Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problemy z silnikiem

Mariusz91
26-03-11, 10:23
Witam !
mam Honde EK3 d15z6 i mam dość dziwny problem a mianowicie od czasu do czasu auto nie reaguje na naciśniecie gazu, jakby się dusiło albo paliwo nie dopływało, ale jak zrzucę na luz i przegaruje to już działa ok, i teraz nie wiem czy to filtr paliwa bo jest już stary albo coś z kompem się dzieje nie ma pojęcia. Jak macie pomysły to proszę o pomoc :(

seyren
26-03-11, 10:37
Ja bym zacząl od wymiany filtrow paliwa i powietrza, sprawdz tez swiece i moze masz zawalony katalizator

Mariusz91
26-03-11, 11:00
w sumie to świece wymieniałam niedawno wraz z kopułka i kablami, kolektor jest bez kata a filtr stożek więc chyba coś z tymi filtrami prędzej zresztą sam już nie wiem :(:confused:

Saiti
26-03-11, 14:52
Spróbuj zresetować kompa i wykonaj samodiagnostykę przed tym.

mayday-82
26-03-11, 15:27
może być przypchany filtr paliwa lub druga opcja pompa paliwa klęka często jeżdzisz na rezerwie???

Mariusz91
26-03-11, 15:46
aha a jak wykonać tą samodiagnostyke, reset kompa to trzeba wyjąc na jekies 10 sekund bezpiecznik tylko tez nie wiem jaki ? :p

no niestety czasem się zdarzy na rezerwie jechać :(

mayday-82
26-03-11, 16:32
Samodiagnostyka krok po kroku =>>http://www.kapquadproject.yoyo.pl/fotoporadnik/samodiagnostyka.htm
Żeby zresetowac komputer wyjmij na kilkadziesiat sekund bezpiecznik który znajduje sie w skrzynce z bezp. pod maską, nazywa sie Radio/Backup fuse 7,5A. Jeżeli zegarek ci wyzeruje i skasuje ustawienia radia to reset jest ok

jesli chodzi o uczenie kompa to odpalasz i zagrzewasz do temp roboczej (teoretycznie powinien tak dlugo chodzic az sie wlaczy i wyłaczy wentylator) na biegu jalowym z wylaczonymi wszystkimi odbiornikami prądu.
Następnie gasisz i odpalasz załączajac klime, radio, światła inne urządzenia które pobierają prąd na samym końcu jedziesz sobie pojezdzic w róznym zakresie obrotow

Mariusz91
26-03-11, 17:28
dzięki :D zrobiłem samego kompa, i jak na razie jest już ok nie ma problemów, zobaczymy w dalszej eksploatacji a samodiagnostyke tez chyba zrobię tak profilaktycznie ale to już jak się pogoda poprawi jak narazie wielkie dzięki wszystkim :D:D:D:):)