , chciałem nawet wklejać na nowo szybe przednią!!!

Cairo
01-03-08, 14:29
U mnie to było spowodowane niedokładnym przyklejeniem szyby przedniej. Zdjąłem listwy zewnetrzne wokół szyby posmarowałem primerem i wcisnąłem troche kleju do szyb. Jest OK!

MrUkAs
01-03-08, 14:30
Czym najlepiej podkleic uszczelke przedniej szyby (strona kierowcy). Mam chyba urwane co niektore zaczepy i uszczelka nie trzyma sie dokladnie szyby :/

Cairo
01-03-08, 14:36
To własnie najlepiej klejem do szyb, albo kupić nowe zaczepy.

MrUkAs
01-03-08, 15:49
To własnie najlepiej klejem do szyb, albo kupić nowe zaczepy.

A jaki najlepszy klej do szyb? Czy w motoryzacyjnym cos takiego dostane? A moze znacie jakies nazwy dobrych klejow?:)

Cairo
01-03-08, 15:56
Dostaniesz w kazdym sklepie z artykułami lakierniczymi. Może być nawet najtańszy bolla, do takiej poprawki się napewno nada.

red_zary
07-05-08, 04:59
po przeczytaniu kilku tematow apropos wody w aucie sciagnalem podszybie wg manuala przemo78, ale nie pomoglo. wlalem wiec troche wody do rynienki szyberdachu. woda momentalnie znalazla sie na podlodze. Wie ktos moze jak sie dostac do tego wezyka w slupku? pewnie sie odczepil.
wiem skad leci woda, ale nie wiem czemu... szyber nie jest pekniety, uszczelki wygladaja na cale. na poczatku myslalem, ze woda w tej rynience to kwestia kondensacji, ale podloga jest mokra tylko po konkretnych deszczach.... .

goorall79
18-12-08, 19:22
Witam Właśnie stałem sie właścicielem CIVICA 3D 1998 z ktorym mam zamiar dobrze sie zabawic :) mianowicie zmienie to nei pozorne autko w potwora jednak na poczatku chce zrobic to co konieczn eczyli rozrzad filtry plyny pozatym pan poinformowal mnie od ktorego kupilem autko ze wymianil przednia szybe i nei zdazyl przykleic uszczelek jak nalezy i mam dokladnie taki sam problem jak wy czyli leje sie od strony pasazera na podsufitke i po przeczytaniu waszych rozmow nei wiem zabardzo czy
a) wysuszyc i wcisnac sam klej ktorego tam nie ma raczej
b) wyjac sama uszczelke wysluszyc i wlozyc z klejem ponownie
c) wyjac uszczelke wkleic ponownie szybe
co wy na to :)
ps prosze o wyrozumialosc to moj pierwszy wpis:) BADZCIE POZDROWIENI

DamianPietras
18-12-08, 20:13
to nie ten dział !!!