PDA

Zobacz pełną wersję : FELGI ALUMINIOWE

opalaszek
14-02-07, 19:17
Witam!

mam zamiar kupić jakieś felgi do mojego cifa i zastanawiam się jakie wybrać.. tzn. czy 15 z oponami (195/50) czy 16 (205/45) jak byłem któregoś dnia u takiego wulkanizatora to powiedział mi ze nie ma sensu kupować takich felg bo bardzo będzie samochód wozić na boki..
czy to prawda?? Wspominał tez ze to za słaby silnik na takie duże kola:/ trochę mi się nie chce wierzyć w to co on mówił..

doradźcie mi czy faktycznie tak będzie??

czy dotz imola 16x7 będzie pasować?? Nie będzie nic obcierać?? (jest zglebiona około -37mm )

Mój ojciec ma u siebie bodajże 17’ i nic nie wozi.

POZDRAWIAM

sailence
14-02-07, 20:16
jeśli koło będzie miało większą średnicę niż seryjne 175/70/13 to mocno odczujesz zmulenie auta
dlatego też zaleca się do 4G kół z oponami 195/50/15 i raczej już większe się nie nadają

dodatkowo: szersza opona=większe spalanie, problem w koleinach, uczucie braku wspomagania kierownicy

no i przy złym ET może obcierać

opalaszek
14-02-07, 21:46
posiadam 6 generacje

a w jakich zakresach wacha sie dobre Et?? Na jakie najlepiej patrzyc??

to ze wieksze spalanie to normalne.. ale chyba nie wzrośnie az tak duzo??

MartinS
14-02-07, 22:24
zmień wulkanizatora.....

czy dotz imola 16x7 będzie pasować?? Nie będzie nic obcierać??
jak dobierzesz odpowiednei opony to nei będzie...

Lcfr
14-02-07, 23:19
czy 15 z oponami (195/50) czy 16 (205/45)

ja to bym włozył 215 albo 225...

205 to jakies takie "wąskie" są.. :brawo2: do 1.4

Rikoo
14-02-07, 23:20
zmień wulkanizatora.....

czy dotz imola 16x7 będzie pasować?? Nie będzie nic obcierać??
jak dobierzesz odpowiednei opony to nei będzie...

bardziej jak dobierze odpowiednie ET

205 to jakies takie "wąskie" są.. :brawo2: do 1.4

masz cos do 205 sam na takich pomykam

MartinS
14-02-07, 23:20
nie no ziom kolega kurat dobre rozmiary do felg podał....

Lcfr
14-02-07, 23:26
ziomki
chodzi mi o szerokosc
205 do 1.4 silnika?
przerost formy nad trescia...
1.4 leeeedwo ogarnia 195...

rem36
14-02-07, 23:32
1,4 nei ogarnia 195... seryjne 175 jest do niego idealne tyle ze problem jest do tego z opona na jakas troche wieksza felge bo u nas nei wiedziec czemu felga 15 musi miec minimum 7 cali srednicy a i opona 175 na na 15 cali to chyab w smartach tylko bywala wiec to jest jedyny i najwazniejszy argument za szerokoscia 195 niestety.

Coto znaczy silnik jest zaslaby do takiej opony? jesli chodzi o to cyz pojedzi eto i na 275 bedzie jechal... roznica w porowaniau z seryjnym kolem a 16nstka 205 czy 195 jest bardzo duza i wyraznie odczuwalna, w przyspieszeniu v maxie ekonomi itd.

poniewaz jednak jak sadze podstawa jest wyglad to zaproponowana felga z opona powinna pasowac...

MartinS
14-02-07, 23:33
ziomki
chodzi mi o szerokosc
205 do 1.4 silnika?
a jezlei o to chodzi to ok

ale tu troche poleciałeś....z tym ledwo...trzeoszke przejździłem na tym zestawie i wiem co nieco ;) pozatym znam kogoś kto był w stanach :agent:

RDK
14-02-07, 23:35
ja zrobie OT

dyskutowaliśmy na temat takich topiców w stosownym dziale i na moje to kolega powinien zostać poinformowany ze topic odnosnie takich pytan jest kilka tematów wyzej i tam mozna pisać, teraz na wiosne co 3 user kupi nowe felgi i niech polowa z nich załozy temat o tym czy pasuje czy nie i bedzie naprawde fajnie w tym dziale :uu:

opalaszek, nie uderzam w Ciebie, ale akurat twoj topic jest "na czasie" dyskusji jaka miała miejsce

MartinS
14-02-07, 23:35
bardziej jak dobierze odpowiednie ET
jeżeli chodzi o sensu strikte to wałsnie o to mi chdoziło...

[ Dodano: Sro 14 Lut, 2007 ]

dyskutowaliśmy na temat takich topiców w stosownym dziale i na moje to kolega powinien zostać poinformowany ze topic odnosnie takich pytan jest kilka tematów wyzej i tam mozna pisać, teraz na wiosne co 3 user kupi nowe felgi i niech polowa z nich załozy temat o tym czy pasuje czy nie i bedzie naprawde fajnie w tym dziale
no dyskutowaliśmy, ale jakoś nei specjalnei chyab to zostało wcielone w zycie....

Lcfr
14-02-07, 23:37
ziomki
chodzi mi o szerokosc
205 do 1.4 silnika?
a jezlei o to chodzi to ok

ale tu troche poleciałeś....z tym ledwo...trzeoszke przejździłem na tym zestawie i wiem co nieco ;) pozatym znam kogoś kto był w stanach :agent:

ziom

ja tez go znam :d :aloha:

ale przychylam sie do wypowiedzi

1,4 nei ogarnia 195... seryjne 175 jest do niego idealne tyle ze problem jest do tego z opona na jakas troche wieksza felge bo u nas nei wiedziec czemu felga 15 musi miec minimum 7 cali srednicy a i opona 175 na na 15 cali to chyab w smartach tylko bywala wiec to jest jedyny i najwazniejszy argument za szerokoscia 195 niestety.

i własnie tylko z tych powodów zaproponowałem ostateczne 195
to chyba ostatni kompromis miedzy lansem a jazda na naszych drogach...(tylko dla lanserów :) )
ja osobiscie mialbym w nosie 205 do silnika 1.4

rem36
14-02-07, 23:41
dyskutowaliśmy na temat takich topiców w stosownym dziale i na moje to kolega powinien zostać poinformowany ze topic odnosnie takich pytan jest kilka tematów wyzej i tam mozna pisać, teraz na wiosne co 3 user kupi nowe felgi i niech polowa z nich załozy temat o tym czy pasuje czy nie i bedzie naprawde fajnie w tym dziale

tak wlasnie! kto zalozy tera znowy temat czy felgi pasuja, albo jakie ET, dostaje ban ;)