PDA

Zobacz pełną wersję : Spawanie auta - poszukuję pomocy

Kubuniek
01-04-11, 21:00
Witam.
Powoli przymierzam się i zakupuję materiał na remont blachy - nadkola obie strony i progi obie strony. Jeżdżę autem już 4 lata i tak sobie je gryzie po cichu :-). Niestety ale zasób kasy nie jest przeogromny i dlatego wyszło jak wyszło.
Mechanicznie do samochodu nie mam zastrzeżeń. Gumy wymienione i parę innych drobnych spraw, które udało mi się zrobić we własnym zakresie na podwórku.
Jedynie stan nadwozia nie pozwala mi spać normalnie.
Jako, że zastrzyk gotówki pozwoli mi kupić reperaturki błotników i blachę na progi to dalej już jest ciężej.
Dlatego mam pytanie/prośbę/propozycję.
Wiem, że dużo osób z forum samemu w garażu robi sobie H i całkiem im to profesjonalnie wychodzi.
Czy jest może ktoś, kto w okresie wakacyjnym byłby mi w stanie pomóc w remoncie?
Największym problemem jest u mnie brak spawarki, ale myślę, że na raty dałbym radę kupić coś takiego:
http://allegro.pl/migomat-spawarka-s-mig180a-230v-varstroj-hit-24-gw-i1524583480.html
Na plus przemawia zasilanie 230V i możliwość spawania w osłonie gazowej.
Poszukuję osoby z okolic Żar/Zielonej Góry.
Oczywiście pomoc nie będzie bezinteresowna. W zamian oferuję swoje ręce do pracy przy samochodzie osoby oferującej się.
Większość prac przy samochodzie tj. mechanika, elektryka robię sam więc jakieś umiejętności posiadam, ale spawania jeszcze nie ruszałem.

Proszę tylko nie wystawiać opinii typu czy wiem w ogóle o czym piszę, i że to kosztuje.
Doskonale zdaję sobie z tego sprawę. Myślę jednak, że nie każdy czeka tylko na gotówkę do ręki i jest w stanie poświęcić trochę swojego czasu dla kogoś i w zamian oczekiwać tego samego. Poza tym, warto chyba poznać nowe twarze i być osobą rozpoznawalną na forum nie tylko z loginu/avataru/pseudonimu ale również z umiejętności jaki się posiada. Jedni znają się na blasze a inni na schematach i plątaninie kabli.

Pozdro i zapraszam do dyskusji.

demonobiker
02-04-11, 09:20
służe pomocą jeśli chodzi o lakierowanie poźniejsze spawanie niestety to nie moja działka:(

Kubuniek
02-04-11, 15:30
A czy ktokolwiek jest się w stanie wypowiedzieć na temat tej spawarki w linku powyżej? Czy taka w zupełności wystarczy do prac przy samochodzie i jakichś typowo działkowych?

demonobiker dzięki za zainteresowanie

kuba_guzik110
02-04-11, 15:41
tak taka spawarka wystarczy tylko spawaj z gazem

Kubuniek
02-04-11, 17:51
Inaczej niemiałbym zamiaru. Jednakże koszta jakby nie patrzeć wysokie. Być może, znajdzie się ktoś kto jak wspominałem wcześniej poświęci swój czas i umiejętności w zamian za zwrotną pomoc.

Zawa
02-04-11, 17:57
jestem spawaczem i ta spawarka to syf nic wiecej zreszta poczytaj sobie na elektrodzie o nich.... lepiej szukaj jakiejs urzywanej a lepszej firmy.. chyba ze taka z linka ale wtedy tylko gaz argomix drozszy od samego Co2.. te spawarki maja bardzo slabe silniczki napedu podajnika drutu wielkoscia poruwnywalne do tych z walkmana... tyle na temat tych spawarek , poszukaj na goglach/ elektroda.pl zanim kupisz cos za oszczedzona kase Pozdro

Kubuniek
02-04-11, 18:42
No tak. Tylko nikt mi nie sprzeda używki na raty

SajmonLP
02-04-11, 18:57
małego bester'a kup:)

Kubuniek
02-04-11, 19:03
Jakiego na przykład?
Na allegro dostanę w przystępnej cenie?

EDIT: Może taka:
http://allegro.pl/spawarka-mig-bester-1501s-minimagster-f-vat-nowa-i1497386630.html

SajmonLP
02-04-11, 20:25
styknie do tego co chcesz zrobić.

sebush
03-04-11, 19:31
ja kupiłem sobie telwina
http://allegro.pl/mar-polautomat-mig-mag-bimax-4-165-turbo-telwin-i1498731569.html

do zastowan domowych i blacharki wystarcza :)

elviss09
06-04-11, 19:14
korzystam z bestera juz 2 lata spawania wydechow i reperaturek nic sie z nim nie dzieje moge polecic ta firme:)

Kubuniek
06-04-11, 23:42
A dokładnie jaki model?

elviss09
07-04-11, 17:39
midi magster 1801 moge polecic

kenny
08-04-11, 10:45
Wejdź na fora o lakierowaniu gdzie ludzie opisują swoje boje z nadkolami. Sam chciałem się w to pobawić, ale jak poczytałem jak to powinno być zrobione to odpuściłem.

Kubuniek
09-04-11, 11:21
Jestem zdania, że nie ma tego czego by człowiek nie był w stanie się nauczyć. Ktoś kiedyś także musiał się zabawić pierwszy raz. Z własnego doświadczenia wiem, że dużo ludzi odradza robić to czy tamto, a ja idąc w zaparte jakoś się jeszcze nie przejechałem na moich dwóch lewych rękach :-)

elviss09
09-04-11, 11:40
jak chcesz to robic sam to musisz miec jeszcze przyzad do zaginania blachy zeby pozniej nie bylo 3kg szpachli. Sam u siebie rowniez 1 raz robilem reperaturki z obu stron w EG i jak na 1 raz bylem zadowolony tylko ze dlugo mi to zajelo bo chcialem robic dobrze. Tylko nie rob nic w ciemno dokladnie przeczytaj krok po kroku jak sie to robi

Kubuniek
09-04-11, 11:45
Już tyle się naczytałem, że głowa boli. Co do spawania i zaginania blachy to jak będę robił to raczej spawanie punktowe do czoła. Wtedy jest jeszcze mniej szpachli niż przy spawaniu na zakładkę.

elviss09
09-04-11, 11:54
chcesz pospawac na styk? mega trudno bedzie Ci wyciac reperaturke zeby nie bylo przeswitow i zeby nadkole bylo dokladnie na swoim miejscu. na zakladke jest duzo latwiej i wcale nie gorzej bo jesli pozaginasz dobrze blache to po spawaniu i szlifowaniu kitu wyjdzie tylko 1mm wiec tyle co nic. Co do spawanie zawsze spawa sie punktowo zeby nie powciagalo blachy bo wtedy jest do dupy robota i tego juz nie powyciagasz ale tak czy siak reperaturka musi byc obspawana na calej dlugosci nie tylko powiedzmy w 10 punktach bo szpachlowka bedzie pekala. Reasumujac spawasz w 3 punktach jak najdalej oddalonych od siebie i czekasz az wystygnie pozniej znowu w 3 i czekasz mi zajmuje mniej wiecej 2h jedna reperaturka. pozniej pamietaj zeby pod kit dac wash prmer. To tak jakbys zapomnial ;)

Kubuniek
09-04-11, 12:09
Z tego co widziałem w różnych tutorialach to do czoła jest bardzo dobrze. Dlatego, że łatwiej jest to zabezpieczyć przed korozją od strony wnętrza. A co do spawania punktowego to oczywiście wiem, że trzeba to pospawać na całej długości by nie powciągało blachy. A uważam, że im mniej szpachli i tym podobnych rzeczy tym lepiej. A bawić się mogę z jedną stroną dłużej jak 2h.