Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Spalanie i problemy

Cywa
13-02-07, 15:13
Witam

Czytalem o tym duzo ale mam podzielone opinie, moj silnik to d16z6 w HB 5gen i "zima" taka jak jest teraz pali mi ciagle 10 litrow, normalna jazda, zadko kiedy sie przycisnie w taka pogode ale zdarza sie... chcialbym sie dowiedziec czy to normalne spalanie... koledzy z klubu mowili ze nie wyszli nigdy powyzej 9 litrow a latem 7-8 przewaznie, u mnie ostatnio jak zalalem benzyne z auchana spalil 12-13, teraz ze statoila znowu norma bo 10...

W tym kierunku podjelem kilka dzialan, jesienia reset kompa, teraz zmiana swiec na nowe ngk vline, jestem tez pewny ze termostat mi nie trzyma ale po zakryciu calej chlodnicy tektura wszystko wrocilo do normy i nagrzewa sie praktycznie idealnie. Doradzcie co jeszcze zrobic w tym kierunku, a moze to normalne spalanie ?? sam juz nie wiem...

Dodam jeszcze tylko ze sonda wydaje sie ok bo silnik rowno chodzi, rozregulowane sa chyba zawory bo na zimnym silniku lubi troche i lekko poklekotac...

Pozdrawiam

booltazar
14-02-07, 09:45
Witaj,
moj tez lyka 10 litrow, ale jestem szczesliwym posiadaczem od 2 tygodni i nie wiem czy to norma.

:agent:
boltazar

pitt
14-02-07, 19:17
sprawdz filtr powietrza czy nie masz zapchanego....

Lcfr
14-02-07, 22:36
totalne sprawdzenie:
filtry powietrza i paliwa/zawory/zaplon itd.
jak wszystko ok to trzeba szukac dalej...

aczkolwiek d16z6 moze tyle palic przy ciezszej nodze/krótkich tasach(nie nagrzewa sie)/ i zimowa porą...

Cywa
14-02-07, 23:54
totalne sprawdzenie:
filtry powietrza i paliwa/zawory/zaplon itd.
jak wszystko ok to trzeba szukac dalej...

aczkolwiek d16z6 moze tyle palic przy ciezszej nodze/krótkich tasach(nie nagrzewa sie)/ i zimowa porą...

Filtr powietrza jest ok, paliwa nie mam pojecia bo nawet nie sprawdzalem od czasu kupna ponoc byl wymieniony, zaplon tez nie wiem - masz propozycje jak to sprawdzic czym to sie objawia itd??

Co do tras i nagrzewania sie, wczoraj zatankowalem 26 litrow poki co zrobilem ponad 60 i przy temperaturze powyzej 0 stopni wydaje sie ze malo pali (z zaslonieta chlodnica + przepuszczajacy termostat nagrzewa sie b.szybko) takze zobaczymy jak to bedzie ;]

Lcfr
15-02-07, 09:18
a zawory?

to tez wazne jest...

Cywa
15-02-07, 14:41
Zawory tak jak pisalem w glownym temacie... na zimnym silniku cos poklekota chwile wiec mysle ze sa rozregulowane ale pewnosci nie mam a wydawac pieniadze zeby wydac to tez lipa :|

Nie wiem sam co robic moze pojade jakos niedlugo na ta regulacje zaworow...

maniek1982
15-02-07, 15:53
ja takze miałem d16z6 i paliła mi podobnie,a na gazie srednio 13l...miałem ją troche zamuloną,wiec postanowiłem ze wytne katalizator.
po wycięciu kata autko zrobiło sie zwawsze i ku mojemu zdziwieniu spalanie spadło o jakies 1,5l :)

szpila83
25-02-07, 22:20
Witam posiadam honde civica HB 93r z silnikiem d16z6 jej spalanie przeroslo moje najsmielsze oczekiwania.. w danych technicznych tego sinika jest mowa srednio o 9l w cyklu miejskim.. nie mowie ze jezdze jak aniolek bo tak sie nei da jak sie ma pod butem 125KM ale roznie to wychodzi przy spokojniej jezdzie spali 10l a jak pocisne to z 13;/;/;/..ostanio wymienialem olej , filtry (paliwa powietrza , oleju ) świece... mam w planach reset kompa moze cos pomoze..pozdrawiam

tomekk
25-02-07, 22:27
na zimnym silniku cos poklekota chwile wiec mysle ze sa rozregulowane ale pewnosci nie mam a wydawac pieniadze zeby wydac to tez lipa :|

nieregulowanie zaworów na zasadzie "bo coś tam klekocze, ale pewności nie ma" to dopiero lipa...

gmaju
25-02-07, 23:38
witam.Mam pytanko jakie luzy zaworowe powinny byc przy civic 1.4 gaznik