Zobacz pełną wersję : Cieknący olej ;(
Lister_Oprawca
01-04-11, 17:50
Witam Klubowiczów
Mam problem tego typu.
W mojej Hondzie 5D 97r zaczął kapać olej spod silnika, więc długo się nie zastanawiając pojechałem do mechanika.
Mechanik stwierdził olej wylatuje z pod miski olejowej, a wydawało się że z simering'u, okej zakupiłem uszczelkę Erling'a.
Wszystko sprawdzone, przejechane kilka km, z powrotem na kanał sucho.
Następnego dnia przejechałem kilkanaście kilometrów, zaglądam pod spód, ponownie kapie, poprosiłem aby dokręcił śruby przy misce olejowej, troszkę pomogło ale nadal kapie olej.
Mój mechanik rozkłada ręce, od czego może być taka przyczyna. Ja mówiłem, że może od miski bo się mogła wyrobić, on mówi że raczej nie.
Czytałem pozostałe posty i nie wiem co myśleć dalej. Może pomożecie
Z góry dziękuję za odpowiedź
moze uszczelniacz walu, w ktorym miejscu dokladnie ci kapie?
Możesz umyć silnik, przyjemność ta kosztuje ze 30 zł,i potem poczekać albo przejechać kawałek i odstawić samochód i wtedy będziesz widział stróżkę oleju, a po nitce do kłębka. Mój braciak ta zrobił i znalazł przyczynę bezbłędnie.
Lister_Oprawca
03-04-11, 21:43
Więc tak autko zostało umyte, przejechane kilka kilometrów, sprawdzone kapie z tego samego miejsca.
W miejscu gdzie jest uszczelka przy misce olejowej. Bo wyżej jest simering a z tego miejsca na 100 % nie kapie.
Mój mechanik nie wie dlaczego raz kapie, raz przestaje, raz znowu itd.
Właśnie o to chodzi, że sam wyczyścił silnik, przejechał się, czysto pod spodem.
Zdążyłem wrócić do domu po 3km, postawiłem przed domem, później dajmy na to 2 godzinach odjeżdżam kawałek, krople wielkości jajka na asfalcie.
Już nie wiem co wymyślać kupić w Salonie Hondy uszczelkę + nową miskę w sklepie motoryzacyjnym i wymienić ??
Zdjęcia, Panie, zdjęcia! :)
moze mise masz peknieta a moze wystarczy delikatnie silikonem uszczelke pod misa potraktowac albo nowa uszczelke zalozyc (na forum taniej kupisz niz w aso)
1. zmień mechanika.
2. może gdzieś się podwinęła uszczelka była źle założona.
3 Zdjęcia by się przydały bo to wróżenie jak z fusów. Może coś z michą, a może leci od góry i ścieka.
sprawdz to co pisali moi przedmowcy i tak na przyszłość - nie kupuj uszczelek czy simmeringów jakis badziewnych firm bo po jakims czasie i tak bedziesz musial kupic nowa , takie rzeczy kupuje sie only OEM Honda:)
Uszczelka miski OEM Honda. Jesli zachodzi koniecznosc wymiany miski - OEM Honda. Drogie to strasznie ale zamienniki puszczaja olej na potege!!
demonobiker
05-04-11, 07:24
Nie zgodzę się z tym ze zamienniki puszczają olej.od zawsze wymieniam na uszczelki erlinga i nigdy nie miałem problemu z wyciekami.prawda kiedyś kupiłem jakaś badziewna uszczelkę pod zawory z innej firmy i puściła ale erling nigdy.
Sent from my GT540 using Tapatalk
Miałem podobną sytuację. Okazało się, że cieknie z pod filtra oleju. Wymieniłem filtr na nowy (razem z olejem) i pod autem zrobiło się sucho.
Lister_Oprawca
06-04-11, 08:28
Okej Dziękuję z góry za odpowiedzi, jak tylko wrócę z delegacji to od razu przystąpię do zrobienia zdjęć i powiem co i jak wynikło. Pozdrawiam
Chodzilo mi o zamiennik miski. Mialem dwa, kazdy sral olejem na potege. Po zalozeniu OEM jest sucho.
MisieK1989
17-12-11, 14:02
Chodzilo mi o zamiennik miski. Mialem dwa, kazdy sral olejem na potege. Po zalozeniu OEM jest sucho.
Dokładnie ! założyłem zamiennik za 50 zł i dwa razy go uszczelniałem silikonem i co ? i dupa ! zamówiłem uszczelkę OEM i jak ręką odjął ! :)
silikon wysokotemperaturowy ja u siebie zmienialem tez cieklo i po temacie i nowa uszczelka dobrze odtlusic 1 sprawa
Wywal uszczelke, zeszlifuj kołki ustalające i daj grubo dobrego silikonu(nie takiego z bp za 7zł tylko loctite)
Ja mialem podobny problem , uszczelka zamieniki osadzona na masie uszczelniajacej poliuretanowej firmy boll , zero wyciekow i problemów. polecam wyczyscic rant miski najlepiej paierkiem sciernym i to samo z blokiem silnika , nałozycta mase na cala powierzchnie miski (tam gdzie idzie uszczelka) na to położyc uszczelke i jeszce raz cieniutrko mase . Skrecic z wyczuciem , zaczekac az wyschnie i zalac nowym olejem i po problemie , zapominasz o tym na dłuuuuugo:)
Wy macie jakieś zboczenie odnośnie tego silikonu czy jak ?!
Zacznijmy od tego że stalowe miski mają uszczelkę którą łatwiej spierdzielić już na początku montażu i nawet jak się ją dobrze założy to przy dokręcaniu popełnia się kolejny błąd i dokręca miskę na siłę. Uszczelka jest zgniatana i wyłazi bokiem co skutkuje wyciekiem. Silikon jak najbardziej ale nie po całym obwodzie tylko na zakrętach :)
ja wgniotłem miskę do środka gdzieś w lesie na kamieniu i aż się zdziwiłem na warsztacie jak to zobaczyłem bo silnik nic nie leciało