Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : EJ6 Coupe - śmierdzi wachą z nawiewników.

Gr4b3Q
31-03-11, 21:52
Jak w temacie - z nawiewników śmierdzi mi wachą, mam Hanię Coupe, 2000 D16Y7. Ostatnio zauważyłem że pod filtrem powietrza przedostało się trochę oleju z pod pokrywy zaworów. Jakieś pomysły ? Filtr powietrza jest jakoś sprzężony z nawiewnikami ?

RRa
31-03-11, 22:18
nie zakładając nowego tematu - niestety muszę się podpiąć pod ten... u mnie czuć jak trochę ostrzej pojeżdżę ..

może filtr powietrza ten kabinowy ma coś wspólnego hmmm...

kenny
31-03-11, 23:29
Sprawdźcie nieszczelności przy filtrze paliwa i listwie wtryskowej.

bednar_ek35
01-04-11, 08:39
U mnie ostatnio też waliło wachą z nawiewów i winny był oring na jednym z wtrysków.Wacha lała sie na kolektor dolotowy i stąd wynikała przyczyna.Jak auto po jeżdzie postało troche to benzyna odparowywała i nic nie było widać,raż mnie tkneło i odrazu po zgaszeniu silnika otworzyłem maske i okazało się że kolektor pod listwą paliwową jest mokry.

RRa
01-04-11, 11:07
nonoo dzięki za porady panowie. dzisiaj czeka mnie długa droga do domu, także jak dojadę to od razu sprawdzę "co w trawie piszczy"..

Szynkus
01-04-11, 11:56
u mnie w EG pękł wężyk paliwowy i sikał. Zostaw odpalony silnik i podnieś maskę. Jeśli sika przy ścianie grodziowej to jesteś w domu. Polecam wężyki ze....zmywarek. Tańsze, mocniejsze, nadające się.

RRa
01-04-11, 12:32
wątpię żeby to był pęknięty wensz ehhh.. przynajmniej u mnie bo to tylko czasem czuć po ostrzejszej jeździe tak jakby wyrzucał z rury wydechowej trochę. Myślę, że by to mogło być coś w tym stylu bo pamiętam jak przewoziłem coś w moim obszernym bagażniku ( :D ) z otwartą tylną szyba to przy mocniejszym wciśnięciu pedału gazu jakby spaliny zawiewały do środka i było czuć kwiatowy zapach... :rolleyes:

Jasin
01-04-11, 13:47
Może tak być szczególnie będziesz czuł zapach wachy zawiewanej z wydechu jak nie masz katalizatora. U mnie po wywaleniu kata też zaczęło troszkę śmierdzieć przy otwartym szyberdachu :D

RRa
01-04-11, 13:55
no to lipa.. widzę, że jednak muszę zainwestować w auto nieco obszerniejszą kwotę i zamontować... :(

choinkę zapachową :D

Gr4b3Q
05-04-11, 21:46
Okazało się że pokrywa zaworów przepuszczała - zmiana uszczelki załatwiła problem.