Zobacz pełną wersję : Montaż głośników w ( PRZÓD I TYŁ ) Pomóżcie
tomaszkostrzewa
28-04-05, 10:57
Witam was!!
Dopiero dołączyłem do waszego forum bo zakupiłem sobie Civic D15B2 rok.1993 i jestem w tych sprawach zielony , a chciałbym kilku porad.
1.W moim aucie niema żadnych głośników , wszystko wykręcone.
W przód kupiłem Pioneer TSG 1718 16.5 cm i je zamontowałem ale odstają od blachy ,a jak odkręce to całkowicie nie wchodzą tylko się zapierają w otworze , a niewiem gdzie kupić dystanse , bo szukałem i niemogę ich znależć nigdzie, pomóżcie mi w tej sprawie.
2.Z tyłu w półce a moja Honda jest sedan 4 drzwiowy i ma kufer , są wycięte otwory na głośniki ale jakieś małe , od strony bagażnika widać duże otwory , ale w tej tylnej półce ( wykładzinie) są małe i niewiem czy głośniki zamontować tylko do tej półki i będą w powietrzu czt , ją zdemontować i głośniki dać bezpośrednio do blachy i na to pólke , bo niewiem jak było orginalnie i czy w tej sprawie też byście mogli mi pomóc.
Z góry serdecznie dziękuje!!
Witam na forum!
Dystanse dostaniesz tutaj: http://www.powe.com.pl/
Za wzór montażu możesz wziąść autko kolegi lukiasza: http://www.autobody.pl/caraudio/
powodzenia przy pracy, dysktanse zrob sobie sam z MDF-u.
tomaszkostrzewa
28-04-05, 12:22
A czy wy takie coś już robiliście
najpierw zrób wygłuszenie drzwi, a potem zakładaj audio...
tomaszkostrzewa
28-04-05, 14:52
Najgorzrj jest z tym tyłem , a tak apropo jakie najlepiej założyć głośniki , firmówki Pioneer , czy jakieś tańsze basowe podróbki
wszystko zależy od tego ile przeznaczasz kasy na sprzecik do auta, wtedy możemy pogadać
zalezy ile masz kasy na to! nawet tanie basówki będa grały bardzo dobrze jak sobie wygłuszysz drzwi, niż jak byś na stockową blache zamontował najdroższe firmówki :roll:
radzę na dół dac basówki a na deske tweetery. z tyłu 2-3 drożne. rozwierć tylnią półke, ale chyba wiecej niż 13 cm tam nie wejdzie....jak zalezy ci na basie, to skrzynia w bagażnik i to powinno wystarczyć!
pierwsze co wyglusz drzwi (tylko nei rob tego pasta , bo nie o to chodiz musisz pozatykac dziury w drzwiach zeby powietrze przy dmuchaniu glosnika nie walilo po plastikach , po bedzie trzeszczec) potem pokombinuj i daj jakas gambke na te maty wygluszajace(tam gdzie uwazasz e powietrze mzoe dmuchac lub moga drzwi chodzic)
w drzwi daj basowki , na deske tweetery , odnosnie montazu glosnikow dobrze jest zmieinic kable na jakies lepsze niz te seryjne (chodzi mi o drzwi)
taki dobry zestaw by starczyl na przod (np magnat moze byc) , w polke sie nie baw bo uwazam ze nie ma sensu , lepiej dozbieraj kaske i potem dokup skrzynie w bagaznik
tomaszkostrzewa
28-04-05, 19:20
Wszystko się zgadza , drzwi wygłusze tymi matami APP , tylko panowie niemam kasy za dużo na głośniki , czy dobre są te PIONEER TS-G1718 są na ALLEGRO po 120 zł za komplet i tweetery Pioneera kopułkowe z regulasją konta na podszybie.
lepiej wyglusz porzadnei, dozbieraj kaske i kup cos lepszego jesli chodzi o glosniki
a tyłu tylko suba do bagażnika i żadnych głośników w półce
o nie, głośniki w półke muszą wejść, żeby tylko szedł dźwiek, musi byc pełna scena w aucie, ci z tyłu tez będą mogli słyszeć inne tony niz łup, łup:)
pionier robi głośniki do dupy moim skromnym zdaniem, a przynajmniej w tej klasie cenowej
o nie, głośniki w półke muszą wejść, żeby tylko szedł dźwiek, musi byc pełna scena w aucie,
aby tak było wcale nie musza być głosniki w pólce to wszystko zalezy od sprzetu i montarzu, wystrojenia i od tego do czego jest Ci potrzebny zestaw audio, jak chcesz aby było łup łup to montuj gdzie sie da :)
a co do głośników to ja bym wolął kupic Hertz'a zamiast pionka
Jeśli nie masz na Hertza, to polecam Helix Blue MKII. Całkiem przyzwoicie grają IMO.
jak chcesz aby było łup łup to montuj gdzie sie da
i ile się da :)
zrób dobry system przedni i będziesz bardziej zadowolony niż z bylejakiego systemu "surround" (przód z tylną półą). Zrób porządne wytłumienie, do tego dystans z mdf i nawet słabsze klasowo głośniki (niekoniecznie piooner) wtedy zagrają dużo lepiej.
Jeśli nie masz na Hertza, to polecam Helix Blue MKII. Całkiem przyzwoicie grają IMO.
z tego co sie orientuje helix jest lepszy niz hertz!!!
hertz to jest włoszczyzna - a włosi robili dobre kiedyś tylko pizzę i ferrari
a o jakich dokładnei mówisz bo jest ich troche...
emg to uważasz że helix jest lepszy?, ja bym polemizował
Hertz moze i zagra dobrze jaki by nie byl ale nie bez wzmacniacza
a o jakich dokładnei mówisz bo jest ich troche...
Mówię o Helix Blue 62 MKII. Z tyłu jeszcze brzęczą sobie Helix Blue 69 MKII ;)
ale jezeli mówimy o nagłosnieniu auta to tylko z dodatkowym wzmacniaczem, no chyba że chcemy aby sobei cos grało a nie GRAŁO
to jednak wybrał bym Hertza DSK 165 nie Helix 62, ale to moje zdanie :)
z tego co sie orientuje helix jest lepszy niz hertz!!!
Nie napisalem że jest gorszy ;) Z tego co widziałem Hertz jest droższy (nie znaczy lepszy).
ten model Helixa i Hertza o ktorym napisalem sa akurat w tej samej granicy cenowej:
Helix Blue 62 MKII - 389zł:
2-drożne, komponentowe
średnica woofera: 165 mm
moc RMS/Max.: 50/100 W
impedancja: 4 ohm
pasmo przenoszenia: 60-22 000Hz
skuteczność: 91dB
HERTZ DSK 165 - 349zł:
Zestaw 2-drożny głosników 16,5cm z serii diECi
Impedancja: 4ohm
Moc muzyczna: 160W
Moc RMS: 80W
Skuteczność: 93dB
Pasmo przenoszenia: 50Hz-21kHz
Helix Blue 62 MKII - 389zł
W MM dałem za nie 289zł czy cos koło tego. Fakt, w sieci są znacznie droższe.
[quote="MartinS
emg to uważasz że helix jest lepszy?, ja bym polemizował[/quote]
raczej ciężko dyskutować który jest lepszy, który jest gorszy. Zbyt wiele czynników (słuchana muzyka, tzw. słuch, warunki akustyczne auta i takie tam różne) ma wpływ na lepszość lub gorszość danego sprzętu.
Nie dopisałem w poprzednim poście, że helixy za miskę ryżu tłuczone są w chinach :D
Ale podyskutować zawsze można - może się czegoś nauczę przy okazji :wink:
W MM dałem za nie 289zł czy cos koło tego. Fakt, w sieci są znacznie droższe.
pewnie były przetrminowane :D,.....ale dobra cena rzeczywiscie...., co by jednak nie zamontował, to tak jak juz mówiliśmy, dobre wygłuszenie drzwi to podstawa, wtedy wszystko inaczej zagra
Zbyt wiele czynników (słuchana muzyka, tzw. słuch, warunki akustyczne auta i takie tam różne) ma wpływ na lepszość lub gorszość danego sprzętu.
zgadzam się w 100%, ale ważne są tez paramtry wyjściowe głośnika czy jakiego kolwiek innego sprzetu
dobre wygłuszenie drzwi to podstawa
a kolejną podstawą też jest stabilne i pewne zamontowanie głośnika
:D
można by tak wyliczać i wyliczać :) i by wyszło że wszystko to podstawa :)
a ja myśle że nie hertz DSK tylko ESK :grin:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=49365208
cena przystępna(jak dla kogo ale nie dla mnie :D )
rozumiem ze zamiast DSK proponujesz ESK, jak najbardziej tylko ESK ogolnie jest drozsze, ta cena jakas mała
ta cena jakas mała
pewnie spadły z tira 8) (dlaczego nie obok mnie :?: :( )