Zobacz pełną wersję : Radoi i centralny zamek
Sprawa jest prost chcę żeby po otwarciu centralnego z pilota włączało się radio. Radio mam pioneer deh-2800. Sprawa jest prosta, przynajmniej tak mi się wydaje, na jednym z przewodów od centralki jest napięcie po otwarciu drzwi, Więc wystarczy podłączyć pod ten kabel radio. I teraz mój problem: nie wiem czy centralka wytrzyma taki prąd. Co sądzicie? Jaki prąd płynie do siłowników? Mam centralke na 4 drzwi a Hanie hb więc dwa komplety przewodów są wolne.
Forum przeryłem ale nie mogę nic takiego znaleźć. Może jakieś linki jeżeli już było. Nie bardzo wiem co w szukajce wpisać.
Proszę o konstruktywne opinie.
Z tego co sie orietuje to w pionieerach sa dwa przewody +12. Jeden zasilajacy i drugi od zalaczania - od stacyjki. Wydaje mi sie ze pod ten drugi moglbys spokojnie podpiac bo przez niego plynie znikomy prad a steruje zalaczaniem sie radia.
I teraz mój problem: nie wiem czy centralka wytrzyma taki prąd.
To przeaźnik załóż.
drugi od zalaczania - od stacyjki
Właśnie o tym przewodzie myślałem. Jest on żółty jeśl jest tak jak mówisz, że jest tam mały prąd, co jest logiczne bo to tylko sygnał włączający radio, to mogę podłączyć do niego centralkę CZ. I tak zrobię tylko musze wiedzieć czy na pewno jest tam mały prąd, bo nie chciał bym spalić centralki.
Znalazlem opis zlacza iso - moze to cos pomoze opis iso (http://elektron.pol.lublin.pl/users/djlj24/studio24/kable/podlacze.htm)
Pin w złączu radia na który jest podawane +12V po przekręceniu kluczyka w stacyjce to tzw. logika zapłonu. Obsługuje ją chyba większość nowych/prawie nowych ;) radioodtwarzaczy. W momencie wyjęcia kluczyka ze stacyjki (lub po przekręceniu go do pozycji w której można go wyjąć) to napięcie jest odcinane, a radio wyłącza (chyba, że nie było włączone :) ) się "zapamiętując" swój stan (on/off), do którego wraca po ponownym przekręceniu kluczyka. Prąd płynie w tym przewodzie niewielki (bo służy logice - NIE zasila radia).
Jeśli radio ma się włączyć wraz z otwarciem centrala to musi również przez central być wyłączone (przykładowo: 1. Radio GRA -> 2. Zamykasz centrala ->
3. Central (dodatkowy przekaźnik???) odcina +12V od logiki radia -> 4. Radio pozostaje wyłączone do momentu ponownego podania +12V na pin logiki (Chyba, że w środku kogoś zamknąłeś - ten ktoś wciąż może włączyć radio nawet bez kluczyka w stacyjce, poprzez przycisk on/power itp. na panelu radia)
ten ktoś wciąż może włączyć radio nawet bez kluczyka w stacyjce, poprzez przycisk on/power itp. na panelu radia)
no tak to tylko w blaupunktach
Tego nie wiedzialem. Przypadkowo wszystkie moje radia jak do tej pory to Blaupunkty ;)