Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wałek z D14A1 do D15B7

PraySelek
29-03-11, 09:31
Witam. Nie znalazłem wystarczająco dużo informacji o takiej podmianie, więc zakładam nowy temat. A pytanie w tym temacie brzmi.... Czy wałek rozrządu od D14A1 podejdzie do D15B7 ? Wyczytałem gdzieś o jakiejś pompie paliwa, ale nie zrozumiałem o co dokładnie chodzi. Pytam, bo mam okazję kupić wałek (w dobrym stanie) za grosze i nie wiem czy jest warto wydać te 5PLN ;). U mnie coś strasznie klekocze, zawory i zapłon ustawione, więc pomyślałem że to może być wałek. Czy to możliwe ? Z góry dzięki za odpowiedzi.. Za te wyczerpujące, i nie :D Pozdrawiam.

Chipsy2
29-03-11, 09:46
Zastanawiam się tylko po co. Wałek z D14A1 to dobry mod i owszem ale do D13B2 gdzie w jednym i drugim przypadku są mechaniczne pompy paliwa a wałek z D14A1 ma wyższe krzywki. Poza tym nie wiem czy w ogóle wejdzie taki wałek do D15B7 zastanawiam się czy jest miejsce na krzywkę napędzającą pompę ale to łatwo sprawdzić. Taki temat nie powstał z takich właśnie przyczyn.

PraySelek
29-03-11, 10:28
Wydaje mi się, że miejsce tam jest, ale dla pewności dzisiaj jeszcze zdejmę pokrywę.
Ps. mi nie chodzi o modyfikację, tylko sprawdzenie, czy to wałek może być przyczyną nadmiernego klekotania.
Ps. 2. Więc z jakiego silnika mogę szukać wałka ? (D15B7- to wiem :p) D15B2? i jakie inne ?

kornel861
29-03-11, 20:50
A6/Z2 ??
Ew. Glowica Y7-CR

PraySelek
30-03-11, 08:46
Dzięki. A zatem będę szukał Hanki z takim silnikiem. Pozdrawiam. :)

jogal
30-03-11, 23:47
Śmiało możesz wkładać wałek z d14a1, to jest taki sam wałek jak d15b2 tylko ma dodatkową krzywkę na pompę. A dodatkowo wałek z d14a1 i z d15b2 jest wyższy od tego z d15b7 o jakieś 0.5 mm co może trochę jeszcze poprawić osiągi silnika. Generalnie to będą Ci pasować wszystkie wałki pochodzące z silnika który ma świece od strony kolektora dolotowego, natomiast nie będą pasować wałki z silnika, który ma świece od strony kolektora wydechowego (takie silniki występują w 6 generacji civic-a 1.4-1.6).