Zobacz pełną wersję : alufelgi z oponami letnimi problem z przyspieszeniem
dareks1990
29-03-11, 16:05
Witam mam honde civic 98 r 1.4 D14A8 . Nie dawno kupiłem alufelgi do mojej hani , używane firmy BBS i oczywiście pasuje rozstaw i wszystko jest ok , po za tym że przyspieszenie spadło (gorzej się zbiera ) wcześniej miałem zimówki na 14 '' 185/60 i było ok . teraz mam alufelgi 15 '' przód 195/50 michelin a tył 195/55 chyba baruna . i mam Pytanie bo felgi są sporo cięższe od tych stalowych, ale na wysokośc prawie identyczne tylko jeżeli chodzi o szerokość to jest spora różnica tak ponad 3 cm te 195 są szersze od tych 185 . Mam pytanie czy jest sens założyć np. 185 zamiast tych 195 czy może zmienić te alusy na inne bo spadek mocy jest odczuwalny czuć że ma ciężko ciągać te koła ???:(
Norma. Sie nie dziwie, że w 1.4 czuć dużą różnicę. A alufelgi powinny być lżejsze od stalówek. Jak jest inaczej to oznacza, że alufelgi są do dupy.
dareks1990
29-03-11, 17:49
to że przy silniku 1.4 jest różnica to się zgodzę ale z tym że alufelgi powinny być lżejsze to już nie przez pewien czas pracowałem na wulkanizacji i powiem Ci vtec że tak na oko to żadne alusy nie były lżejsze . To może jakieś ktoś poleci jakieś alufelgi lub firmę gdzie zazwyczaj alufelgi są lżejsze ? albo czy zmiana opon na węższe coś zmieni oprócz stanu kasy w portfelu :p
tak ponad 3 cm te 195 są szersze od tych 185
Ciekawa teoria:confused:
Mam pytanie czy jest sens założyć np. 185 zamiast tych 195 czy może zmienić te alusy na inne
Najlepiej założyć taki rozmiar jaki zaleca producent dla danego modelu auta.
Skoro pracowałeś na wulkanizacji to powinieneś wiedzieć jakie konsekwencje pociąga za sobą założenie większych czy szerszych kół.
Pozdr
Michał
dareks1990
29-03-11, 19:12
pracowałem ale tylko miesiąc :p też się zdziwiłem że są aż o tyle szersze ale naprawdę tak jest jak będę miał chwile to zrobię fotki i pokarze , napisałem tak na oko 3 cm . TO gdzie mogę zobaczyć zalecane opony do civica a może jakieś alufelgi też są zalecane ? Chciałem się tylko zapytać czy zmiana opon na węższe coś da czy raczej się nie bawić i zmienić alufelgi ?
zalecane masz na naklejce przy słupku drzwi od kierowcy...pewnie bedzie 185...
dareks1990
29-03-11, 19:42
dzięki ale czy to możliwe żeby te 195 były aż o tyle szersze ? może zmiana na 185 coś da ?
sorki że pisze pod postem a może coś polecicie ? jakieś fajne alusy a może są firmy które produkują lżejsze alufelgi bo te moje BBS są stare i to może dla tego ? chociaż mimo swojego wieku jeszcze się jakoś prezentują
Oj przez miesiąc się nic nie nauczyłeś...
Pierwszy wymiar na oponie to szerokość w [mm] - zatem pomiędzy oponą 195 a 185 z prostego rachunku jest 1 cm różnicy. Co do felg, jest wielu producentów, którzy oferują fajne lekkie felgi. Wszystko o oponach i felgach znajdziesz tu:
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?5074-CHC%CA-KUPI%C6-NOWE-FELGI
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?18044-Jakie-opony
Poza tym poszperaj na forum a na pewno znajdziesz jakieś info na temat mas felg.
może zmiana na 185 coś da ?
Nie spodziewaj się cudów po D14:) Jeżeli nie zależy Ci jakoś na rozmiarze to zakładaj zestaw w oryginalnym rozmiarze.
Pierwszy wymiar na oponie to szerokość w [mm] - zatem pomiędzy oponą 195 a 185 z prostego rachunku jest 1 cm różnicy.
Prawda, ale nie do końca. Jeżeli felga stalowa ma szerokość np.5 cali a alufelga 7 cali to opona inaczej się ułoży i będzie większa różnica :cool:
Co do wagi. Mam z salonu alu 14 i stalówki 14. I z identycznym rozmiarem ogumienia, oczywiście na alu letnie, na stali zimowe; alu są o wiele lżejsze.
Co do wagi. Mam z salonu alu 14 i stalówki 14. I z identycznym rozmiarem ogumienia, oczywiście na alu letnie, na stali zimowe; alu są o wiele lżejsze.
Bo przy takich samych gabarytach stalowe w 90% będą cięższe. Moje stalówki 15"x5,5" ważyły dokłądnie 10kg ( dlatego je sprzedałem :) )
Na swojej Hance D15Z8 miałem juz kilka kół i wg mnie bardziej mulą ciezkie felgi niz szerokie opony. Producent zaleca 185/60/14 ale 16 dużo lepiej wyglada :)
dareks1990
01-04-11, 16:38
możliwe bo jeździłem tako sama hanio i tez na takich samych rozmiarowo oponach i było dobrze